BBP'den Ayasofya çıkışı

Güncelleme Tarihi:

BBPden Ayasofya çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 13:43

Büyük Birlik Partisi (BBP) İstanbul İl Başkanlığı üyesi bir grup, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurarak Ayasofya'nın, Sümela Manastırı gibi müze olduğunu belirterek, Ayasofya’da önümüzdeki Ramazan Bayramı namazını kılmak için bir günlüğüne de olsa, ibadete açılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Gülhane Parkı içindeki Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü önünde 11.00 sıralarında toplanan Büyük Birlik Partisi (BBP) üyesi 15 kişilik grup,  parti bayrağı ve “Sümela’da ayin varsa, Ayasofya’da Bayram namazı olmalı”, “Bayram namazını Ayasofya’da kılmak istiyoruz” yazılı dövizler açtılar. BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan’ın aralarında bulunduğu grup daha sonra Ayasofya’da ibadet izni ile ilgili hazırladıkları dilekçeyi içindeki Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne verdiler.

Çıkışta grup adına sundukları dilekçeyi okuyan BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan, şunları söyledi:
“Ayasofya da, biz Müslümanlar için en önemli kutsal mekanlardan biridir. Tarihi Sümela Manastırı gibi müze olan Ayasofya’da önümüzdeki Ramazan Bayram namazını kılmak üzere, izin verilmesini istiyoruz. Yapmış olduğumuz bu müracaatın kamuoyunda yanlış anlaşılmalara ve manipülasyonlara sebep olmaması için şu hususu açıklama istiyoruz. Bizler, Ülkemizde yaşayan Ortodokslara verilen ayin izninden rahatsız değiliz. Aksine böyle bir izin verilmesinden dolayı memnunuz. Bizim bu müracaatımız, ülkemizde yaşayan müslümanların içlerinde yaşattıkları bir özlemin tarihi Sümela Manastırı'nda ayin yapılması ile aynı statüye sahip Ayasofya’da Ramazan Bayram namazı kılınmasına izin verilerek karşılanması ile ilgilidir. Çünkü BBP olarak, her türlü inancın özgürce yaşanması gerektiğine inanıyor ve destekliyoruz.

Müracatımızın değerlendirilerek, Ramazan Bayramı namazı için bir günlüğüne de olsa Ayasofya’nın ibadete açılması ve Ortodoks vatandaşlarımıza dinsel inançlarının yeri getirilmesi için gösterilen hoşgörü ve müsamahanın biz müslümanlara da gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz”

Haberin Devamı

15 AĞUSTOS TARİHİ ANLAMLI

Ayinin yapıldığı 15 Ağustos tarihine de dikkat çekmek istediğini vurgulayan Karacan, “15 Ağustos 1461, Fatih Sultan Mehmet tarafından Trabzon’un fethi ve Rum Pontus Devleti’nin sona erdiği tarihtir. Dolayısıyla bizim açımızdan manidar ve önemli bir tarihtir. Keşke 15 Ağustos değil de herhangi bir tarihte olsaydı, daha da iyi olurdu” dedi.

GÖNÜL İSTERKİ ASAYOFYA 5 VAKİT İBADET YAPILAN BİR MEKAN OLMASI

Gazetecilerin “Siz Ayasofya’nın süresiz bir ibadete açılmasını mı istiyorsunuz” şeklindeki sorusuna Karacan, “76 yıl önce cami statüsünden müzeye çevrilen Ayasofya’nın toplumun beklentileri içerisinde neticede demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Toplum beklentileri göz önüne alınarak tamamen ibadete açılmasıdır talebimiz beklentimiz var. Fakat bu defalarca toplum tarafından talep edildi ancak reddedildi. En azından şu beklentimiz var, Türkiye Cumhuriyeti içerisinde nüfusu bindelik oranlarda olan bir mezhebe gösterilen hoşgörü ve toleransın yüzde 99’u müslüman olan ülkemizdeki müslümanlara da gösterilmesini bekliyoruz. Gönül isterki, Ayasofya’nın diğer normal diğer camiler gibi sürekli, içinde 5 vakit ibadet yapılan bir mekan olmasıdır” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!