Bayrampaşa Cezaevi'nde Aria modası

Güncelleme Tarihi:

Bayrampaşa Cezaevinde Aria modası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2001 00:00


Bayrampaşa Cezaevi çevresine yerleştirilen yansıtıcılara rağmen son günlerde içeri sokulurken ya da dışardan paketle atılırken yakalanan cep telefonu sayısındaki artışın nedeninin 'yeni GSM şebekesi' olduğu anlaşıldı.

Bayrampaşa Cezaevi'ne yaklaşık 2 yıl önce tutukluların cep telefonları ile dışarıyla konuşmalarının engellenmesi amacıyla yansıtıcılar yerleştirildi.

Cezaevinin çevresinde oturan vatandaşlar ile aynı güzergaha yolu düşenlerin bile cep telefonlarını kullanamamalarına neden olan yansıtıcılar yüzünden cep telefonu kullanamayan tutuklular, bu kez çevredeki evlere santraller kurdurarak, telsiz telefon aracılığı ile görüşmelerini sürdürmeyi denediler.

Polisin gerçekleştirdiği operasyonlarla santralleri de çökeritlen tutuklular, bu kez hizmete yeni giren ve 1800 megahertz frekansını kullanan GSM şebekesi'nin, 900 megahertze ayarlı yansıtıcılardan etkilenmediğini keşfettiler. Bu keşifle birlikte son 2 ayda çevre sokaklardan Bayrampaşa Cezaevi'ne, cep telefonları ve SIM kartı atışı başladı.

Cezaevi korumasında görevli jandarmalar da 16 Nisan'dan bu yana 45 telefonu, SIM kartları, bataryaları ve şarj cihazlarıyla ele geçirdi.

Yansıtıcılara rağmen cezaevine cep telefonu atışlarının gün geçtikçe artması üzerine yapılan araştırmalarda, 900 megahertz frekansına göre ayarlı olan yansıtıcıların, 1800 megahertzi kullanan yeni GSM şebekesiile yapılan konuşmayı engelleyemediği belirlendi.

Bunun üzerine harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı'na bir yazı göndererek, cezaevindeki yansıtıcıların yeni şebekenin frekansına göre ayarlanmasını istedi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!