Bayrakları güneş, dilleri sevgi

Güncelleme Tarihi:

Bayrakları güneş, dilleri sevgi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1999 00:00

Yaprak Özer
Haberin Devamı

Milliyeti olmayan tek insan topluluğu çocuklar. Onların bayrağı güneş, parolası gülmek, dili sevgi.

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugün bütün dünya çocuklarının günü.

Ve bugün gözümün önünden hiç gitmeyen bir kaç kare var. Aslında yüzlerce var da saymakla bitmez, satırlar yetmez.

Belleğim en yakınlarda olanları istemeyerek de olsa hafızada tutuyor. Zaman aşımına ğrayanlar yavaş yavaş külleniyor. Sonra onların yerini yenileri alıyor.

Biliyorum bugün 'Neşe Doluyor İnsan'. Kimsenin bugünü berbat etmesine izin vermemeliyiz. Ama yaşanan çocukca trajedileri görmezlikten de gelemeyiz.

Karelerden biri Lara'ya ait. Hani Mavi Çarşı katliamında annesini kaybeden Lara. Annesinin öldüğünü, cenazede algılamaya çalışan Lara. Hani cenazeden bir kaç gün sonra babasıyla Mc Donalds'a gidip, annesinin söz verdiği doğum günü kutlamasını, hamburger, patates ve kolayla yapan mahsun Lara.

Diğer kare ömrüm boyunca benimle kalacak. PKK kurşunuyla ölen bir bebeğin artık terör simgesi olan fotoğrafı.

Karelerden birinde birkaç küçük çocuğu babalarının tabutu başında başları dik, asker selamı verirken görüyorum.

Sonra gözümün önüne Sırp zulmünden kaçan Kosovalı çocuklar geliyor. Soğuktan titreyen, aç, korkak ve ürkek çocuklar. Dayanamayıp ruhlarını teslim eden çocuklar.

Tamirhanelerin önünden geçerken gördüğüm, yüzleri gözleri yağ karası olmuş çocukları anımsıyorum. Anne baba zulmünden ya da cehaletinden kaçıp sokaklara sığınan çocukları görüyorum.

Baklava, fıstık çaldığı için ceza yiyen, dans ettiği için mahkeme kapılarında sürünen çocuklar geçiyor gözümün önünden.

Yüzlerindeki maskenin, kafalarında kalan son bir kaç telin ve ilacın yarattığı kara-sarı tenin bile güzelliklerini bozamadığı kanserli, böbrek hastası çocukları da görüyorum.

Soğuk bir günde kolunun altına tutuşturduğu Atatürk fotoğrafını satmak isteyen ilkokul öğrencisinin ona, ‘‘Parayı al, resmi verme başkasına sat‘‘ teklifimi kibarca, ‘‘Kazanıyorum Allaha Şükür‘‘ diyerek geri çevirdiğini görüyorum.

Ne görmek istiyorum oysa biliyor musunuz? Gülen çocuklar. Koşan çocuklar. Sağlıklı çocuklar. Mutlu çocuklar. Geleceğe güvenle bakabilen çocuklar. Kısacası güzel çocuklar.

Güzel çocuklar bakım ister, güzel çocuklar ilgi ister. Çocuğunuz olsa da olmasa da bugün bir dakika durun ve size ihtiyacı olan çocuklara nasıl yardım edebileceğinizi düşünün.

Çocuk gazetesini yalnızca çocukların okuyabileceği değil, aynı zamanda anne ve babaların da ilgisini çekecek bir ilave olarak hazırladık.

Çocuk gazetesi bütün dünya çocuklarının gününü kutluyor. yozer@hurriyet.com.tr



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!