Bekaroğlu: Behiç Aşçı'nın durumu Türkiye'nin ayıbı

Güncelleme Tarihi:

Bekaroğlu: Behiç Aşçının durumu Türkiyenin ayıbı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 13:49

Eski Fazilet Partisi milletvekili Mehmet Bekaroğlu, F tipi cezaevlerindeki tecriti protesto etmek amacıyla 262 gündür ölüm orucunda bulunan Avukat Behiç Aşçı’nın durumunun Türkiye’nin ayıbı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Mehmet Bekaroğlu, Behiç Aşçı’nın Şişli’deki evini ziyaret etti. Bekaroğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, geçmişte insan hakları mücadelesi verdikleri Aşçı’nın kendisinin dostu olduğunu söyledi. Gelinen süreçte, Türkiye’nin kendisine ve insanlığa yakışmayacak bir süreci sürdürdüğünü ifade eden Bekaroğlu, “Behiç Aşçı, bu eylemi tercih etmesinin nedenini, kendi ifadesi ile (Ben tecritin kalkması için bütün yolları denedim başka yapacak bir şey kalmadı ve o nedenle bu eylemi tercih ettim) diyerek açıklıyor. Tecridin kaldırılması için ölüm orucundan başka eylemin kalmaması Türkiye’nin ayıbıdır” diye konuştu.

“TECRİT BİR İNSAN HAKLARI İHLALİDİR”

Tecridin insan bir insan hakları ihlali olduğuna ve Türkiye’de ısrarla ve inatla devam ettirildiğine dikkat çeken Bekaroğlu, “Güvenlik konusunda mücadele ettiğini söyleyen devlet, bu mücadelenin insan hakları ve hukuk ölçüleri içinde yapılması gerektiğini ıskalıyor” dedi.

Haberin Devamı

“AVUKATLIK YAPMAK SUÇ MU”

Bekaroğlu, dün Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Kenan İpek imzasıyla yapılan açıklamanın “tüyler ürpertici” olduğunu söyledi. Açıklamada, tecridin ve bu sebeple ölen insanların hiç gündeme getirilmeden (Behiç Aşçı zaten terör örgütünün avukatlığını yapıyor) dendiğini anımsatan Bekaroğlu,“Avukatlık yapmak suç mudur? Bir avukat, müvekkiline yöneltilen suçun niteliğine göre ayrılabilir mi? Sadece bu bile yetkililerin bu ve benzeri olaylara nasıl baktıklarını göstermesi açısından son derece önemli bir örnek” diye konuştu.

“HİÇBİR BİNA YIKILMADAN TECRİT KALDIRILABİLİR”

F tipi cezaevlerindeki tecrit konusunda toplumun doğru bilgilendirilmediğini savunan Bekaroğlu, “Tecrit, insanların diğer insanlardan soyutlanmalarıdır, bu bir insan hakları ihlalidir. Terör suçu ile yargılanıp hüküm giyenler de cezalarını insan haklarına uygun bir ortamda çekmeliler” dedi. Hükümet yetkililerinin istediği takdirde, hiçbir bina yıkılmadan, mimari bozulmadan tecridin kaldırılabileceğinin altını çizen Bekaroğlu, “Ama ısrarla bunu yapmıyorlar. Bunu anlamak mümkün değil. Ben 2006 yılında bir Türkiye vatandaşı ve insan olarak bu durumdan utanıyorum. Nasıl bir ülkedeyiz ki bir avukat tecridin kalkması için mücadele veriyor ve elinde ölüm orucu yapmaktan başka bir çare kalmıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

“HÜKÜMET BİR AN ÖNCE HARİKİTİ GEÇMELİ”

Bekaroğlu, hükümet yetkililerine de seslenerek, Behiç Aşçı’nın durumu ve tecridin kaldırılması için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini dile getirdi. Tecridin kaldırılması için yönetmelik değişikliği yapmaya gerek olmadığını, idari bir kararla şu anda cezaevlerinde yatan insanların gün içinde daha fazla bir araya gelmelerini sağlayacak bir değişikliğe gidilebileceğini kaydeden Bekaroğlu şunları söyledi:

“BAŞBAKAN NASIL OLUR DA BİR İNSANIN ÖLÜMÜNÜ SEYREDER?”

“İktidardaki arkadaşlarıma hatırlatmak isterim. Onların şimdi ‘terk ettik’ dedikleri dünya görüşü, (Bir kişiye yapılan haksızlık bütün insanlara yapılan haksızlık gibidir) der. Bir kişinin haksız bir şekilde öldürülmesinin, bütün insanlığın öldürülmesi olduğunu kabul eden bir öğretiden geliyorlar. Nasıl oluyor da bir insanın ya da insanların ölümünü seyredebiliyorlar? Bunu anlamak mümkün değil. Adalet Bakanı’nın bir adım atacağını sanmıyorum, ancak Sayın Başbakan bir talimat verirse harekete geçer. Sayın Başbakan’a sesleniyorum: Nasıl olur da siz, böyle bir insanın ölümünü seyredebilirsiniz ve hiçbir şey yapmazsınız, sanki böyle bir olay yaşanmıyormuş gibi davranırsınız, merak ediyorum. Bugün tecrit ile ilgili atılacak bir adım Behiç Aşçı’nın hayatını kurtaracak. Sizin inançlarınıza göre bu bütün insanların hayatını kurtarmak anlamına geliyor. Niçin bütün insanlığın hayatını kurtarmıyorsunuz?”

Haberin Devamı

“BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI ÇOK MANTIKSIZ VE KOMİK”

Avukat Behiç Aşçı ise, Bekaroğlu’nun ziyaretinin kendileri için çok önemli ve anlamlı olduğunu ifade ederek, Bekaroğlu’na teşekkür etti. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Kenan İpek’in dünkü açıklamalarına değinen Aşçı, açıklamada “3 kapı 3 kilit” önerisinin hayata geçirilmesinin güvenlik gerekçesiyle reddedildiğini hatırlatarak, “Bu çok mantıksız ve komik bir düşünce. Üzerinde biraz daha düşünülmüş bir gerekçe beklerdik” dedi. Aşçı, şöyle konuştu: "O kadar para ve zaman harcanarak yapılmış yüksek güvenlikli bu hapishanelerde bütün güvenlik iki kapıya mı bakıyor? O iki kapı açılınca bütün güvenlik çöküyor mu? Eğer söylediği buysa, biz bunun üstüne bir şey söylemeyeceğiz artık. İnsanları bir araya getirmek konusunda bir çözüm bulmalılar. Onları bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!