Bedelli askerlik anketinden yüzde 86 evet çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bedelli askerlik anketinden yüzde 86 evet çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2001 00:00


17 Ağustos depreminde meydana gelen zararı karşılamak amacıyla yapılan 'bedelli askerlik' uygulaması son ekonomik krizle birlikte bir kez daha gündeme geldi. Onbinlerce kişinin hayatını etkileyecek bu konuda Hürriyetim'in düzenlediği ankete üç hafta içinde 100 bini aşkın kişi katıldı. Siteye giren herkesin katılabildiği ve sadece bir kez oy verebildiği ankette okuyuculara "Yeniden bedelli askerlik uygulaması yapılsın mı?" sorusu yöneltildi. Katılanların yüzde 86.6'sı 'evet yapılsın' yönünde oy kullanırken yüzde 13.4'ü ise 'hayır yapılmasın' yanıtını verdi.
Haberin Devamı

İkinci bedelli askerlik teklifi, ilk olarak 7 Aralık 2000 tarihinde ANAP Manisa Milletvekili Ekrem Pakdemirli tarafından verildi. Pakdemirli'nin teklifi 1 Ocak 1979 tarihinden önce doğanları kapsıyor. Bunu takiben geçtiğimiz mart ayında bir gün arayla DYP ve FP grupları da birer önerge verdi. Verilen önergelerin ortak noktaları 21 yaşından büyük adayları kapsaması ve bu uygulamaya tabi olacak yükümlülerin 20 bin ile 25 bin mark arasında para ödemesi.

Yeni bir bedelli askerlik kanunu çıkarsa başvurması beklenen 150 bin kişiden yaklaşık 1.7 milyar dolarlık bir gelir bekleniyor. Bedelli askerliği savunanlar, bu miktarın da ekonomik kriz nedeniyle ortaya çıkan açığı bir miktar kapatacağı görüşünü savunuyor.

Milli Savunma Bakanlığı ise bu gelişmelere, "yeniden bedelli askerlik uygulamasının düşünülmediğini" belirterek karşılık verdi. Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu, çıkarılacak yeni bir bedelli askerlik uygulamasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olacağı görüşünü savundu. Genelkurmay Başkanlığı ise, "Türkiye'nin insan gücü kaynağının Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyacından fazla olmadığı" için bedelli askerlik uygulamasına sıcak bakmadıklarını açıkladı. (Hürriyetim)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!