BDP'lilerin yürüyüşüne yasak engeli

Güncelleme Tarihi:

BDPlilerin yürüyüşüne yasak engeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2011 10:46

PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın, avukatları ve aileleriyle görüştürülmediğini ileri süren Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), BDP ve DTK’nın bugün ’Büyük Gemlik Yürüyüşü’ adı altında izinsiz yapacaklarını söyledikleri protesto gösterisi için Bursa’da geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis ve jandarmada izinler kaldırılırken, Bursa’ya İstanbul, İzmir ve Ankara yönünden girişlerde önlem alan polis ve jandarma ekipleri dün geceden beri araç ve yolcuları didik didik aramadan geçirildi. Yürüyüşün yapılacağı duyurulan Gemlik’te ise bir çok ev ve işyerleri Türk bayraklarıyla donatıldı. Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, yurt çapında uygulanan yasak nedeniyle hiç kimsenin bulunduğu illerden çıkıp Bursa’ya gelemediği için yürüyüşün yapılamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bursa Valisi Şahabettin Harput, cuma günü basın toplantısı yaparak, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17’nci maddesi uyarınca bugün yapılmak istenen yürüyüşten 1 gün önce ve  sonrasını kapsayacak biçimde Bursa ve ilçelerinde her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü ve buna ilişkin her türlü faaliyetlerin yasaklandığını açıkladı.

Bursa Valiliği’nin yürüyüşle ilgili yasaklama kararı ardından İl Jandarma Komutanlığı, Tuzla’dan gelen Komando Birliği, Bursa Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Ekipleri, bomba imha ekipleri, eğitimli köpekleri ile birlikte Orhangazi’nin Süpürgelik Mevkii’nde yol kontrollerine gece yarısı başladı. Yaklaşık 400 güvenlik görevlisi ile birlikte yürütülen kontroller Orhangazi’de gece yarısından itibaren sıklaştırıldı. Süpürgelik Mevkii’nde Bursa- İstanbul karayolu üzerindeki araçlar durdurularak aramadan geçirilirken, özellikle toplu taşıma araçlarında güvenlik güçleri arama ve kimlik kontrolleri yaptı. Şüpheli kişiler gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra seyahatlerine izin verdi. Yalova’da ise Topçular Feribot İskelesi ile şehirlerarası otobüs terminalinde kontrol noktaları oluşturuldu. Yalova Emniyet Müdürü Ahmet Selim Akyıldız, "Devletin gücünü kimse zorlamaya kalkmasın. Her çeşitli tedbirlerimizi almış vaziyetteyiz" dedi.

Haberin Devamı

Bursa’ya Ankara yönünden girişleri kontrol etmek amacıyla da İnegöl Mezitler Mevkii’ndeki Karayolları 14’üncü Bölge Müdürlüğü Mezitler Vadisi Bakımevi önünde kontrol noktası oluşturuldu. Bursa Valiliği’nin önem verdiği bu bölgede 250 çevik kuvvet, 250 jandarma personelinin panzerle önlem aldı. Gece yarısından itibaren sıklaştırılan kimlik ve araç kontrollerinde durumları şüpheli kişiler ilçe emniyet müdürlüğüne götürülerek sorgulandı. Gece yarısından sabaha kadar 70 otobüsün kontrol edilirken, İnegöl- Bözüyük sınırında ve ilçe merkezinde Bilecik’ten istenilen takviye ekipler de görev yaptı.

İzmir yönünden kente gelişler ise Mustafakemalpaşa Taşköprü Mevkii’nde kurulan noktada kontrol edildi. Dün gece yarısından itibaren yoğunlaştırılan kontrollerde özellikle şehirlerarası yolcu taşıyan otobüsler durdurularak, yolcular kimlik kontrolünden geçirildi.

Haberin Devamı

GEMLİK’TE EVLER TÜRK BAYRAKLARI İLE DONATILDI

Yürüyüşün yapılmak istendiği Gemlik’in giriş-çıkışlarında da geniş güvenlik önlemleri alındı. İlçeye dün takviye olarak gönderilen çevik kuvvet ekipleri Ahmet Dural Meydanı ve İskele önünde konuşlandı. İlçenin girişi ve çıkışında güvenlik birimleri tüm araçları kontrol etti.

Dün geceden beri sağanak yağışın devam ettiği Gemlik’in girişi ve ilçe merkezindeki evler bazı işyerleri ise yapılması düşünülen basın açıklaması ve yürüyüşü protesto etmek için Türk bayrakları ile donatıldı. İlçenin Orhangazi Caddesi’ne öğleye doğru gelen bir grup, İstiklal Marşı okumak isterken önce polis engeli ile karşılaştı. Polislerin engellemeye çalıştığı grup yolu trafiğe kapatırken, yanlarında getirdikleri Türk bayrağını açarak, topluca İstiklal Marşı okudu. Ardından terör örgütü PKK aleyhine sloganlar atan grup, dağıldı.

Haberin Devamı

AYSEL TUĞLUK’UN TEPKİSİ

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde yürüyüşün yasaklanmasına tepki gösterdi. Tuğluk, Bursa Valiliği’nin aldığı kararın ülke çapında uygulandığını anlatırken, ’Büyük Gemlik Yürüyüşü’nün yapılamayacağını belirterek, "Türkiye’nin her yerinden yola çıkıldı ama olmadı. Çeşitli illerden dün yola çıkışlar olacaktı ve bu sabah Gemlik’te olunacaktı. Gelemiyoruz, engelleniyor. Arkadaşlarımız engellendiği için program gerçekleştirilemedi. Yasaklama kararı nedeniyle kimse bulundukları illerden çıkamayınca dönmek zorunda kaldı" dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!