Baykal'a isyan

Güncelleme Tarihi:

Baykala isyan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ortak bir basın toplantısı düzenleyen CHP'li eski bakanlar Gürkan, Karakaş, Sağlar ve Oktay, Baykal'ın kendilerine danışmadan Yılmaz'la mutabakata varmasını çok sert bir şekilde eleştirdiler. Bu mutabakatın ülke zararına olduğunu belirten bakanlar, CHP'nin yeniden hizip partisi haline getirildiğini söylediler.

CHP'den dört milletvekili, ortak bir açıklamayla Yılmaz-Baykal mutabakatına sert tepki gösterdi. Eski bakanlardan Ercan Karakaş, Aydın Güven Gürkan, Fikri Sağlar ve Seyfi Oktay, hem Yılmaz'ı, hem de liderleri Baykal'ı sert bir dille uyardı. Gürkan, Başbakan Mesut Yılmaz için, ‘‘Yüce Divan sürecinin başlatılmasını yanlış bulduğunu, bu tehditle uzlaşma zemini aranmasının ise daha büyük bir yanlış olduğunu’’ bildirdi. Dört eski bakanın, dün TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında, hazırlanan ortak metni okuyan CHP Milletveki Aydın Güven Gürkan, iki liderin kendi aralarında aldığı kararların, rejimin içinde bulunduğu koşullarda alınabilecek en yanlış ve sorumluluktan uzak kararlar olduğunu savundu. Gürkan, seçim kararının alınmasında, Yılmaz'ın Yüce Divan'da yargılanması sürecinin başlatılmış olmasının da etkisi olduğunu kaydetti. Gürkan, ‘‘Kararların, parti iradelerine ve Meclis iradesine ipotek konularak alınması, demokratik olmayan bir seçim hükümeti modeli öngürülmesi, ara rejim heveslilerini cesaretlendirecektir’’ tepkisini gösterdi. Gürkan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın, herhangi bir somut olay olmadan Yüce Divan'a gitme sürecine sokulmasını eleştirdi ve Çiller'e karşılık bunun gerçekleştirildiğini kaydetti. Alınan kararların, sonuçları çok ağır olabilecek bir yönetim boşluğu yarattığını da belirten Gürkan, yaşanılan bunalımın daha da ağırlaşacağı uyarısında bulundu. Gürkan, bu karardan laik demokratik ve özgürlükçü düzene inanan partiler ve güçlerin zarar göreceğini, teröre, kökten dinciliğe ve toplumun radikalleşmesine bel bağlayan güçlerin ise yarar sağlayacağını bildirdi.

HİZİP PARTİSİ OLDUK

İki liderin de bu kararları tek başlarına aldıklarını ve partilerinin yetkili kurullarına danışmadıklarını anımsatan Gürkan, ‘‘İki kişinin ve yakın çevrelerinin siyasal çıkarları, zaafları ve değerlendirme hatalarıyla oluşan bu tablonun çok ağır bedelini bütün Türkiye ödeyecektir’’ dedi. Gürkan, iki lideri, ‘‘Bugünkü sorumsuz, ufuksuz ve demokratik olmayan siyaset, particilik ve liderlik anlayışları, aydınlarımızın ve sağduyulu yurttaşlarımızın çabalarıyla aşılamazsa, Türkiye, 3-5 insanın hatalı kararlarıyla savrulup duracaktır’’ sözleriyle de eleştirdi. Eleştirilerini Baykal'da yoğunlaştıran Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Siyasal tarihimizin en köklü kuruluşu yeniden açıldıktan sonra, bugünkü yönetim anlayışı tarafından yine bir hizip partisi haline getirilmiş, sandığa gidilmiş ve sonuçları görülmüştür. Yine aynı yola çıkılmıştır. Yol aynıysa, varılan yer de aynı olur. Fatura toplumca taşınacaktır ve CHP de toplumun çıkarttığı faturayı ödeyecektir.’’ Dört eski bakan sorular karşısında, bir uyarı görevini yerine getirdiklerini, kurultay hesabı içinde olmadıklarını ve bundan sonra neler olacağını da hep birlikte göreceklerini bildirdi.

Şantajla politika istemiyorlar

Ekim'de seçim hükümeti sürecinin başlatılması ve Mart 1999'da da erken seçime gidilmesine ilişkin varılan uzlaşmaya, bu kararın alıması için bastıran taraf olan CHP'nin içinden büyük tepki geldi. Şantaj politikasıyla siyaset yapılmasına karşı çıkan eski bakanlardan Ercan Karakaş, Aydın Güven Gürken, Fikri Sağlar ve Seyfi Oktay, hem Yılmaz'ı, hem de liderleri Baykal'ı sert bir dille uyararak bayrak açtı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!