Bayram gibi 125. yıl coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Bayram gibi 125. yıl coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 00:00

"Gençlik Haftası" törenlerinde meydanlara koşan onbinler Atatürk’ün 125. doğum yılını coşkuyla kutladı. Yurdun dört bir yanında marşlar ve şarkılar eşliğinde "Halk Yürüyüşü" ve "Gençlik Koşu"ları düzenlendi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla tüm yurtta düzenlenen "Gençlik Haftası" çerçevesinde binlerce vatandaş Ata’yı 125. doğum yılında coşkuyla andı. Yediden yetmişe Cumhuriyetin tüm kuşakları marşlar ve şarkılar eşliğinde "Halk Yürüyüşü" ve "Gençlik Koşusu"larında biraraya geldi.

Başkentte Atatürk Kültür Merkezi’nde başlayan yürüyüşe, Ankara Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Babacan çok sayıda öğrenci ve sporcular ile izciler katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Babacan, gençlere teşekkür ederek, hafta boyunca tüm etkinliklere katılmalarını istedi. İşte yurdun dört bir yanındaki kutlamalar:

İZMİR Gençlik Haftası nedeniyle düzenlenen geleneksel ’Yurtta Birlik ve Dünyada Barış için Atatürk’ü Anma Halk Yürüyüşü’ kalabalık bir katılımla gerçekleştirildi. Bornova Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğinde ellerinde bayrak ve Atatürk posterleriyle yürüyen yaklaşık 1000 kişi zaman zaman ’Sen rahat uyu atam bu vatan bize emanet’ sloganı attı.

MUĞLA Valilik önünde başlayan yürüyüşten önce halk oyunları ekibi ile Muğla Üniversitesi öğrencileri gösteri yaptı. Muğla Valisi Temel Koçaklar, yürüyüşten önce yaptığı konuşmada, "Hepimizin Atatürk’ün koymuş olduğu ilkeler doğrultusunda ülkemizi ileri götürme görevimiz var. Bu ışığın izinde yürüdüğümüzde ülkemiz çok daha güzel seviyelere ulaşacaktır" dedi.

DENİZLİ Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşte bir konuşma yapan Denizli Valisi Gazi Şimşek, gençlerin kurtuluş ve varoluş mücadelesini çok iyi öğrenmeleri gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Türk milleti tarih boyunca esareti kabul etmedi. Birlik beraberliğimizi bozmak isteyenler hep olmuştur, olacaktır. Bölücü hadiselerin farkında olmalıyız."
/images/100/0x0/55ea528ff018fbb8f87858bb

ŞANLIURFA ’Yurtta Birlik Dünyada Barış İçin Atatürk’ü Anma Yürüyüşü’ne 5 bin kişi katıldı. Gençler dev Türk bayrakları ve Atatürk posterleri açtı. Yürüyüş sırasında halk oyunları ekiplerinin gösterisi büyük ilgi görürken, davul ve zurnacıların popüler şarkıları çalması dikkat çekti.

SİVAS Gençlik Yürüyüşü, 4 Eylül Stadyumu önünden başladı. Vatandaşların alkışlarla izlediği yürüyüşte halkoyunları ekipleri de davul zurna eşliğinde gösteri yaptı. Vali Canpolat da ekiplere eşlik ederek halay çekti.

ESKİŞEHİR İstasyon Meydanı’ndan başlayarak, Atatürk Anıtı’nda sona eren Gençlik Yürüyüşü’ne, Vali Yardımcısı Ziya Güler, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri ve çok sayıda vatandaş coşkuyla katıldı.

ADANA 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen "Gençlik Haftası" etkinlikleri çerçevesinde "Halk Yürüyüşü" ve "Gençlik Koşusu" yapıldı.

Gururla taşıdı

19 Mayıs
Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde Çanakkale’de "Atatürk’ü Anma" halk yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe katılan küçük bir öğrenci Atatürk posterini gururla taşıdı.
Pencere desteği

Bolu’da ’Atatürk’ü Anma Halk Yürüyüşü’ne katılarak bayrak ve Atatürk posterleri taşıyan öğrenciler, "Bu vatan senin eserindir" sloganı attı. Yürüyüşü evlerinin pencerelerinden ve balkonlarından izleyen Bolulular, alkışlarıyla öğrencilere destek verdi.

Sincan’da marşlarla yürüdüler

Gençlik
ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Sincan Lisesi önünde başlayan yürüyüşe öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümeni Bando Komutanlığı’nın çaldığı marşlar eşliğinde yapılan coşkulu yürüyüş, Harikalar Diyarı Büyük Anfi’de sona erdi.

1919 özlemi

KAYSERİ’
de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Haftası nedeniyle Gençlik Koşusu ve Halk Yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe 7’den 70’e yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Yürüyüş sırasında ay- yıldızlı bayraklar taşındı, sık sık ’Kırmızı beyaz, en büyük Türkiye’, ’Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları atıldı. 1919 ruhunu bugün görmek isteyenler de yürüyüşteydi.

Bayrağı kapan koştu
/images/100/0x0/55ea528ff018fbb8f87858bd


Konya
’da düzenlenen Gençlik Yürüyüşü’ne ilköğretimden üniversiteye kadar yüzlerce genç katıldı. Ellerinde ay- yıldızlı bayraklarla 3 bin metre yürüyen gençler, Atatürk devrimlerinin yılmaz bekçisi olduklarını dosta düşmana bir kez daha ilan etti.

Japon selamı

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Atatürk’ü Anma Yürüyüşü, renk cümbüşüne sahne oldu. Turistler törenleri dikkatle izlerken korteje selam verenler de çıktı.

Halaylı kutlama

Yüksekova
İlçesi’nde Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve ’Yurtta birlik, dünyada barış’ sloganıyla gerçekleştirilen gençlik ve halk yürüyüşüne yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Davul zurna eşliğinde halayların çekildiği yürüyüşte genç kızlar ön safta yer aldı.

Estergon’u çaldılar
/images/100/0x0/55ea528ff018fbb8f87858bf

ATATÜRK’ün 125. doğum yıldönümü ve gençlik haftası etkinlikleri çerçevesinde 5. Kolordu Bölge Bandosu, Edirne Selimiye Camii Meydanı’nda konser verdi. Bando, Şef Üsteğmen Gürkan Duman yönetiminde Dancing Show, Phantom Of The Opera, Plevne Marşı, Estergon Kalesi ve İzmir’in Kavakları adlı parçaları seslendirdi.

Aşık Veysel’in ’Anama’ şiiriyle andılar

İZMİR’de, Karşıyaka Belediyesi, Anneler Günü nedeniyle Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın kabri başında tören düzenledi. Resmi kuruluşlar, siyasi partiler ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Zübeyde Hanım’ın kabri başında yapılan törene katıldı. Buradaki etkinlik, Zübeyde Hanım’ın kabrine çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun annesine yazdığı ’Anama’ şiiri seslendirilirken, Karşıyaka İzcileri adına ilköğretim okulu öğrencisi Özge Bulut da ’Annem’ şiirini okudu.

’Bu şarkı İsraillilerin’ deyip saldırdı

KAHRAMANMARAŞ’ta, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen "Gençlik Yürüyüşü" sırasında izcilere saldıran ve slogan atan bir kişi gözaltına alındı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün düzenlediği ve 12 Şubat Stadı önünden başlayan yürüyüşte gençlerin, "Memleketim" şarkısını söylediği sırada bir kişi, ’Bu şarkı İsraillilerin bestelediği bir şarkı. Siz nasıl söylersiniz?’ diyerek, izci grubuna saldırdı. Gençleri ve polis memurlarını tehdit eden ve slogan atan kişiyi, polis gözaltına aldı. Kişinin üzerinden kimlik bilgilerini içeren bir belge çıkmadığı bildirildi.

Ritim tuttular

Manisa
’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında görev alan 168 kişilik ritim gösteri grubu, dün ’Yurtta Birlik Dünyada Barış İçin Atatürk’ü Anma Halk Yürüyüşü’nde de görev aldı. Davul ve darbukalı öğrenciler büyük ilgi gördü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!