Bayrampaşa'da alev makinesiyle fırın yaktılar

Güncelleme Tarihi:

Bayrampaşada alev makinesiyle fırın yaktılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

BAYRAMPAŞA Cezaevi'nde B-2 koğuşunda kalan cinayet ve uyuşturucu suçundan tutuklu mahkûmlar, arkadaşlarının başka cezaevlerine naklini protesto etmek için ekmek fırınını, yatakları ateşe verdi. LPG tüpüne hortum bağlayıp alev makinesi yapan, 2 gardiyanı rehin alan mahkûmlar, sevklerin durdurulacağı konusunda taviz verilmesi üzerine isyandan vazgeçtiler.

6 GARDİYAN REHİN

Dün sabah 08.30'da arama yapacaklarını söyleyerek koğuşlara giren jandarma, D-7 koğuşundan Edip Öner, D-8 koğuşundan Fuat Uzun, D-5 koğuşundan soyadı tespit edilemeyen Ramazan ve Fırın Koğuşu da denilen B-2 koğuşundan Cuma Kılıç'ı, başka cezaevlerine sevkleri çıktığı için aldı. Afyon Cezaevi'ne sevki çıkan, hırsızlıktan hükümlü koğuş mümessili Cuma Kılıç'ın adamları isyan çıkarttı. Fırındaki yatakları yastıkları, plastik maddeleri yakan isyancı mahkûmlar, 6 gardiyanı rehin aldı. Müdahale etmek isteyen jandarmaya, LPG tüplerine hortum bağlayıp yaptıkları alev makinesi ile karşı koyan mahkûmları durdurmak için sis bombası kullanıldı. Operasyon sırasında 4 gardiyan kurtarıldı. Cezaevinin ekmek fırınını ve fırında bulunan plastik eşyaları ateşe veren mahkûmlar, çok duman çıkması için alevlerin üzerine un serptiler. Alevler koğuş kapılarına kadar yaklaştı. Yangın, Bayrampaşa ve Fatih itfaiye gruplarının çabalarıyla saat 10.20 sıralarında söndürüldü.

SEVKLER DURDURULACAK

Bu arada, yakınlarıyla görüşmek için cezaevine gelen aileler, yangın nedeniyle içeriye giremedi. Fenalık geçiren mahkûm yakını bir kadın Sağmalcılar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Mahkûmların elinde rehin tuttukları gardiyanlar Yaşar Koca ile Halim Köse, Tüm Yargı Sen Başkanı Ali Yazıcı'nın girişimleri sonucu kurtarıldı. Ali Yazıcı'nın yürüttüğü pazarlık sırasında, mahkûmlara sevklerin durdurulacağının söylendiği öğrenildi.

ÇİTİCİ: NORMALE DÖNÜLDÜ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ile İstanbul Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Halil İbrahim Tüysüz de cezaevine geldi. Çitici, akşam saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ‘‘Cezaeviminin tutukevi olması nedeniyle, hükümlüler düzenli bir şekilde başka cezaevlerine, Bakanlık emirleri uyarınca sevk edilmektedir. Bugün(dün) saat 09.30 sıralarında fırın koğuşunda hükümlü olan Cuma Kılıç'ın sevki için gidildiğinde, görevliler direnişle karşılaştı. Orada bulunan 50 kişi, 6 infaz koruma memurunu rehin alıp, fırın koğuşunu yakarak bu eylemlerini 15.00'e kadar sürdürdü. Görüşmeler neticesinde eylemlerini sona erdirmişlerdir. Şu an olaylarla ilgili adli ve idari soruşturma sürüyor. Cezaevi normale dönmüştür.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!