Bayramlaşma krizi

Güncelleme Tarihi:

Bayramlaşma krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

CHP'nin, kapatılan RP'yi bayram ziyareti programından çıkarması tartışma yarattı. RP'liler, diğer partilere şikayet ettikleri CHP'yi demokrat olmamakla suçladılar. DYP'liler CHP'nin ‘reklam yaptığını’ ileri sürerken, RP'li Ömer Faruk Ekinci de, ‘‘Kimin demokrat olduğu, kimin olmadığı ortaya çıktı’’ dedi.

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan RP'yi, bayram ziyaretleri programından çıkaran CHP'nin bu tutumu, siyasiler arasında ‘bayram krizi’ yarattı. RP'liler, CHP'yi diğer partilere şikayet ederek, demokrat olmamakla suçladılar ve destek aradılar.

RP'ye en büyük destek bu partiyi ziyarete giden DYP kurmaylarından geldi. DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan CHP'yi eleştirirken, ‘‘RP kapatılmış olsa dahi, henüz gerekçeli karar ortada yoktur. Kaldı ki kapatılmış olsa dahi arkadaşlarımız bizim dostlarımızdır’’ dedi. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven de, ‘‘CHP her zamanki gibi reklam yapıyor’’ diye konuştu. Bayram ziyaretine gelen siyasi parti temsilcilerini ağırlayan RP Milletvekili Ömer Faruk Ekinci ise ‘‘MKYK, il başkanları, il müfettişleri ve Meclis grup toplantıları yaptılar. Genel Başkanımız iftar yemeklerine RP amblemleriyle katıldı. CHP'nin hukuki değil demesi bunu değiştirmez’’ diye konuştu. RP'li Ekinci, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) temsilcilerini kabulünde de, DSP'nin ziyaretten önce çiçek gönderdiğini belirterek, ‘‘Kimin demokrat olduğu, kimin olmadığı ortaya çıktı’’ dedi.

ANAP'ı ziyaret eden RP Genel Başkan Yardımcısı Rıza Ulucak, ‘‘Bu CHP'nin eski zihniyetini gösteriyor. Değerlendirmeyi size bırakıyorum. Anayasa Mahkemesi'nin kararı yayınlanana kadar RP tüzel kişiliğini koruyor. Bu durum Meclis'te de aynen uygulanıyor’’ dedi. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Yalova da, ‘‘Bayramın da özelliğini gözönüne alarak RP'yle bayramlaştık. Eğer gerekçeli karar bir an önce yayınlansaydı, bayram gününde bu çelişki ortaya çıkmazdı’’ görüşünü savundu. Bayramlaşmada CHP'yi temsilen partileri dolaşan Genel Başkan Yardımcısı Atilla Sav ise ‘‘Bayramlaşma partiden partiye tüzel kişilikler düzeyinde yapılıyor. RP'nin tüzel kişiliği sona erdiği için gündemimize almadık. RP'li arkadaşlarımızla bireysel olarak bayramlaşıyoruz’’ dedi.

KAPANMA TARTIŞMASI

RP'nin kapanması tartışması CHP'de de sürdü. Barış Partililer'in ziyaretinde, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Eşref Erdem, ‘‘Karar Meclis'e bildirildi ve yürürlüğe girdi. RP kapanmıştır. Milletvekillikleri sona erenler hakkındaki düzenlemeler için gerekçeli karar bekleniyor’’ yorumunu yaptı. BP Genel Sekreteri Lütfü Keskin de, bu görüşe katıldığını belirtti.

ANAP'lıların ziyareti sırasında da CHP Genel Yardımcısı Birgen Keleş, ‘‘RP ile çalışmalarınız nasıl gidiyor?’’ diye sorunca, ANAP Genel Sekreteri Erkan Mumcu şöyle dedi:

‘‘Kamuoyu o görüşmeleri yanlış anladı. RP'liler bize bir niyet mektubu getirmişlerdi. Demokratikleşme için işbirliği yapalım diyorlardı. Biz de onlara, ne istiyorsanız somut olarak belirtin dedik. Yoksa, CHP'nin hükümete verdiği desteği ikame etme gibi bir arayış içinde değiliz.’’

ANAP'lı Yüksel Yalova da, ‘‘Bence RP kapanmıştır. Milletvekilliği düşenler hakkında işlem yapılması için gerekçeli karar beklenmelidir. Ama sayın Meclis Başkanı da RP grup odalarını ve komisyon üyeliklerini iptal etmek için gerekçeli kararı bekliyor. Bence bu da yanlış’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!