Beckett’ın beş bin mektubu yayımlandı

Güncelleme Tarihi:

Beckett’ın beş bin mektubu yayımlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2011 13:05

Godot’yu Beklerken, Malone Ölüyor, Watt gibi kitaplarıyla tanıdığımız İrlandalı yazar Samuel Beckett’ın mektuplarının beş bin tanesi Fransızca asılları ve İngilizce çevirileriyle Cambridge Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.

‘The Letters of Samuel Beckett, Volume II: 1941-1956’ isimli kitap, Beckett’ın ve Avrupa’nın en çalkantılı dönemine de ışık tutuyor. Edebi açıdan büyük önem taşıyan bölümü ise mektupların ‘Godot’yu Beklerken’ isimli ünlü oyununun yazıldığı yılları da kapsaması. Eleştirmen Vivian Mercier’in çok sık tekrarlanan ifadesiyle, “Beckett teorik olarak imkânsız bir şeyi, hiçbir olayın geçmediği ama yine de seyircinin koltuğuna yapışıp kaldığı bir oyun yazmayı başardı. Dahası, ikinci perdede, birinci perdenin kurnazca tekrarlandığı düşünülürse, hiçbir olayın geçmediği bir oyun yazmayı iki defa başarmıştı.”
Godot neyi bekliyor
Beckett’ın hayatında yazdığı 15 bin mektup, Cambridge Üniversitesi’ne bağışlanmış, Cambridge Üniversitesi de bunları ciltler halinde yayımlamaya başlamıştı.  Beckett’ın ömrünün erken dönemlerini kapsayan iki bin beşyüz mektup, 2009 yılında ilk cilt olarak yayımlanmışttı. Asıl merak edilen, Beckett’ın İkinci Dünya Savaşı yıllarına ilişkin izlenimleri ve çalışmalarıydı. İkinci ciltte yer alan beş bin mektup bu döneme ışık tuttuğu için önem taşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!