BDP'de 'seçim boykotu' tartışması

Güncelleme Tarihi:

BDPde seçim boykotu tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 11:13

YSK, 7’si BDP’nin desteklediği isimler olan Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz, Salih Yıldız ile birlikte toplam 12 adayın adaylıklarını iptal etti. Seçimlere girmeyebileceklerini söyleyen BDP Eş Başkanı Demirtaş “Yeni bir savaş yaptırmak için bu karar alınmıştır” diye konuştu. Bu arada YSK, veto kararının gerekçesini açıkladı: Memnu hakların iadesi kararı bize gelmedi.

Haberin Devamı

İŞTE YSK'NIN VETO KARARININ GEREKÇESİ  

YÜKSEK Seçim Kurulu’nun BDP kökenli 7 bağımsız adayla ilgili “Adaylıklarını iptal” kararı, BDP’de “Seçimleri Boykot” tartışmasını başlattı. BDP kurmayları “Boykot” olasılığını tartışmaya açacağı öğrenildi.

"SEÇİMİ BOYKOT EDEBİLİRİZ"

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, YSK kararının ardından “Meclis toplanmalı ve seçimin ertelenmesi kararı almalı. Seçim bir ay kadar ertelenerek bu isimlere yeniden aday olma hakkı verilmeli. Aksi taktirde demokratik olmayan bu seçimleri boykot edebiliriz. Seçime girmeme ve bütün adayları geri çekme dahil bütün alternatifleri tartışacağız” dedi.

DEMİRTAŞ'TAN TÜM PARTİLERE 'İSTİFA' ÇAĞRISI

Demirtaş bugün Diyarbakır'da görülecek duruşması öncesinde de açıklama yaptı. Demirtaş seçimle ilgili çalışma ve değerlendirmelerinin sürdüğünü söylerken, "Türkiye’deki diğer partilere sesleniyorum. Eğer onurlu bir duruşun sahibi iseniz. İstifa edin, seçimlere katılmayın. Biz de aday olmayacağız deyin. Başbakan hemen açıklama yapmalı. Şimdi olup bitene baktığımızda gerçektende, AKP hükümeti bütün olup bitenlerin tek siyasi sorumlusudur. Halkımızı meydanlara çağırıyoruz. " dedi.

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV 

'AKP'NİN BÖLGE ADAYLARI DA ÇEKİLMELİ'

Demirtaş, ayrıca kendilerinin çekilmesi halinde AK Parti'nin bölge adaylarının da çekilmesi gerektiğini vurguladı ve ''İktidar, muhalefet ve YSK duyarlı davranmalı'' diye konuştu.

'YSK KARARI ŞİKAYET ÜZERİNE ALDI'

 

Leyla Zana'nın avukatı Cabbar Leygara, ''İstanbul'dan bir kişinin şikayeti ile YSK bu kararı almış'' dedi.

BDP'NİN 3 İLDE ŞANSI KALMADI

Bağımsızlarda 'yedek' olmadığı ve BDP Mersin, Elazığ ve Siirt'te tek aday gösterdiği için partinin 3 ilşden vekil seçtirme şansı kalmadı.

KIŞANAK, YSK'YA GÖNDERİLMEK ÜZERE ADLİ SİCİL KAYDI ALDI

Diyarbakır Adliyesine gelen eski BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, YSK'ya gönderilmek üzere adli sicil kaydı başvurusunda bulundu. Kışanak'ın, başvurusu üzerine verilen ve “Adli sicil kaydı yoktur” yazılı belgeyi, YSK'ya göndereceği bildirildi.

Haberin Devamı

KARARA TEPKİLER

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak: Bu siyasi bir karardır. Kürtler’e siyaset hakkı verilmiyor.

Aysel Tuğluk: Büyük bir şaşkınlıkla karşıladık. Acılar yaşanmadan demokratik yollarla ve anayasal yollarla Meclis zemininde çözümünü sağlanması için çabanın içerisinde bulunduk. Ben bu kararın siyasi olduğunu düşünüyorum. Siyaset yolunu kapatıyor bu karar. Bu yolu kapatmak Türkiye’nin yararına değil.

DTP Eski Genel Başkanı Ahmet Türk: Haksız bir karar bu. Kürtlerin siyasete katılımını engelleyen bir karardır. Bu karar YSK’nın tek başına verdiği karar da değildir. Türkiye’de demokrasiyi engellemeye çalışan bir zihniyetin kararıdır. Demokratik siyaset Kürtler’e kapatılmaya çalışılıyor. Birçok hukukçu arkadaşlarımız değerlendirdi, YSK’ya gitti. Buna rağmen bu kararın çıkmasına hukuki mantık olarak bakmamak lazım. Seçime girmeme kararını da tartışacağız.

BDP eski Grup Başkanvekili Bengi Yıldız: Bize siyaset yapma iznini verilmediği bir yerde AKP siyaset yapabileceğini düşünüyorsa gaflet içindedir. Evlerinden burunları dışarı çıkartamazlar. Bu karar açıkça Kürtler’e yönelik bir savaş kararıdır. Kürtler’i dağa çıkarma kararıdır. Bu ülkeyi yönetenler savaş kararı vermişlerse o karar başımızın üstündedir. ‘Kürtler’e savaşın’ deniliyorsa, Kürtler de savaşır. Bu kararı verenler bunu bilsin.

Haberin Devamı

Sebahat Tuncel:Kürtlerin, siyaset yapma özgürlüğünü ellerinden almaya çalıştılar. En son da YSK aldığı bu kararla aslında devletin bütün kurumlarının, aynı düşündüğünü ortaya koydu. Kürt halkına siyaset yapma hakkını tanımadıklarını ortaya koydu. Türkiye'de 20 milyon Kürt var. 20 milyonu da tutuklayacak mısınız? Siyaset yapma hakkı verilmezse bu iş nasıl olacak?

Sırrı Sakık: Hukuk devletinde böyle bir karar olmaz. Bu bir tasfiyedir, bunun adı demokrasi ve hukuk değil. Halka demokrasi zeminini kapatırsanız buradan barış, hukuk, huzur çıkmaz. Tam tersine kaos çıkar, bu ülkeyi kaosa kimsenin sürüklemeye hakkı yoktur.

Hasip Kaplan: Bu iyi niyetli bir karar değil. Aday adayları il seçim kurullarına başvurduklarında eksik evraklar tespit edilip, kendilerinden düzeltmeleri istenebilirdi. Öyle ki iki aday milletvekilidir. Kimlikleri açıktır, belge sunmalarına bile gerek yoktur.Biz seçimlere tüm demokrasi güçleriyle birleşerek, KADEP, EMEP, SDP gibi 17 parti ve platformla birlikte giriyorduk. Dolayısıyla seçimlere girip girmemeyi de bu platformda değerlendireceğiz.

Haberin Devamı

Altan Tan: Çok açık net olarak şunu söylemek lazım, birileri Türkiye’nin hayrını istemiyor, Kürtler yasal siyaset yapmak istedikçe önleri kesiliyor, demokratik kanalları açık tutma ve meseleyi Ankara’da tutma işi sabote ediliyor.

İçişleri Bakanı Osman Güneş: “Biliyorsunuz, Anayasamıza göre seçimler YSK'nın yargı organlarının  genel yönetim ve denetimleri altında yürütülür. YSK ve yargı bağımsızdır. YSK'nın  aldığı kararı değerlendirecek değilim.”

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: Bu kişilerin sorunu değildir. Seçilme değil esasen seçme hakkına darbe vuran YSK’nın bu kararı, bütün Türkiye’yi ilgilendiren vahim sonuçlar doğurabilecek niteliktedir. Demokratikliği ve adilliği %10 barajı nedeniyle zaten tartışma konusu olan 12 Haziran seçimleri, YSK’nın bu kararı ile demokratik meşruiyetini bütünüyle kaybetme noktasına gelmiştir

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili adayı Deniz Baykal:  Tuzak mı kuruyoruz, engel mi çıkarıyoruz? Ne kadar yanlış ayıp, yakışıksız. Türkiye'ye bu yönetim zihniyeti yakışmıyor. Her noktada bir kriz, bunalım. Çok acı. Bu mu ileri demokrasi? Ustalık dönemi... Başbakanın bu mu ustalık dönemi? Bu olayı 'hukukun gereği budur' diye geçiştirmek, bunun arkasındaki hukuk ve yönetim krizlerini örtbas etmeye yetmez. Bir süre önce seçilmiş ve şu anda milletvekili olarak hizmet etmekte olan insanların 'Biz hata ettik, geçmişte yanlış yapmışız, ihmal yapılmış, işin gereğini yerine getirememişiz, o nedenle şimdi yapacağız' denilerek birden bire aday olamayacaklarının açıklanması doğal karşılanacak bir durum değildir. Herkes planlamasını ona göre yapmış, adaylıklarını ona göre ilan etmiş. Türkiye'de zaten seçimde bir baraj problemi var. Baraj engelini aşabilmek için insanlar bağımsız aday olarak ortaya çıkıyorlar. Şimdi bağımsız adaylıkları birden bire, adaylıkları yenileme şansı yokken geçmişte de bu insanlar seçilmiş ve halen de bir kısmı milletvekili olarak görev yapıyorken, 'siz artık milletvekili olamazsınız' diye geri çevirmek, adaletle, hukuka saygıyla, devletin sürekliliğiyle izah edilebilir bir durum yaratmıyor.

Haberin Devamı

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay: Kaygı verici. Bu yeni bir anayasa yapma ihtiyacını tekrar ortaya koymuştur.

DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek: Sanki sadece YSK'nın bağımsız adaylara yönelik bir uygulaması gibi anlatılıyor. Halbuki arşiv taraması sırasında bizim partimizden de 12 arkadaşımızın adaylıkları iptal edildi. Fakat biz yerine başka adayları koyduk, eksiklerimizi tamamladık ve seçime giriyoruz. Şu haliyle işin içinde herhangi bir komplo görmüyorum. Tabii bir hadisedir, büyütülecek bir şey yoktur.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu: Sandıktan hormonlu sonuçlar çıkacaktır. Bu da hem demokrasi hayatımız hem de toplumsal huzurumuz açısından sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır. Bu durum sürpriz olmuştur ve şuyuu vukuundan beter olmuştur. Mevcut durum seçim sonuçlarını direkt etkileyecek bir olaydır. Birileri bu kesimlerin daha fazla oy almasını mı istiyor acaba diye insan düşünüyor. Şiddete bulaşmamak kaydıyla bütün görüşlerin örgütlenme ve seçilme hakkına saygı duyulmalıdır. Türkiye'de uygulanan yüzde 10 seçim barajı seçmenin iradesinin sandığa yansımasını engellemektedir. Seçim barajı uygulaması bir kısım zorlama yöntemlerle aşılmaktadır

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: Bugüne kadar biz AK Parti olarak YSK'dan çok çektik. Bizim Genel Başkanımız 2002 seçimlerine YSK kararıyla giremedi. 2009 seçimlerinde vatandaşların kimlik numarası ile ilgili sorun çıkardı. Yurt dışındaki vatandaşların seçimde oy kullanmasına ilişkin yasa çıkardık, YSK uygulamadı. Halk oylaması sürecisini 60 güne indirdik, ama YSK yine 120 gün uyguladı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: Her ne karar ise Türkiye'ye hayırlı, uğurlu olsun. Herkes bu mercinin (YSK) ne olduğunu biliyor. Herkesin bu karara karşı saygılı olması gerekiyor

YARGITAY'DAN AÇIKLAMA

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 12  bağımsız milletvekili adayının, adaylıklarının iptaline ilişkin YSK kararıyla  ilgili olarak, “Orada arkadaşlarımız karar vermiş. Mutlaka mevzuat açısından bir  değerlendirme yaptılar. Bilemiyorum” dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, Kültür Üniversitesinde düzenlenen, “2. Çocuk  ve Hukuk Uluslararası Kolokyumu” öncesinde basın mensuplarının, YSK'nın bazı  milletvekili adaylıkları yönünden aldığı kararlara ilişkin sorularını cevapladı.

Hukukçu ve hakim kimliğinden dolayı siyasi konularla ilgili konuşmak  istemediğini ifade eden Gerçeker, “Orada arkadaşlarımız karar vermiş, yani YSK.  Mutlaka mevzuat açısından bir değerlendirme yaptılar. Bilemiyorum. Şu anda  detayını daha bilemediğim için bir şey söylemek imkanım yok. Konuyu tam bilmeden  bir şey söylediğiniz zaman yanlış değerlendirme yapmış olabilirim” diye  konuştu.

“YSK'ya itiraz olabilir mi?” şeklindeki soru üzerine de Gerçeker,  “Listeler kesinleştikten sonra ilan edildi. Yanılmıyorsam. Onlara itiraz  edilebilir, yeniden incelenebilir. Ama YSK kararları kesindir biliyorsunuz. Ancak  maddi hata varsa düzeltme olabilir. Oradaki arkadaşlarımızın bilecekleri,  değerlendirecekleri bir konu” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!