Bedeni İran’da koltuğu Cannes’da

Güncelleme Tarihi:

Bedeni İran’da koltuğu Cannes’da
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 00:00

Haberin Devamı

Cannes Film Festivali’nin ilk gününe politik filmler ve gündem damgasını vurdu. Ev hapsinde tutulan İranlı yönetmen Cafer Panahi’nin koltuğu boş bırakıldı.

63’ÜNCÜ Cannes Film Festivali’nin ilk günkü yıldızları “Robin Hood” filminin aktörleri Russel Crowe ve Cate Blanchett oldu. Oyuncu Christine Scott Thomas’ın başkanlık ettiği festivalin açılış seremonisinde, jüri olarak davet edilen İranlı yönetmen Cafer Panahi’ye ayrılan ve ismi yazılı olan koltuk sembolik olarak boş bırakıldı. 1995 yılında “Beyaz Balkon” adlı filmiyle Altın Palmiye alan Panahi, İran’da sokak gösterileriyle protesto edilen olaylı seçimleri filme almaya hazırlandığı için ev hapsinde.

Politik filmlerle başladı

FestİvalİN ilk gününün diğer politik gündemi ise İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi’yi eleştiren İtalyan filmi “Draquila” nedeniyle, İtalyan Kültür Bakanlığı’nın festivali protesto etmesi oldu. “Soleil Trompeur / Aldatan Güneş” isimli Rus filmi de Stalin’i övdüğü iddiasıyla Rusya’nın tepkisini çekiyor. Cezayir’i anlatan “Yasadışı /Hors la loi” isimli Fransız filmi de Fransız sağ milletvekilleri tarafından eleştirildi.

Ara Güler Atina’da

Haberin Devamı

Yorgo KIRBAKİ / ATİNA
ARA Güler’in İstanbul fotoğrafları sergisi Atina’da “sanatın gözbebeği” sayılan Benakion Müzesi’nin yeni binasında açıldı. Açılışını Yunanistan Kültür Bakanı Pavlos Yerulanos’un yaptığı sergide sanatçının 85 çalışması yer alıyor. Ara Güler Hürriyet’e, “Mekân açısından en başarılı sergim diyebilirim, yüzlerce metrekarelik bir alan ve tek bir sütun yok. Bizimkiler gelip burayı görsün. İstanbul’da öyle bir şey yok” dedi. Kültür Bakanı Yerulanos da, “Onun İstanbul fotoğraflarını ilk gördüğümde kendimi Atina’da yürüyor, ya da Pire limanından demir alan gemileri izliyormuş hissine kapıldım” dedi.

Yurdakul sergisi Öteki’de

2000 yılından bu yana çeşitli kişisel ve karma sergiler açan Murat Yurdakul’un kişisel resim sergisi, yarın Kadıköy Öteki Kültür Sanat Merkezi’nde açılıyor. Sergi 30 Mayıs’a kadar sürecek. Adres: Halit Ağa Cd. Kıvanç Sokak No.5 Kadıköy / İstanbul

milyonluk Warhol

Haberin Devamı

POP Art akımının temsilcilerinden ABD’li sanatçı Andy Warhol’un oto-portresi açık artırmada 32.5 milyon dolara (yaklaşık 49 milyon TL) satıldı. New York’taki Sotheby’s müzayede evinde düzenlenen açık artırmada rekor bir fiyata alıcı bulan Warhol, bu eseri ölümünden bir yıl önce 1986’da yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!