Bebek ölümleri bakteriden

Güncelleme Tarihi:

Bebek ölümleri bakteriden
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2008 00:00

Sağlık Bakanlığı’nın Zekai Tahir Burak Hastanesi’ndeki yeni doğan yoğun bakım ünitesinde yaşanan bebek ölümleri için hazırladığı rapor açıklandı ve ölümlerin bakteriden kaynaklandığı vurgulandı.

DR. ZEKAİ Tahir Burak Kadın Sağılığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni doğan yoğun bakım ünitesinde yaşanan bebek ölümlerinin ardından Sağlık Bakanlığınca hazırlanan rapor, ağustos ayının ilk 5 gününde 124 bebekten 25’nin öldüğünü ortaya çıkardı. Sağlık Bakanlığınca, oluşturulan inceleme komisyonu tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

İki bakteri saptandı

" Temmuz ayında alınan kültürlerin takibi yapıldığında; ağustos ayının ilk 5 gününde kan kültürlerinde saptanan üremelerin çoğunluğunun klebsiella ve enterobakter gibi enterik gram-negatif basiller olması ve bu iki bakterinin toplam üreme oranının tüm pozitif kan kültürlerinin yüzde 94,6’sına ulaşması dikkat çekicidir. Öte yandan klebsiella ve enterobakter türleri mikrobiyoloji laboratuvarında tanımlama sırasında görece olarak kolay biçimde birbiriyle karıştırılabilir olduğundan, bu bakterilerin hepsi veya büyük çoğunluğunun aynı türden olma olasılığının yüksek olacağı da akılda tutulmalıdır. Bu şekilde düşünüldüğü takdirde, 1-5 Ağustos 2008 tarihleri itibariyle ilgili ünitede bir klebsiella bakteriyemisi salgınının olduğu sonucuna varılabilir."

Standartlarda gerileme

Rapordadaki diğer bulgular ise şöyle:

Gerek kan dolaşımı infeksiyonuna gerekse prematüritenin komplikasyonlarına bağlı ölümlerdeki genel artış, mortalitenin artış gösterdiği aylarda hemşire sayısının azalmasına bağlı olarak, hemşire başına düşen bebek sayısının artması nedeniyle bakım standartlarındaki azalma ile açıklanabilir.

Ağustosun ilk 5 gününde, temmuza göre belirgin artış gösteren mortalite yüzde 76 kan dolaşımı infeksiyonu ile ilişkili görünmektedir. Bunların yarıya yakınında etken klebsiella olarak saptandı. Bu dönemde tüm serviste yatan bebeklerin kan kültürlerinde diğer mikroorganizmaların yanı sıra yüzde 64 enterik patojenler olan klebsiella ve enterobakter türlerinin üremesi salgın olarak nitelendirilmeli.

Riskli hasta fazla

Ölen tüm hastalarda, çok düşük doğum ağırlığı (bin gram altı), respiratuar distres sendromu, intrakranial kanarna, pnömotoraks, kromozom anomalileri, nekrotizan enterokolit gibi, yenidoğanve prematüre bebeklerde, tek başına dahi ölüme neden olabilecek yüksek riskli başka hastalıkların da mevcut olduğu, bebeklerin yoğun bakımda bulunmalarının esas nedeninin bu hastalıklar olduğu, dolayısıyla bu hastalıkların da bebeklerin kaybedilmesinde katkıda bulunacağı göz önüne alınmalıdır. "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!