Bebeği istemiyoruz Nina'nın fişini çekin

Güncelleme Tarihi:

Bebeği istemiyoruz Ninanın fişini çekin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2003 02:05

Sevgilisi Hakan Çakmak tarafından başından tabancayla vurulan ve bitkisel hayata giren 25 yaşındaki Nina Topel'in ailesi, kızlarını hayata bağlayan yaşam destek ünitesinin fişinin çekilmesini istedi.

Marion ve Klaus Topel çifti, 45 günlük hamile kızlarını Almanya'ya götürüp toprağa vermek istediklerini, karnında taşıdığı bebeği ise istemediklerini söylediler.

Almanya'dan önceki akşam İstanbul'a gelen Marion ve Klaus Topel çifti, dün sevgilisi Hakan Çakmak tarafından vurularak bitkisel hayata giren kızları Nina Topel'in yaşam destek ünitesine bağlı olarak yaşatıldığı Özel Yeni İsviçre Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Kazım Taş ile görüştü. Uzman Dr. Kazım Taş, basına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

KARAR MAHKEMENİN

‘‘Onlara, Nina'nın yaşam destek ünitesinde yaşatılarak bebeğin kurtarılmasının mümkün olabileceğini anlattım. Kabul etmediler. Marion Topel, bana yaklaşık bir buçuk ay önce kızının ‘Bir gün başıma bir şey gelirse, beni makinelerle yaşatmaya çalışmayın' dediğini anlattı. Korktuğu bir şey olup olmadığını sorunca fazla detaya girmek istemedi. Onlara yaşama şansı bulunan bebeğin yaşamı hakkında kararı mahkemenin verebileceğini anlattık. Yaşam destek ünitesinin fişinin çekilmesi konusunda Alman Konsolosluğu'nda alınacak yeminli ifadelerinin metnini Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na verecekler. Kararı mahkeme verecek.’’

Nina Topel’i doğum yapana kadar yaşam destek ünitesine bağlı olarak yaşatmanın çok uzun ve pahalı bir yöntem olduğunu da kabul eden Dr. Kazım Taş, ‘‘Aile bu konuda ödeme yapmayı taahhüt etse de etmese de biz yaşam ünitesinin fişini çekmeyi düşünmüyoruz. Nina'yı tıbbi anlamda yaşatmayı düşünüyoruz’’ dedi.

Öte yandan, dün Topel Ailesiyle birlikte Özel Yeni İsviçre Hastanesi'ne gelen Alman Konsolosluğu'ndan bir yetkili, ‘‘Aile fişin çekilmesini istiyor, organlarının da kızlarının yaşıtı bir kıza bağışlayabilecekler’’ dedi.

Özel Yeni İsviçre Hastanesi Radyoloji Servisi yetkilileri, Nina Topel'in alnından giren ilk kurşunun kafatası içinde dolaşarak beyne ağır hasar verdiğini, başa arka tarafından giren ikinci kurşunun ise aynı istikamette ilerleyip durduğunu açıkladılar.

Nina’nın son mektubu

Nina Topel'in başından vurulmadan iki gün önce, 2 Şubat’ta anne babasına yazdığı son mektup.

‘Selam anne, selam baba

Şimdi mutfaktayım ve nihayet size bir mektup yazabiliyorum.

Kafamda öyle çok şey var ki. Ama, insan bazen nereden başlayacağını bilemez. Aralarında iyi düşünceler de var. Her şey çok karışık. İşin en berbat tarafı ve değiştirilmesi en zor şey şu askerlik. O işi bir düzene soksak her şey basitleşecek. Ama bunun için önce, test yapacak uygun bir doktor bulunması gerekiyor.

Bundan sonra ayın 20'sinde bir daha doktora gideceğim. Aslında geçen sefer 10 gün sonra yeniden gelmemi istemişti. Ama ayda bir kere yeter. Ben iyiyim ve her gün sağlıklı beslenmenin yanı sıra üç vitamin alıyorum. Şimdi ayrıca Hakan'ın kağıtlarını nereden alacağımızı da öğrenmemiz gerekiyor. Neyse telefonlaşırız. Yazışarak kolay olmuyor. Kim bilir bu mektubu ne zaman alacaksınız. Bu arada birkaç kez telefonlaşmış oluruz.

Görüşmek üzere Nina.

Kürtaj yapılacak

Özel Yeni İsviçre Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Kazım Taş dün akşam saatlerinde yaptığı ikinci açıklamada Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'yla irtibata geçip organ nakli ve kürtaj konusunda bilgi aldıklarını belirterek şunları söyledi:

‘‘Savcılık, kürtajın ve organ naklinin yapılmasında hukuki bir sakınca olmadığını söyledi. Bu bilginin alınmasının ardından, kızın annesi ve babası ve resmi olmamakla birlikte çocuğun babası Hakan Çakmak, kürtaj yapılması konusunda izin verdiler. Kürtajdan sonra, anne bitkisel hayatta olduğu ve yaşama dönme ihtimali olmadığı için organları bağışlanacak. Nina'nın cenazesi, cumartesi günü ailesine teslim edilecek.’’

Türk hukukunda ötanazi yok

Bitkisel hayata giren 1,5 aylık hamile 25 yaşındaki Nina Topel'in anne babasının yaptığı ötanazi başvurusuyla ilgili olarak Türk hukukunda herhangi bir yasal düzenleme olmadığı bildirildi. Topel'in anne babasının hastane yönetimine yaptığı ‘‘Fişi çekin’’ başvurusuyla ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcıları ‘‘Türk hukukunda ötenazi ile ilgili bir düzenleme söz konusu değil. Dolayısıyla hastane yönetiminin aileye bununla ilgili mahkeme kararı almaları yönünde bildirimde bulunmasının bir anlamı yok. Belki hasta ileride iyileşebilir. Çocuk büyüyüp sağlıklı doğabilir.’’ dediler.’

Nina'ya gitmek istiyormuş

Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Bürosu ekipleri tarafından tatbikat için Göztepe'de sevgilisini vurduğu eve götürülen Hakan Çakmak, polislere ‘‘Ben Nina'ya gitmek istiyorum’’ diye yalvardı. Hakan Çakmak, tatbikatta, sevgilisiyle tartışırken alkollü olduğunu, tartışmanın ardından silahın patladığını anlattı. Nina Topel'i nasıl vurduğunu detaylarıyla anlatmayan Hakan Çakmak, sorgusu tamamlandıktan sonra Kadıköy Adliyesi'ne sevk edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!