Baykal'a Moon tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Baykala Moon tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

CHP lideri Baykal'ın, Moon tarikatının davetlisi olarak ABD'ye gitmesi Parti Meclisi'nde eleştiri konusu oldu. 10 saat süren gerilimli toplantı sırasında kimi PM üyeleri, Moon'un, CIA güdümünde bir tarikat olduğunu öne sürerken, kimi PM üyeleri de Baykal'ı istifaya çağırdı.

CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Deniz Baykal'ın, Moon tarikatının davetlisi olarak ABD'ye gitmesi nedeniyle karıştı. Geziyi eleştiren kimi Parti Meclisi (PM) üyeleri, Baykal'ı istifaya çağırdı. PM'nin, dün, yaklaşık 10 saat süren toplantısında konuşan PM üyesi Şahap İnce, ‘‘Atatürk ve İnönü olsaydı öyle bir toplantıya katılmazdı. Siz niye katıldınız?’’ diye sordu. Baykal'ı, Karadeniz Otoyolu ve hükümet karşısında takınılan tavır nedeniyle de eleştiren İnce, ‘tarih önünde’ hesap verileceğini savundu. Moon'un, CIA güdümünde bir tarikat olduğunu iddia eden PM üyesi Salman Kaya ise bu toplantıya katılmanın CHP'ye büyük zarar getirdiğini savundu. Muhalif PM üyelerinden Kenan Coşar da tarikatlardan destek almayı ummak ve onlara hoş görünmeye çalışmanın ancak Baykal'ın kişisel tercihi olabileceğini vurguladı. Coşar, Baykal'a şunları söyledi: ‘‘Bu yolla iç huzura da kavuşabilirsiniz. Ancak sol, tarikatlardan yardım umarak iktidara gelmez. Bu yolculuk tarikat yolculuğunuzun başlangıcı veya uzantısı ise Baykal kimliğinizle size erişilmez başarılar dilerim. Ancak, genel başkanlık kimliğinizi geri vermenizi istiyorum.’’

Coşar ve İnce'nin konuşması sırasında Mehmet Sevigen bu durumu protesto ederek, ‘‘Uslubunuz çok çirkin, hitap ettiğiniz kişi Genel Başkan'' diye tepki gösterdi. Baykal'ın eleştirilmesinin ‘yersiz' olduğunu savunan Mehmet Alp ise ‘‘Hikmet Çetin, Fethullah Gülen'i ziyaret ettiğinde de aynı şeyi söylemiştim. Sosyal demokrat bir liderin ‘Şununla görüşür bununla görüşür' gibi tabusu olmaz. Bu sağ partilerde vardır’’ dedi.

Eleştirileri yanıtlayan Baykal, ABD'deki toplantının, ‘Dünya Barış Konferansı' olduğunu tekrarlayarak, ‘‘Toplantıya katılanların altıda biri tarikat üyesiydi. Eski ABD Başkanlarından Gerald Ford, George Bush, SSCB eski Başkanı Mihail Gorbaçov, Fransız Sosyalist Parti liderlerinden Michelle Rochard gibi isimler de katıldı. Fransa, İngiliz basını bunları soruyor mu?’’ sözleriyle kendisini savundu.

HÜKÜMETİN BARUTU BİTTİ

Bu arada PM toplantısının açış konuşmasını yapan Baykal, ‘‘Seçim değil, çözüm hükümeti kurduk’’ diyenlerin, şimdi kaçmanın yolunu aramaya başladığını belirterek, hükümetin 6 ayını doldurmadan, barutunun bittiğini söyledi. Baykal, hükümete, programına destek olup sahiplendikleri için değil, Türkiye'yi hükümet krizine sokmamak, rejimin geleceğini tehlikeye düşürmemek için güvenoyu verdiklerini anımsattı. Baykal, hükümetin kuruluş aşamasında Başbakan Mesut Yılmaz'ın kendilerinden güvenoyu dışında destek talep etmediğini, kendilerinin de hiçbir taahhütleri olmadığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!