Bazen düşmanlar işbirliği yapabilir

Güncelleme Tarihi:

Bazen düşmanlar işbirliği yapabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin büyüklüğünü sergileyen rakamların ara sıra tekrarlanmasında fayda olduğunu söyledi. Gül şu örneği verdi: "Bugün (dün) Türk-Azeri İş Forumu’nda Rifat Bey (Hisarcıklıoğlu) konuşurken İlhan Aliyev bana eğildi ve ’Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük altıncı ekonomisi olduğunu bilmiyordum’ dedi, yani ara sıra hatırlatmakta yarar var."

TÜRKLER EZER KORKUSU Gül, Azerbaycan ve diğer Türk cumhuriyetlerine köprü kuracağını anlatarak şöyle devam etti: "Aralık ayının ilk haftasında Türkmenistan’a gideceğim. Özbekistan ve Kırgızistan da sırada. Tabii bu ülkelerde ’Türkiye büyük ülke, gelir bizi ezer mi?’ korkusu da var. Dün ikili görüşmelerde Gümrük Birliği serüvenimizi anlattım. En çok itiraz eden otomotiv sektörüydü. Gümrük Birliği olmasaydı hálá Anadol’a, Tofaş’ın kuş serisine biniyor olacaktık. Ayrıca otomotiv sektörü 100 milyar dolarlık ihracatımızın 20 milyar dolarını yapıyor deyince herkes şaşırıyor."

AZERİ PARASI AKAR Dış yatırımcıların Türkiye’yi evi sayması gerektiğini vurgulayan Gül, şunları söyledi: "Azeri parası akar derler ya, yani arkası gelir. Önceleri sadece biz burada iş yapıyorduk. Yani tek taraflıydı. Şimdi onlar da PETKİM’i aldı, rafineri ve turizmle ilgililer."

Ermeni işgalindeki Karabağ sorunu için Minsk Grubu’nu daha fazla çaba harcamaya davet eden Gül, şu uyarıyı yaptı: "Diğer uluslararası sorunlar gibi çözüm için gayret edilmeli, buzdolabına kaldırılmamalı. Özellikle ABD’ye daha fazla görev düşüyor."

NASIL CİDDİYE ALMAYIZ Bakü şehitliğinde 1600 Türk askerin de yattığını hatırlatan Gül, ABD Kongresi gündemindeki Ermeni tasarısı için şu anısını aktardı: "Bakan olarak Dış İlişkiler Komitesi’ne gittim. İki hanım üye bana dedi ki ’Neden bu kadar ciddiye alıyorsunuz? Siz de gidin Meclisinizden Amerikalılar Kızılderilileri yok etti diye karar çıkartın’. Ben de ’İşte bundan korkuyorum, siz ciddiye almıyorsunuz’ yanıtını verdim."

Cumhurbaşkanı, PKK ve Ermeni iddialarının aynı zamana rastlaması konusundaki soruya da, "Bazen düşmanlar işbirliği yapabilirler" yanıtını verdi.

Haydar Aliyev hatırası

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna Gülistan Sarayı’nda akşam yemeği verdi. Gül ve eşi yemekten önce Haydar Aliyev Fonu’nu ziyaret ederek, yetkililerden fonun faaliyetleri hakkında bilgi aldı ve hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Sorunların sebebi Ermenistan’dır

CUMHURBAŞKANI Gül, Azerbaycan Meclisi’ndeki konuşmasında "Ermenistan 1915 olaylarının yorumlanmasını başka ülkelerin parlamentolarında takip etmeyi sürdürdükçe Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ile ilgili bir gelişme de beklenmemelidir" dedi. Ayakta alkışlanan konuşmasında Gül, şunları söyledi: "Türkiye, Ermenistan Cumhuriyeti’ni 16 Aralık 1991’de tanımıştır. Karadeniz’de sahili olmadığı halde Ermenistan’ı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na davet etmiştir. Buna rağmen diplomatik ilişki kurulmasını engelleyen sorunlar ortaya çıkmıştır. Ermenistan’ın bir yandan Türkiye’ye karşı hasmane davranışlar içinde bulunmasının, bir yandan da bir diğer komşusu Azerbaycan’ın topraklarını işgal altında tutmasının bugünkü durumun sebebi olduğunu artık tüm dünya görmelidir. "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!