BBC'nin anketinden Rus filmi birinci çıktı

Güncelleme Tarihi:

BBCnin anketinden Rus filmi birinci çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2005 09:42

İngiliz yayın kuruluşu BBC 4 tarafından düzenlenen 2005 Dünya Sinema Ödülleri anketinde 6 aday arasında Rus yönetmen Andrei Zvyagintsev'in "Vozvrashcheniye" (Dönüş) adlı filmi birinciliği kazandı. Adaylar arasında bulunan Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak'ı eleştirmenler tarafından 'yavaş' ama ilginç bir film olarak değerlendirildi. Oyuncu Gillian Anderson da başroldeki karakterin kadınlara bakışının kendisini rahatsız ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 4 bin kişinin oy kullandığı ilk eleme sonucunda finale kalan altı film arasından üç kişilik jüri tarafından yapılan seçimin sonucu ise,  BBC 4 televizyon kanalında düzenlenen canlı yayında açıklandı.

Ünlü sunucu Jonathan Ross'un sunduğu final gecesinde ünlü film yapımcısı Kevin MacDonald, aktrist Gillian Anderson ve Independent gazetesi film eleştirmeni Roger Clarke yarışmanın birincisini belirleyen jüriyi oluşturdu.

Finale kalan 6 filmi tek tek eleştiren sinema sektörünün ünlü isimlerinden yapımcı Kevin MacDonald “Uzak”ı yavaş bir film olarak bulduğunu ancak, filmin akışını beğendiğini söyledi.

MacDonald filmi, aile içi sorunları irdelemesi ve oyuncularının çoğunun profesyonel olmaması nedeniyle ilginç bulduğunu belirtti.

Ünlü oyuncu  Gillian Anderson da filmin büyük bölümünün karanlık sahneler içerdiğini, canlandırılan karakterlerin gayet silik kişilikler olarak göründüklerini belirtirken, özellikle başroldeki karakterin kadınlara bakışının kendisini rahatsız ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Independent gazetesinin film eleştirmeni Roger Clarke ise filmi çok beğendiğini, özellikle İstanbul'u şahane bulduğunu ifade etti.

Uzak'ın sofistike bir film olduğunu belirten Clarke, hikayenin pek çok ülkeye kolaylıkla uyarlanabilecek, bilindik aile içi ilişkileri anlattığını söyledi.

Nuri Bilge Ceylan da yaptığı konuşmada, filmlerinde çok fazla diyaloglara yer vermeyi sevmediğini, filmi daha çok akış içinde izleyicinin anlayışına bırakmayı tercih ettiğini, filminde kentlerdeki yalnızlığı vurgulamayı amaçladığını anlattı.

Daha sonra sonucu açıklayan üç jüri üyesi, 2005 yılı Dünya Sinema Ödülüne 2004 yılı Rus yapımı olan yönetmen Andrey Zvyagintsev'in “The Return” adlı filmini layık gördüklerini açıkladı.

2005 yılı Dünya Sinema Ödülü adayları arasında Ceylan'ın “Uzak” filminin yanı sıra 2004 yılı İspanyol yapımı Pedro Almodovar'ın yönetmenliğini yaptığı “Bad Education”, 2004 yılı Çin yapımı yönetmen Zhang Yimov'un “Hero”, 2004 yılı Latin Amerikan-ABD ortaklığıyla yapılan yönetmen Walter Salles'in “The Motorcycle Diaries” ve 2004 yılı Japon yapımı yönetmen Takashi Kitano'nun ”Zatoichi” filmi de bulunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!