BÇG’ye Genelkurmay Başkanı’nın ‘olur’u var

Güncelleme Tarihi:

BÇG’ye Genelkurmay Başkanı’nın ‘olur’u var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2012 00:00

28 Şubat soruşturmasında savcıya ifade veren dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) 2’nci başkan tarafından imzalanarak emir haline getirildiğini, Genelkurmay Başkanı’nca da kırmızı kalemle “Olur” verildiğini açıkladı.

Avukatı Erol Şahin’in nezaretinde savcılıkta 18 sayfa ifade veren Özkasnak’a, daha önce emekli Orgeneral Çevik Bir ve diğer şüphelilere de yöneltilen sorular soruldu. İfade özetle şöyle:
Darbenin yararı yok
* BÇG’nin kuruluş belgesi ve ekleri ile ilgili bildiklerini anlatınız?
- Her konudan genelde bilgim olur. Belge, İç Güvenlik Harekât Daire Başkanlığından çıkmış; konusu BÇG oluşturulmasıdır. 2. başkan tarafından imzalanarak emir haline gelmiştir, dosya süratle Genelkurmay Başkanı’na arz edilmiş, o da kırmızı kalemle “olur” vermiştir.
* Sincan’da yürütülen tanklar
- Genelkurmay Genel Sekreterlik görevim içinde TSK içerisinde darbe ile ilgili hiçbir söz dahi duymadım. Münakaşası bile yapılmadı. Kanaatim, geçmişte yapılan darbelerde, Türk milletinin yarar görmediği gibi TSK’nın da bundan zarar gördüğü düşüncesi hâkim olmuştur.
* Belgede bahsedilen “kamuoyunun yönlendirilmesi” nedir? Genelkurmay’a çağırılan gazeteciler kimlerdir?
- Basın mensuplarından özellikle çağrılan olmamıştır, kendilerinin zaman zaman ziyaretleri olmuştur, verilen brifinglerden sonra talepleri doğrultusunda Çevik Bir’i ziyaret eden 4-5 gazeteci var.
* BÇG 4 Nisan 1997 tarihli belgeyi Çevik Bir doğruladı. Sizin bilginiz nedir?
- Bu belge ile Çevik Bir, grup kurulması için yanına çağırıp emir vermişti, ben de emir üzerine bu belgeyi hazırlayıp kendisine imzalatmışımdır.
* İrtica öncelikli tehdit olayı nedir?
- Öncelikli tehdit birinci sırada bölücü terör örgütü idi, irtica 2’nci sıradaydı, sonra irtica birinci sıraya yükseldi. Bu benim şahsi görüşüm değil Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde yazılıdır.
* Çevik Bir imzalı haftada iki kez BÇG faaliyetleri hakkında kendisine bilgi verilmesini açıklayın?
- Genelde cuma ve salı günleri 2’nci başkana bilgi vermişimdir.
* Basın açıklamalarını açıklayınız?
- Genelkurmay Genel Sekreteri olarak TSK iç hizmet genelgesine göre basın açıklaması yapmaya üç kişi yetkilidir. Genelkurmay Başkanı, 2’nci başkan ve Genel Sekreterdir. Genelde açıklama yapılan basın açıklamalarının büyük bir bölümünü ben yaptım. Ancak bunlar benim şahsi açıklamalarım değildi. Karargâhın ve başkan tarafından da onaylanan açıklamalardır. Bana birinci ve 2’nci başkan tarafından emredildiği gibi açıklama yaptım. Bu süreçte benim ismimin ön plana çıkması benim görevim gereği basınla iletişimimden kaynaklanıyor. Ben Genelkurmay’ın halka yansıyan yüzü idim. Ayrıca, Güneydoğu’ya 6-7 defa basın turu düzenledim ve gazetecilere götürdüm.
* ABD-İsrail görüşmeleri
- İsrail ile ABD görüşmeleri hakkında bir bilgim yoktur.

Bilgim yok

EROL Özkasnak savcının şablon sorularından olan EMASYA protokolü, İran’ın içişlerine yönelik faaliyet, Refahyol hükümetinin devrilmesi için uygulanacak psikolojik harekâtlar, ‘üfürükçü’, ‘hacı’, ‘hoca’ların gündemde tutulması, dönemin belediye başkanları Tayyip Erdoğan, Nabi Koçak, Bekir Yıldız hakkında yöneltilen sorulara, “Bu konular hakkında bir bilgim yoktur” yanıtını verdi.

8 kişiye tutuklama

28 Şubat soruşturmasında önce 31 kişi için gözaltı kararı alınmış, 18’i tutuklanmıştı. Bu kez ise 4’ü muvazzaf olmak üzere 8 kişi tutuklandı. Toplam 3 şüpheli ise halen aranıyor.
Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, Emekli Albay Osman Bülbül, Emekli Albay Bahaddin Çelik, Emekli Hava Albay Veli Seyit ve muvazzaf albaylar Mustafa Hakan Bural, Ahmet Dağcı, Mustafa İhsan Tavazar, Hava Kurmay Albay Seyfullah Sönmez tutuklandı. Emekli Kıdemli albaylar Yaşar Bülent Aksaray, İbrahim Reşit Çağın ile emekli Yarbay Güneş Kıral, mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!