BBVA'nın Garanti Bankası hamlesi dünya basınında

Güncelleme Tarihi:

BBVAnın Garanti Bankası hamlesi dünya basınında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2010 13:29

İspanya’nın en büyük ikinci bankası BBVA’nın Garanti Bankası’nın hisselerini satın aldığını açıklaması, dünya ekonomi basınının da büyük ilgisini çekti.

Haberin Devamı

Ä°ÅŸte anlaÅŸmanın dünya ekonomi basınındaki yankıları:  Â

   Â

Financial Times: BBVA’dan 5.84 milyar dolarlık hisse atağıÂ

İspanya’nın en büyük ikinci bankası BBVA, Türkiye’nin önde gelen bankalarından Garanti Bankası’nın yüzde 24.9’luk hissesini 4.2 milyar euro (5.84 milyar dolar) karşılığında satın alacağını ve bankayı Türkiye’nin dev şirketlerinden Doğuş Grubu’yla birlikte yöneteceklerini açıkladı.

  Â

BBVA gibi mali yapıları güçlü olan İspanyol bankalar, ülkelerindeki sıkıntılı bankacılık sistemlerinden kaçmak adına, gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere, operasyonlarını yurtdışına genişletmek istiyor.

 

Haberin Devamı

BBVA, Garanti’nin yüzde 18.6’lık hissesini, ellerindeki hisseleri uzun zamandır satmak isteyen General Electric’ten devralırken, yüzde 6.3’lük hissesini de Doğuş Grup’tan satın aldı. BBVA, hisse başına 8 lira öderken, bu miktar bankanın geçen hafta borsanın kapanışındaki fiyatının yüzde 10 indirimli bir oranına denk geldi,

 

   Â

WSJ: İspanyol BBVA, Garanti’den 5.84 milyar dolara hisse satın aldı

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Türkiye’den Garanti Bankası’nın yüzde 24.9’luk hissesini 5.84 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.

 

Banka bu şekilde, İspanya’da bankacılık sektörünün üzerinde dolaşan karabulutlara rağmen, operasyonlarını yurtdışına genişletme yönündeki vaatlerini yerine getirmiş de oldu.

 

Piyasa değeri açısından İspanya’nın ikinci büyük bankası olan BBVA, bu anlaşmayı finanse etmek için 6.94 milyar dolarlık sermaye artırımına gitmeyi planlıyor.

 

BBVA açıklamasında, Garanti hisselerini Türkiye’nin enerjiden otomobil üretimine kadar farklı sektörlerde operasyonlarını yürüten dev şirketlerinden Doğuş Holding ve General Electric’den satın alacağını açıkladı.

Haberin Devamı

 

BLOOMBERG: BBVA 5.8 milyar dolara Garanti Bankası hissesi satın alacak  

İspanya’nın en büyük ikinci bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), ekonomik performansı Avrupalı diğer ülkeleri geride bırakan bir ülkede genişlemek için 5.84 milyar dolar karşılığında Türkiye’den Garanti Bankası’nın yüzde 24.9’luk hissesini satın aldığını açıkladı.

 

BBVA, Garanti hisselerinin yüzde 6.3’lük kısmını Doğuş Holding’den 2.06 milyar dolar karşılığında, ek olarak yüzde 18.6’lık kısmınıysa 3.78 milyar dolar karşılığında General Electric’ten satın alacağını açıkladı.

 

İspanya ekonomisi son 60 yılda gördüğü en kötü resesyonla baş etmeye çabaladığından, BBVA kârının yaklaşık olarak yarısını elde ettiği İspanya’daki varlığını azaltmaya çalışıyor.

 

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisi 2010’un ikinci çeyreğinde bir yıl öncesine kıyasla yüzde 10.3 oranında büyüdü ve G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüme oranına imza atan Çin’i yakalamayı başardı.

 

MARKETWATCH: BBVA Türkiye’den Garanti Bankası hissesi satın alacak

İspanya’nın dev finans kuruluşu Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan Garanti Bankası’nın yüzde 24.9’luk hissesini satın aldığını söyledi.

 

BBVA açıklamasında aynı zamanda, büyüme potansiyeli oldukça yüksek olan bir ülkede genişlediklerini de belirtti.

 

BBVA, anlaşma karşılığında 5.8 milyar dolar ödeyecek. Garanti hisselerinin yüzde 18.6’lık kısmını General Electric’in finans hizmetleri birimi olan GE Capital’den satın alacak. Geride kalan yüzde 6.3’lük hisseyi de bankanın ebeveyn şirketi Türkiye’nin dev işletmelerinden Doğuş Holding’den satın alacak.

 

Haberin Devamı

Anlaşmada, Garanti hisselerinin Cuma günkü değerinden yüzde 10 indirime gidildiği belirtildi.

          Â

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!