Bedava kömürün faturası ağır oldu

Güncelleme Tarihi:

Bedava kömürün faturası ağır oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2008 00:00

İktidarın seçim öncesi bedava kömür dağıtmasının neden olduğu hava kirliliği ve skandallar bitmek bilmiyor.

İzmir Balçova’nın jeotermal enerjiyle ısıtılan en lüks caddesine dökülen kömür kaldırımda kalırken, Diyarbakır’da "AKP’den geliyoruz, size kömür yardımı yapılacak" diyerek üç YTL karşılığında vatandaşları dolandıran iki kişi yakalandı. Erzurum ve Muğla’da ise hava kirliliği had safhaya ulaştı.

DOĞALGAZA yapılan aşırı zamlar ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (SYDV) 12 bin 500 aileye birer ton yerine bu yıl ikişer ton olarak toplam 25 bin ton kömür dağıtmasıyla birlikte Erzurum, kükürt dumanına boğuldu. Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, kent merkezinde dağıtılan 25 bin ton bedava kömürün, hava kirliliğini tetiklediğini bildirdi.

Demircioğlu, "Kömürde kükürtdioksit oranı binde 5 olmalıdır. Parasız olarak dağıtılan kömürde bu oran yüzde 1.5 ile 2.5 arasında değişiyor. Son 5 gündeki ortalamalara baktığımızda geçen yıla oranla yüzde 20’lik bir kirlilik artışı var" dedi.

Muğla Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 679 aileye 700’er kilogram olmak üzere toplam 475 bin 300 kilogram ücretsiz kömür dağıtıldı. Çevreciler geçen hafta dağıtılan kömürlerin hava kirliliği yarattığını belirterek tepki gösterdi. Çevrecilerin ardından dün de Muğla Yurtsever Cephe Üyeleri kent merkezindeki Sınırsızlık Meydanı’nda eylem yaptı. Ağızlarına maske takan kalabalık grup Muğla Valisi Ahmet Altıparmak hakkında suç duyurusunda bulunurken, "Tayyip zehrini al da git", "AKP’nin kömürü zehir, ölüm, sömürü" ve "AKP’yi istemiyoruz" sloganları attı.

İzmir’in, jeotermalle ısınılan Balçova İlçesi’nin Ata Caddesi’ndeki kömür yığını görenleri şaşkına çeviriyor. Pazartesi günü Emek Apartmanı’nın önüne gelen sivil plakalı kamyonetten, üzerinde "T.C. Başbakanlık" ve "Para ile satılmaz" yazan torbalarla, yaklaşık yarım ton kömür indirildi. Çevre sakinlerinin kime getirildiğini bilmediği kömür, kaldırımda kaldı.

Öte yandan Diyarbakır’ın kenar semtlerindeki sokaklarda dolaşıp, "AKP’den geliyoruz, size kömür yardımı yapılacak" diyerek üç YTL karşılığında dilekçe yazıp vatandaşları dolandıran iki kişi yakalandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!