Baykal: Halkın sabrıyla oynamayın

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Halkın sabrıyla oynamayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 13:56

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'deki acı ve ızdırabın Arjantin'den daha az olmadığını ancak halkın geleneklerine bağlı olduğu için sabırlı davrandığını söyledi. "Türkiye`nin yarısının yatağa aç girdiğini" savunan Baykal, "Halkın sabrıyla oynamayın" dedi.

Haberin Devamı

Baykal, Manisa`nın Alaşehir ve Köprübaşı ilçelerinde bazı açılışlara katılmak üzere geldiği İzmir Adnan Menderes Havaalanı`nda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Baykal, bir gazetecinin, ``Arjantin`de ekonomik kriz sonucu sosyal patlama oldu. Halk IMF ve Dünya Bankası`nı suçluyor. Türkiye ile paralellik kurabilir misiniz?`` sorusunu, Arjantin ile Türkiye`nin uzun süredir birlikte anıldıklarını, bunun da ekonomik benzerliklerden kaynaklandığını belirterek, şöyle yanıtladı:

ACI ARJANTİN'DEN AZ DEĞİL

``Ancak Arjantin ile Türkiye arasında farklılıklar vardır. Türkiye`de böyle bir durumun yaşanmamasını umut ediyorum. Toplumsal yapımız farklı. İnsanımız en ağır sorunları bile dayanışma ile aşma alışkanlığını sürdürüyor. Bizim insanımız bir hak duygusu ile (Benim olmayana el uzatmam) özenini gösteriyor. Çapulculuk, tepki, geleneğimizde yok. Başkaldırı var. Ama başkasının hakkına tecavüz yok. Bir diğer temel farklılığımız, Türk insanının yağma anlayışı olmamasıdır. Türkiye`deki acı ve ızdırap, Arjantin`den az değildir. Son olaylarda 1 milyonu kayıtlı, 2 milyon insan işini kaybetti. 11 Eylül sonrası Türkiye`ye uluslararası ekonomik destek sağlandı. Türkiye Arantin`e göre, ekonomik kriterlerde tedbirleri başarıyla uyguladı.``

Haberin Devamı

HALKIN YARISI AÇ

Türk halkının tüm bu farklılığına rağmen, iktidarın rehavete düşmemesini de isteyen Baykal, Türkiye`de çok acı şeylerin yaşandığını, Türk halkının sabrıyla oynanmaması gerektiğini ifade etti. Baykal, şöyle devam etti:

``İnsanlar perişan. İşsiz kaldı. Çocukları doyurmak için babalar aç yatıyor. Türkiye`nin yarısı yatağa aç giriyor. Açlıktan insanlar ölüyor. Bir an önce toparlanmak lazım. Toplumsal geleneklerimiz de bozuldu. Ramazan ayında bu iyice görüldü. İnsanımız ianeyle, yardımla yaşar hale geldi. Türkiye`de idarenin ve siyasetin yeniden yapılanmayaihtiyacı var. Kamu alanında verimli çalışma ortamına ihtiyaç var. Devleti, Ankara`dan Anadolu`ya taşımak lazım. Böylelikle hem hizmeti hem verimliliği artırırız, hem de maliyeti azaltırız``

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!