Baykal’a sürpriz öneri

Güncelleme Tarihi:

Baykal’a sürpriz öneri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz, CHP lideri Baykal'ın 1999 yılına kadar hükümeti düşürmeme konusunda güvence vermesi halinde hemen şok paketi uygulayıp, enflasyonu 1 yılda indireceklerini söyledi. Yılmaz, enflasyonla mücadele için hükümetin seçim endişesi taşımaması gerektiğini savundu.

Başbakan Mesut Yılmaz, kendilerine dışardan destek veren CHP Lideri Deniz Baykal'dan hükümeti düşürmemesi için bir yıllık güvence istedi. Yılmaz, NTV'de dün gece katıldığı programda Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, gazeteci Yalçın Doğan ve eski büyükelçi Cem Duna ve TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan'ın sorularını yanıtladı.

Baykal'dan istediği güvenceyi alması halinde hükümetin enflasyonu düşürme programını üç yıl yerine bir yılda uygulayacağını savunan Yılmaz, şunları söyledi: ‘‘Sayın Baykal, hükümetin pilinin bittiği, mecalinin kalmadığı inancında. Bu doğru değil. Biz enflasyonun bir yılda indirilmesinin daha doğru olacağını söylüyoruz. Sayın Baykal da haklıdır. Türkiye'nin bir numaralı sorununun ekonomik istikrar, enflasyon olduğunu söyledi. Ben destek vermeleri halinde bunu yapabileceğimizi söyledim. Kendisinin bir değerlendirme ihtiyacı içinde olduğunu gördüm.’’

Enflasyonla mücadele için hükümetin seçim endişesinden uzak olması gerektiğini ve bir yıllık programdan sonra meyvaların alınacağı bir süreye de ihtiyaç olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Sayın Baykal'ın hükümeti düşürmeme veya erken seçime gitmeme konusunda güvence vermesi lazım. 1999'da belediye seçimleri var. Genel seçimle birleştirilebilir. Ama bu süre içerisinde uygulamaların ne olacağını birlikte tespit ederiz. Ben sadece zaman güvencesi de değil, enflasyonu düşürmek için Meclis'ten çıkarılması gereken yasalara da destek güvencesi istiyorum.’’

İSTİFA EDERİM

Yılmaz, kendi hükümetleri döneminde Milli Güvenlik Kurulu kararlarında hükümete yönelik yaptırım sözcüğünün yer almayacağı yönündeki açıklaması hatırlatılınca, ‘‘Söylediğim şudur; bana yani hükümete rağmen hükümeti suçlayıcı bir karar alınabiliyorsa, ben o kararlara imza atmam, istifa ederim’’ diye konuştu. ‘Kürt sorunu’ ifadesini kabul etmediğini belirten Yılmaz, sorunun bölgesel olduğunu, Güneydoğu'nun dışında çok daha büyük sayıda Kürt vatandaşlar bulunduğunu, buralarda böyle bir sorun yaşanmadığını anlattı. Yılmaz, terör boyutunun silahlı güçle önemli ölçüde önlendiğini, sıranın ekonomik ve sosyal tedbirlere geldiğini söyledi.

YARGISIZ İNFAZ YAPILIYOR

Yılmaz, TBMM eski Başkanı Mustafa Kalemli hakkındaki iddialarla ilgili olarak da şunları söyledi:

‘‘Konu yargıya intikal etmiş, Meclis araştırması istenmiştir. Eğer bunların sonucunda gerekirse dokunulmazlığa sığınmayız. Onun yargıya gitmesini önlemeyiz. Yargıyla onun arasında duvar örmeyiz. Ama yargısız infaz yapılıyor. Ben suçlu olduğuna inanmıyorum. İş yaptığı bir firmadan ev almış olması hukuki suç olmasa da yanlıştır, siyasi hatadır, siyasi basiretsizliktir.’’

Yılmaz, Kalemli ile ilgili gelişmelerin kendisinin komplosu olduğu yolundaki iddialara ise sadece ‘‘gülüp geçtiğini’’ söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!