Baykal: Yolsuzluk dosyaları elimde

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Yolsuzluk dosyaları elimde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

CHP lideri Deniz Baykal, CHP Parti Meclisi'nde yaptığı konuşmada önümüzdeki günlerde hükümet hakkında çok ciddi yolsuzluk dosyaları açıklayacağını duyurarak, ‘‘Bu dosyaları açıkladığımızda yer yerinden oynayacak’’ dedi.

ANAP ile CHP arasındaki seçim protokolünü bozması için, Başbakan Mesut Yılmaz'a bahane vermeyeceğini belirterek hükümetten, protokolde öngörülen 5 yasanın çıkarılmasını istediklerini vurgulayan Baykal, şunları söyledi:

‘‘Gelin Meclis'i gece-gündüz çalıştırıp önce şu 5 yasayı çözelim. ‘Protokoldeki 5 yasa çıkmadı, protokol işlemedi' demenize, Başbakan'ın kaytarmasına fırsat yaratmayız. Eğer bu yasalar yerine bizim desteğimizle başka yasalar çıkarmak istiyorsanız, o zaman ANAP olarak ‘Biz protokoldeki 5 yasayı çıkarmaktan vazgeçtik' diye kamuoyuna açıklama yapın.’’ CHP Parti Meclisi toplantısının açılışında konuşan Baykal, kimsenin CHP'yi de dahil ederek hükümetin ömrünü 3-5 ay daha uzatma gayretine girmemesini istedi. CHP'nin hükümete girmesinin Türkiye'ye zarar vereceğini söyleyen Baykal, ‘‘Bize 'CHP'de bu hükümete katılsın' diyorlar. Hükümete girip de ANAP'a iltica mı edeceğiz? Hayır yasa ise yasa, soruşturma ise soruşturma, denetim ise denetim. Görevimizi sonuna kadar yapacağız’’ diye konuştu.

Yılmaz'ın Türk Ticaret Bankası konusundaki açıklamalarının kendisini tatmin etmediğini söyleyen Baykal, şöyle devam etti:

‘‘Usulsüzlük yapıldığına inanacağız ve sessiz kalacağız. Kimse buna göz yummamızı beklemesin. Hâlâ Başbakan'dan sorularımızın yanıtını alabilmiş değiliz. Şimdi durum böyleyken kimse, ‘Sizinle protokol yaptık, siz de bazı yolsuzlukları görmezlikten gelin' diyemez’’

Baykal, şöyle devam etti:

‘‘Bu hükümet ikame edilemez değildir. Çetelerle ve yolsuzlukla mücadele, bu hükümetin tercihi dışında kaçınılmaz bir zorunluluk olarak başlamıştır. Bu hükümet Eyüp Aşık-Alaattin Çakıcı bandıyla suçüstü yakalanınca mücadeleye ayak uyduruyor görüntüsünü vermeye çalışmaktadır. Çetelerle mücadele pek çok noktada hükümete rağmen yürümektedir.’’

CHP'nin çıkmasını istediği 5 yasa

CHP Genel Baskanı Baykal ile Başbakan Yılmaz arasında imzalanan protokol gereği ANAP ve CHP yöneticilerinin yasalaştırmak konusunda uzlaştıkları 9 yasa tasarısı şunlar:

MECLİSTEN GEÇENLER

1- Vergi reformu, 2-Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası değişikliği, 3-Diyanet İşleri Başkanlığı Yasası'nda değişiklik, 4- 3 bin 194 sayılı İmar Kanununa Ek Madde Eklenmesine Dair Yasa Tasarısı

MECLİSTE BEKLEYENLER

1- OHAL bölgesindeki illerde yatırımlara teşvik getiren değişiklik tasarısı, 2-İki kentte büyükşehir kurulması hakkındaki tasarı, 3-Mahalli İdareler Reform Tasarısı, 4-İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tasarısı, 5-Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı.

CHP HAREKETE GEÇTİ

Baykal'ın dün PM'de konuşmasından sonra, CHP TBMM Grup Başkan vekilleri Nihat Matkap, Önder Sav ve Oya Araslı TBMM Başkanı Hikmet Çetin'e başvurarak bu 5 yasanın meclis gündeminde ön sıraya alınmasını istediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!