Baykal: Politikanın havası kirli

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Politikanın havası kirli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bir süredir, ''politikanın kulislerinden uzak olduğunu'' ve bundan ''şikayet etmediğini'' belirterek, ''Dışarıda hava daha temiz'' diye konuştu.

Baykal, Yolsuzlukla Mücadele Derneği Genel Başkanı Mahmut Koçak ve Yönetim Kurulu üyelerini, CHP Genel Merkezi'nde kabul etti. Siyasi partilerin, meclisin ve yargının kendi iç çabalarıyla yolsuzlukları çözmesini beklemenin yeterli olmadığını kaydeden Baykal,toplumsal bilincin artırılması gerektiğini kaydetti.

Yolsuzlukla mücadele konusunun, sadece, ahlaki bir tavır sergilemeya da kutsal kitaplarda yer alan emirleri yerine getirme olarak da değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Baykal, şöyle devam etti: "Yolsuzlukların belirleyici olduğu, yaygın olduğu hiçbir toplumda iyi siyaset, demokrasi, sosyal adalet, iyi yönetim, iyi adliye, iyi cezaevi, iyi mahkeme, hukuk olmaz. Yolsuzlukla mücadele, Allah'a hesap verme sorumluluğunun ya da vicdana hesap verme konusundaki bireysel kaygıların ötesinde, toplum olarak iyi bir düzen içinde yaşamanın da önkoşuludur. Bilinmelidir ki,yolsuzlukla mücadele eden herkes, iyi bir demokrasi için, iyi bir toplumsal yapı için, iyi bir adalet için mücadele ediyor. 'Yolsuzluk olsun da, adalet iyi olsun, demokrasi olsun, sosyal adalet olsun'... Olmaz, olamaz... İşin özü bu.''

Ülkenin şahdamarı yarılmış

Baykal, Dünya Bankası'nın yaptığı incelemeler sonucunda, Güneydoğu Asya ülkelerinde yaşanan ekonomik krizin altında ''yolsuzluğun'' yattığının belirlendiğine de dikkati çekti.

Yolsuzluktan arınmış bir ekonominin toplumsal sorunların özünü oluşturduğunu anlatan Baykal, bir süre önce kendisini ziyaret eden birişadamının, son 25-30 yılda, Türkiye'nin, otoyol, santral ve diğer kamu ihaleleri ile banka işlemlerinde dolar bazında uğradığı kaybın bugünkü dış borç miktarına eşit olduğunu ifade ettiğini söyledi. Baykal, ''Bu ülkenin iki yakası biraraya gelir mi? Türkiye, yolsuzluktan kanıyor... Şahdamarı yarılmış, kanıyor...'' diye konuştu.

"Uluğbay'ın ihtihar nedeni hala belirsiz"

Türkiye'de bugün batık banka sayısının 8, zarar miktarının ise 10 milyar dolar olduğuna işaret eden Baykal, bugün enflasyonla mücadele programının, yolsuzlukların çığrından çıktığı bir ortamda yürütülmesinin yanlışlığına dikkati çekti.

Baykal, bir bankayla ilgili olarak hazırlanan murakıplar raporununsiyasi iradenin önüne gelmesinden 6 ay sonra işleme konulduğunu savunarak, şöyle konuştu:

''Bu 6 ay içinde reklam kampanyalarıyla yüz milyonlarca dolarlık tasarruf oraya akıtılıyor. O bankanın tükenmiş olduğunu siyasi otoritebiliyor... Siyasi otoritenin gözetimi altında aylarca bu olay yaşanıyor. Raporun verilişinden sonra Hazineden sorumlu bakan intiharateşebbüs ediyor. Türkiye hala bu intihar teşebbüsünün gerçek nedenini bilmiyor. O bakan, dürüst, onurlu, gerçekten örnek bir devlet ve siyaset adamı olan Sayın Hikmet Uluğbay, niçin intihara teşebbüs etti? O, murakıpların raporunun gereğini yapamıyor, ama intihara teşebbüs ediyor. Daha sonra gelenler ne yapıyor? Onlar ne intihara teşebbüs ediyor, ne de raporun gereğini yapıyor...''

Baykal, yolsuzluk sorununun çözümü için bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılması, bağımsız yargının güvence altına alınması ayrıca parlamenterlerin dokunulmazlık haklarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Baykal, suç işleyen milletvekilinin dokunulmazlık zırhıyla korunmasının yanlışlığını vurguladı.

Baykal, daha sonra, Yolsuzlukla Mücadele Derneği üyelik formunu imzalayarak, dernek üyesi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!