Beçin Antik Kenti'nde, iki eşsiz sikke bulundu

Güncelleme Tarihi:

Beçin Antik Kentinde, iki eşsiz sikke bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2007 17:56

MUĞLA'nın Milas İlçesi'ne bağlı Beçin Beldesi'ndeki Beçin Antik Kenti'nde, 13'ncü dönem kazı çalışmaları tamamlandı. Kazılarda, benzersiz iki sikke bulunması heyecan yarattı.

Haberin Devamı

Beldede 11 Temmuz'da başlayan kazıların sona ermesi nedeniyle açıklama yapan Kazı Başkanı, Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal, bu dönem daha önce kazılmış, ancak 2005'e kadar hiç el değmeyen Kepez Mevkii yani Yelli Hamam'ın olduğu alanda temizlik yaptıklarını belirtti. Soyunmalık'taki yüksek zemini indirme çalışması yaparken, mermer döşemeler bulduklarını kaydeden Ünal, “Ayrıca üç tarafta sekiler olduğunu da tespit ettik. Daha önce Seymenlik'te yaptığımız çalışmalarda arka arkaya 300 kadar sikke bulmuştuk. Yani tecrübemiz var. Seki toprağı sikke açısından çok bereketli. Çünkü hamama giden insanlar bu sekiler üzerinde soyunup, bu sekiler üzerinde giyiniyorlar. Ve bir şekilde buraya paralarını düşürüyorlar. Bu tecrübeyle yaptığımız çalışmalarda Yelli Hamam'dan tam 280 sikke daha bulduk. Ancak bu sikkelerin büyük bir çoğunluğu bizim hurda olarak tanımladığımız, yani envantere giremeyecek türden. 280 sikkenin içinden 18 envanterlik malzeme çıktı. Bunlardan ikisi, için tek örnek diyebilirim. Bilinen başka bir yerde eşi yok. Bu iki sikkeden biri Beylikler Dönemi'ne ait. Diğeri ise gümüş bir sikke ve Milas Darphane çıkışlı” dedi.

Haberin Devamı

MÜCADELEDE YAŞLANDI

Beçin Belediyesi ve Milas Belediyesi'nden Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) kadar destek görmediklerini söyleyen Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal, “Burada sorun para değil, en ufak bir ihtiyacımızda bile TKİ çalışanları hemen çözüm yoluna gidiyor. Beçin Belediyesi'ni de suçlayamıyorum. Onlar da imkanları dahilinde bizlere yardımcı olmaya çalışıyor. Ancak yeterli değil. Bugüne kadar kazıevi için çok direndim ama artık yaşlandım ve bıktım. Ümidimi de kestim” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!