Bebeğin midesindeki çengelli iğne çıkartıldı

Güncelleme Tarihi:

Bebeğin midesindeki çengelli iğne çıkartıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 14:26

ANTALYA'da çengelli iğne yutan 9 aylık bebeğin 12 parmak bağırsağına endoskopik yöntemle müdahale edilip mide duvarına saplanan çengelli iğne çıkartıldı.

Haberin Devamı

Altınova Mahallesi'nde oturan kepçe operatörü İlhan Bıçkıcı'nın ev hanımı eşi Filiz Bıçkıcı, mutfakta bulunduğu sırada kızı Ece Naz'ın ağlamasıyla yanına koştu. Yakasındaki çengelli iğne ve buna bağlı olan nazar boncuğunun olmadığını fark eden anne, kısa bir aramadan sonra nazar boncuğunu buldu, fakat çengelli iğneyi bulamadı. Yutmuş olabileceğini düşünerek hemen hastaneye getiren Filiz Bıçkıcı'ya röntgen filminde çengelli iğnenin kızının midesinde olduğu söylendi. Telaşlanan anneye doktorlar, “Bir süre bekleyelim, takip edelim. Eğer doğal yoldan çıkmazsa müdahale eder ve çıkartırız” dedi. Her tuvalet ihtiyacını gördüğünde takip edilen Ece Naz'ın çengelli iğnenin doğal yolla çıkarmaması üzerine doktorlar endoskopik yönteme başvurma kararı aldı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Reha Artan ve Doç. Dr. Aygen Yılmaz, çengelli iğne yutan bebeğin 12 parmak bağırsağına, endoskopik yöntemle müdahale edip, mide duvarına saplanan iğneyi 15 dakikada çıkardı.

ANNELERE UYARI

Akdeniz Üniversitesi'nde bu yöntemin başarıyla uygulandığını ve bugüne kadar 4 kez mideden çengelli iğne çıkardıklarını söyleyen Prof. Dr. Reha Artan, “Bir yaş altı çocukların, nazar boncuğu ya da çengelli iğne ile takılan cisimleri her an yutabileceklerini bilmemiz gerekir. En küçüğü 6 aylık olmak üzere son 10 yılda 4 çocuktan çengelli iğne çıkarttık. Aneneleri uyarmak istiyorum. Bu tür olaylarla karşılaşmamak için çok dikkatli olsunlar” dedi.

PİLLERE DİKKAT

Çocukların yabancı cisimlerle ilgili risklerinin çok olduğunu söyleyen Prof. Dr. Reha Artan şöyle devam etti:

“Çocuklar en çok da çamaşır suyu, deterjan riski ile karşı karşıya. Çamaşır suyu içen çocuğun yemek borusunda yaşam boyu telafisi mümkün olmayan tahribatlar meydana gelebiliyor. Çengelli iğne, saat pili, boncuk, çengelli iğne çocukların uzak tutulması gereken cisimlerin başında geliyor. Pil yutan çocukların midelerinde derin yanıklar oluşuyor.”

İĞNE PASLANMIŞ

Bebek hastaneye getirildiğinde çok iyi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aygen Yılmaz da şunları anlattı:

Film çekildi çengelli iğneyi gördük. İğne 10 günde doğal yolla çıkmadı. Bebek küçük olduğu için elimizdeki en küçük aletlerle ağız yolundan girdik, mide duvarına saplandığını, saplandığı yerin iltihaplı olduğunu tespit ettik. Endoskopik aletlerle iğneyi saplandığı yerden tutup çıkarttık. Çengelli iğne çıkartıldığında paslanmıştı. Endoskopik yöntemle çıkartılmasaydı, ameliyat gerekecekti. Mide ve bağırsağın bütünlüğü bozulacaktı. Hastanın ilerleyen yaşlarında ikinci bir ameliyat gerektiğinde tehlike doğacaktı. Kabızlık ve ateşli hastalıklara neden olabilecekti.”

Anne iliz Bıçkıcı, “Bebeğim Ece Naz ve ben çok mutluyuz. Bir daha nazar boncuğunu yavrumun yanına bile yaklaştırmam” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!