Bekaret kontrolü, rızaya bağlı olacak

Güncelleme Tarihi:

Bekaret kontrolü, rızaya bağlı olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk, bekaret kontrolünün, yapılacak yasal düzenleme ile yasaklanarak kişinin rızasına bağlanacağını, ancak herhangi bir cürümün aydınlatılması sözkonusu olduğunda bekaret kontrolü yapılabileceğini söyledi.

İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu'nun çeşitli kadın kuruluşu temsilcileriyle Başbakanlık'ta gerçekleştirdiği toplantısının ardından bir açıklama yapan Kurul Başkanı Türk, toplantıda ele alınan üç rapor hakkında bilgi verdi. Kadınların aile içinde, toplumsal alanda ve eğitim konusunda erkeklerle eşit şartlara ulaşması için hazırlanan raporlar yasalaştırılarak hayata geçirilmesi için ilgili bakanlıklara bildirileceğini kaydeden Türk, raporlarda öngörülen değişiklikleri şöyle özetledi:

Mal ayrılığı rejimi yerine anlaşılan bir başka mal rejimi yoksa edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacak.

Boşanma davaları çiftin son 6 ay birlikte oturdukları mahalli idarede açılabilecek.

Nafaka davalarının her yıl yeniden açılmasına gerek kalmayacak, nafaka miktarı her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

Evlilik yaşı 18 olacak.

Boşanma davaları Aile Mahkemelerinde, psikolog ve sosyolog eşliğinde gizli yapılacak.

Kadının çalışması kocanın iznine bağlı olmayacak.

Anayasa Mahkemesi'nin erkeğe zinanın ardından kadına zinaya ilişkin Türk Ceza Yasası'nın hükmünü kaldırmasının ardından yeni bir yasal düzenleme gereği doğmuştur. Parlamento yeni yasa çıkarmakta serbesttir. Zina boşanma nedeni olarak kalabilir ya da Türk Ceza Yasası'nda kadına ve erkeğe eşit ceza verilebilir.

Kadının toplumsal yaşamda erkekle aynı statüye getirilebilmesi için hukuki düzenlemeler yapılacak. Siyasi Partiler Kanunu ve diğer mevzuatlarda yapılacak değişikliklerle kadın ve erkekler karar organlarında en az yüzde 30 oranında temsil edilecekler.

Doğum sonrası babaya izin verilmesi için gerekli yasal değişiklikler yapılacak.

Kadınlar için icracı bakanlık kurulacak.

Kadınların eğitimi için gerekli düzenlemeler yapılacak.

Kadına yönelik şiddete karşı duyarlılığın artırılmasına yönelik çalışma yapılacak.

Tecavüze uğrayanlar özel olarak korunacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!