Behice Tezçakar'dan 'İştahsız Yalnızlık'

Güncelleme Tarihi:

Behice Tezçakardan İştahsız Yalnızlık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2011 17:53

“İştahsız Yalnızlık” edebiyat iştahınızı kabartacak.

Haberin Devamı

“İştahsız Yalnızlık”  ülkemizin en saygın edebiyat yarışmalarından olan Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri kapsamında 2009 yılında övgüye değer dosya seçilmiş bir eser. Bulut yayınları tarafından kitap haline getirilmiş olan bu çalışma Behice Tezçakar’ın ilk şiir kitabı. Türk şiirinin tıkandığını, tatsızlaştığını düşünen edebiyatseverler için umut vaat eden bir kalem. Edebiyat dilinin unutulan vurucu yanlarını kadın inceliği ve duyarlılığıyla mısralara döken şair, kelimelerin kendi büyüsüyle zihinlere ve kulaklara lezzetli söyleyişler sunuyor. Çocukluğun tılsımlı dünyasına, İstanbul’a, aşka, aldanışlara, hayallere, hayal kırıklıklarına, arayışlara, bulamayışlara, ıssızlığa, kalabalık yalnızlıklara, sonsuz mutluluk ve derin bağlılıklara, insanın fani ve ulvi yanlarına, aşkınlığa, taşkınlığa, savaşa, ezilen halklara, modern acılara dair bir kitap. Bedenine sığmayan ruhlar ve duygusal beslenme için birebir, insan yanların susturulmadığı bir dünya kuran, hissedebilenlerin zevkle okuyacağı şiirlerle dolu bu çalışma edebiyat iştahınızı kabartacak.

Haberin Devamı

Behice Tezçakardan İştahsız Yalnızlık

Kitaptan:

“Ey sen el yordamıyla yaşadığım / Tuzlu yaram / İştahsız yalnızlığım / Yüzüme çarptıktan sonra dağılan tüm vaatlerinle / Aceleye getirdin saatlerimi / Ya işgalin altındaydı gözlerim / Ya da dost bilmek zorunda kaldım cerahatimi / Ötekiydim / Berikiydim /Yorgun şehrin vebalısı / Kurdeşeniydim / Almadılar beni aralarına / Korkuları emziren sancılığım / Esmer tenim / Hayal eden celladım / Ey sen el yordamıyla yaşadığım / Tuzlu yaram / İştahsız yalnızlığım”

Yazar hakkında:

Behice Tezçakar İstanbul’da doğdu. Çengelköy Havuzbaşı İlkokulun'da ve Kandilli Kız Lisesi’nde okudu. Başarı Bursu ile girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden 2004 yılı Fen Edebiyat Fakültesi ve Üniversite birincisi oldu. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. “Discovery of the Oil in the Minds and the Lands of the Ottoman Empire” adlı Türk petrolleri üzerine hazırladığı akademik çalışması 2010’da  Alman Lambert yayınevi tarafından İngiltere ve Amerika’da basıldı. Parşömen, Bilgi ve Düşünce, Yapı Kredi Cogito gibi çeşitli dergilerde deneme ve şiirleri yayınlandı. Yazarın formatını kendisinin oluşturduğu mizahlı bir dil kullanarak ve karikatürler tasarlayarak tarihi eğlenceli hale getirdiği Fatih, Kanuni ve II.Abdülhamid’in hayatlarını anlattığı 15 baskı yapan  3 tarih kitabı bulunmaktadır. 2009 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü dışında Genç Gelişim Şiir Ödülü, Bilgi Üniversitesi Şiir Yarışması ve Çevre – Orman Bakanlığı Gelibolu Fikir Projesi Yarışması gibi çeşitli organizasyonlarda şiir ve senaryolarıyla aldığı ödülleri bulunmaktadır. Halen Atlas Tarih Dergisi Yazı İşleri Müdürü olarak çalışmalarına devam etmektedir.

 

Haberin Devamı

İştahsız Yalnızlık

 Ey sen el yordamıyla yaşadığım

Tuzlu yaram

İştahsız yalnızlığım

Yüzüme çarptıktan sonra dağılan tüm vaatlerinle

Aceleye getirdin saatlerimi

Ya işgalin altındaydı gözlerim

Ya da dost bilmek zorunda kaldım cerahatimi

Ötekiydim

Berikiydim

Yorgun şehrin vebalısı,

Kurdeşeniydim

Almadılar beni aralarına

Korkuları emziren sancılığım

Esmer tenim

Hayal eden cellâdım

Ey sen el yordamıyla yaşadığım

Tuzlu yaram

İştahsız yalnızlığım.

 

Kederli Kent

 

Vaftiz edilmiş kederli bir kentin

Metruk avlusu büyüttü beni,

Katilim emzirdi annemin yokluğunda

Hain dudaklar öptü yarasından sevdamın

İnsanı acılar çektim karnımın tokluğunda

 

Kanayan sözler deydi içime

Gölgeler en güneşsiz günlerde düştü üstüme

Haberin Devamı

Milattan önce yaşadım hep gecelerimi

Suya ecel dokunduğunda

Gözleri doyuran toprak doyurdu beni

Uymaca akıllı umutlar uyuduğunda

Şehrin ezanları avuttu beni.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!