Bebek'te ağaç katliamı

Güncelleme Tarihi:

Bebekte ağaç katliamı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yaklaşık iki yıl önce Bebeklilerin Atilla Uras ve yardımcısı İsmail Öngün aleyhine açtıkları, taşınmaz kültür varlıklarını tahrip davası karar aşamasına geldi. 7 Şubat’da görülecek olan davanın sonucu, İpar korusundaki pek çok ağacın kaderini belirleyecek.

İpar Korusu sadece Bebeklilerin değil, tüm İstanbulluların görmekten keyif aldıkları Boğaz öngörünümündeki bozulmamış sayılı korulardan biriydi. Ancak yaklaşık iki yıl önce korunun 14 dönümlük bölümünde birtakım hareketler görülmeye başlandı. Ağaç bakımı adı altında yapılan çalışmalar Bebeklilere göre tam bir doğa katliamıydı. İşadamı Atilla Uras’a ait olan koru içindeki, İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiş olan ağaçların birbiri ardına kökleri açılıyor ve kurumaya terk ediliyordu. Bunun üzerine Yılmaz Akyüz, Osman Özçakır, Erhan Erel, Murat Cesur ve İoana Oksinoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak suç duyurusunda bulundular. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 7 Şubat’ta sonuçlanması bekleniyor.

Hafriyat çalışması yapıldı

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, III Numaralı Koruma Kurulu’nun, Orman Fakültesi’nce koruda bulunan tüm ağaçların dokusunu gösteren ağaç rölövelerinin hazırlanması, kurulun izin ve onayı olmadan parselde hiçbir faaliyette bulunulmaması kararı olduğu halde bu karara uyulmadığının kesin olarak saptandığı belirtiliyor. İddianamede ayrıca ağaçların kesilip hafriyat çalışmalarının yapılarak arazide iki set oluşturulduğunun saptandığı da belirtiliyor.

Ancak savunmasında kendisinin bu çalışmalardan hiçbir biçimde haberdar olmadığını söyleyen Uras, kendi bilgisi dışında bir şey yapılmışsa sorumluluğun yardımcısı İsmail Öngün’e ait olduğunu söylüyor. Öngün’ün ifadesinde ise kendilerinin kesinlikle ağaçlara zarar verecek bir çalışma yapmadıkları, aksine sağlıksız ağaçlara bakım yaptırdıkları dile getiriliyor. Davacılardan Yılmaz Akyüz ise Uras’ın bu iddiasına şu karşılığı veriyor, 'Uras da Bebek’te oturuyor, karakolun yanında. Camından baksa 14 dönümlük koruda neler olduğunu görür. Haberim yok ifadesi kesinlikle doğru değil!' Gerçi koruma kurullarının kararlarına uymamak Uras için pek yeni bir olay sayılmaz. Ünlü işadamı 96-98 yılları arasında hakkında açılan bir başka davada da benzer bir suçla yargılanmış ve ceza almıştı. Üsküdar 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kararında, 'Sanığın Boğaziçi koruma alanında Üsküdar’da Vaniköy 179 pafta, 926 ada, 9 parsel sayılı yerde ruhsat almaksızın ve ruhsata aykırı olarak tadilat yaptığı, yaptığı tadilatın oranı itibariyle suçun oluştuğu...' denerek Uras 3 ay 15 gün hapis ve 3.5 milyon lira para cezasına çarptırılmıştı.

Fotoğraf çekimi için gittiğimiz koruda bizim de karşılaştığımız görüntü, kökleri açığa çıkacak şekilde çevresi açılmış bir dolu ağaç oldu. İstanbul’un hızla doğasının tahrip edildiği son yıllarda, böylesine göz önündeki bir alanda yapılan bu tahribat bakalım nasıl durdurulacak?

Fotoğraf: Senih GÜRMEN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!