Baykal'ın Ankara planı

Güncelleme Tarihi:

Baykalın Ankara planı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yerel seçimler yaklaşırken adaylar da kıran kırana yarışıyor. CHP Lideri Baykal'ın, iddialı oldukları Ankara'yla ilgili gizli araştırmasından Doğan aşdelen ilk sırada yer aldı. Şimdiki Başkan Gökçek ise 4. sırada...

CHP Lideri Deniz Baykal, 18 Nisan'da yapılacak yerel seçimde partisinin göstereceği belediye başkan adaylarını belirlemek için gizli araştırmalar yaptırmaya başladı.

Baykal özel sohbetlerde, adaylar için ‘‘Kime yakın olduğuna değil, partiye ne kadar oy kazandıracağına bakıp en yüksek oy potansiyeli olanı aday yaparız’’ görüşünü dile getiriyor. Adayları belirlemek için önseçim, merkez yoklaması ve aday yoklaması gibi metodların üçünü de ‘yerine göre’ kullanacaklarını söyleyen Baykal, ‘CHP’nin yüksek oy potansiyeli bulunan adaylarını' belirlemek için seçime 7 ay kala düğmeye bastı.

Baykal ilk araştırmasını, yerel seçimde CHP'nin en iddialı olduğu Ankara için Sonar Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'ne yaptırdı. Bu şirketin tek tek aday ve parti tercihleri üzerine yaptığı araştırmayı geçen hafta alan Baykal, CHP olarak Ankara'da gösterecekleri aday için çalışmayı hızlandırdı. Baykal'ın, çekişme olmaması için şimdilik kurmaylarından bile gizlediği bu araştırmayı Hürriyet ele geçirdi. Araştırma, yüzyüze anket tekniği ve artı eksi yüzde 2.73 hata payı gözönüne alınarak yapıldı. Araştırma, Ankara ilçelerinin seçmen sayısı büyüklükleri dikkate alınarak Çankaya'dan 427, Altındağ'dan 219, Mamak'tan 200, Keçiören'den 218, Sincan'dan 101 ve Yenimahalle'den 145 seçmen olmak üzere toplam 1310 kişi ile görüşülerek hazırlandı.

Bu araştırmada, ‘Bugün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’ sorusu da yöneltildi. Yanıtlara göre oy yüzdeleri şöyle:

CHP 19.4, FP 13.6, MHP 10.8, ANAP 5.1, DYP 4.6, DSP 3.9, Kararsız 16.6, Adaylara bağlı 15.7, Söylemiyor 2.4, Oy kullanmayacak 5.6, Diğer partiler 2.3

Araştırmada seçmenlere ‘Kendinizi siyasi görüş açısından nasıl tanımlıyorsunuz?’ sorusu da yöneltildi. Bu soruya verilen yanıtlar şöyle:

Solcuyum % 6.9, Sağcıyım % 9.2, İslamcıyım % 5.7, Milliyetçiyim % 16.1, Sosyal demokratım % 11.8, Sosyalistim % 2.1, Liberalim % 1.8, Kapitalistim % 0.1, Atatürkçüyüm % 25.1, Komünistim % 0.3, Cumhuriyetçiyim % 9.0, Hiçbiri % 11.8.

Atatürkçüyüm diyenler FP, BBP ve HADEP dışındaki partilerde alınan oylar oranında homojen bir dağılım gösteriyor. Kendilerini solcuyum diye tanımlayanların yüzde 53'ü CHP seçmeni olarak gözüküyor. Sağcıyım diyenlerin yüzde 33'ü DYP'li, liberalim diyenlerin yüzde 27'si ANAP'lı, İslamcıyım diyenlerin yüzde 64'ü FP'li, Milliyetçiyim diyenlerin ise yüzde 55'i MHP'li olarak görülüyor.

Taşdelen en şanslı

Araştırmada bugüne kadar aday olarak adı geçen Ali Dinçer, Murat Karayalçın, Doğan Taşdelen, Yılmaz Ateş, Yiğit Gülöksüz, Korel Göymen, Ali Talip Özdemir, Nejat Arseven, Saffet Arıkan Bedük, Ünal Erkan, Mustafa Yılmaz, Melih Gökçek ve Turgut Altınok'un isimleri belirtilerek, ‘Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayları hakkındaki görüşleriniz nedir?’ diye soruldu. Bu soruda 4 aday diğerlerine açık fark attı. Yanıtlara göre 4 adayın alabileceği en yüksek oy potansiyeli şöyle:

Taşdelen : Oy veririm % 24.0, belki verebilirim % 16.8 = % 40.8

Karayalçın: Oy veririm % 17.6, belki verebilirim % 17.0 = % 34.6

Altınok : Oy veririm % 23.9, belki verebilirim % 10.4 = % 34.3

Gökçek : Oy veririm % 20.8, belki verebilirim % 12.4 = % 33.2

Türklerde herkesten çok akıl var

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki gün Antalya'nın Kemer İlçesi'nde Kemer Eğitim Vakfı tarafından yaptırılan Merkez İlköğretim Okulu'nun açılışını yaptı. Daha sonra sınıfları gezen Baykal, öğrencilerle birlikte sıraya oturarak, sıcak bir sohbet ortamı yarattı. Çocuklara çarpım cetvelini soran Baykal, açılışta yaptığı konuşmada, iyi bir gelecek oluşturmanın en kestirme yolunun eğitim olduğunu belirterek, ‘‘Allah her millete ayrı ve eşit oranda akıl ve yetenek vermiştir. Ancak Türk milletinde herkesten daha çok akıl, zeka ve yetenek vardır. Bu çocukları belli ideolojinin elinden alıp Atatürk anlayışının ürünü haline getireceğiz’’ dedi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!