Batman'da selde ölenlerin sayısı 11'e çıktı

Güncelleme Tarihi:

Batmanda selde ölenlerin sayısı 11e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 09:56

Batman'da iki günden bu yana aralıklarla devam eden yağan sağanak yağış felakete yol açtı. 10'u kent merkezinde, 1'i Hasankeyf İlçesi'nde olmak üzere toplam 11 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Kentte dün saat 19.00 sıralarında bastıran sağanak yağmurla birlikte Raman ve Batı Raman dağlarından gelen sularla birlikte sağanak yağış İluh Deresi’nin taşmasına yol açtı. İluh Deresi'nin taşıması sonucu İluh, Karşıyaka, Hürriyet, 19 Mayıs, Petrolkent, Çay, Yeşiltepe ve Huzur semtlerindeki zemin katta oturanlar, dereden taşan sel suları ile mücadele etmek zorunda kaldı.

Oluşturulan kriz masası, saatler sonra semtlere ulaşabildi. Derenin taşkın sularının en etkili olduğu Karşıyaka Mahallesi'nde ‘Kanat' ailesinden 4, Hürriyet Mahallesi'nde de 4 kişi sel suları sonucu boğularak öldü. Batman Valisi Haluk İmga, İluh Deresi çevresinde 4 kayıp olduğunu, bu kişileri arama çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.

SELDEN KAÇAMADILAR

Önceki gece Zorköy’de etkili olan sağanak yağmur yüzünden Hüseyin Kanat sel korkusu nedeniyle çocuklarını Karşıyaka Camii'nde temizlik yapan kardeşi Mehmet Kanat'ın evine getirdi. Ancak, aşırı yağış nedeniyle bu evi su basınca Hüseyin Kanat'ın çocukları 6 yaşındaki Ayşe Nur ve 9 aylık Nursel sele kapıldı. Ev sahibi Mehmet Kanat'ın 6 aylık kızı Gülhan ve bir başka kardeşinin çocuğu olan 2 yaşındaki Ali İkbal Kanat da öldü.
Karşıyaka semtinin yanındaki Hürriyet Mahallesi'nde 4 yaşındaki Azad Baykara, 22 yaşındaki Şükran Tunç, 63 yaşındaki Osman Başçı ve 62 yaşındaki Osman Acar, sel sularının bahçe ve evleri basması sonucu boğularak öldü.

Haberin Devamı

İKİZLER DE SELDE BOĞULDU

Petrol Kent Mahallesi'nde de sel sularına kapılan 4 yaşındaki ikizler Melek ile Melike Turan'ın cesetleri çıkarıldı. Batman'ın Hasankeyf İlçesi'ne bağlı Irmak Köyü yakınlarında da 12 yaşlarında akıntıya kapılarak boğulan bir erkek çocuğunun cesedi bulundu. Sel baskını sırasında yaralanan 8 kişi de Batman Devlet hastanesi’nde tedavi altına alındı.

‘ONLARI, SELE KAPTIRMAMAK İÇİN GETİRMİŞTİM’

Yıllardan bu yana oturduğu Balpınar Beldesi yakınlarındaki Zorköy Mezrası'nda ailesinin geçimini güçlükle sağladığını belirten Hüseyin Kanat, köylülerin büyük bölümünün köyü tahliye etmesi üzerine küçük çocuklarını Batman'a kardeşinin yanına ‘Daha güvenli yer’ diye gönderdiğini söyledi. Hüseyin Kanat, “Nereden bilebilirdim ki, sel sularının onlara Batman’da mezar olacağını? Keşke, onları köyde yanımda tutsaydım. Batman, güvenli yer diye gönderdim ama, orası onlara mezar oldu” dedi.

Haberin Devamı

Belediye İtfaiye ekiplerinin, Karşıyaka Mahallesi 301'inci Sokak'taki evinin bahçesinde enkaz kaldırma çalışması sırasında 4 cesedi çamur içinde bulduğunu belirten ev sahibi Mehmet Kanat, şöyle dedi:
“Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Saat 20.00 sıralarıydı. Bir anda evin bahçesi sularla doldu? Çocukların bir bölümünü dama çıkardım. Diğerleri ise bahçede beni bekliyordu. Bahçeye ineceğim sırada bahçenin ihata duvarı yıkıldı ve çocuklar duvarın dibinde kaldı. Hala çığlıkları kulağımda. Keşke onların yerine ben olsaydım. Üç kardeşiz, büyük ağabeyim Hüseyin 2, ben ve kardeşim Aziz, 1'er çocuğumuzu sel sularına kurban verdik. Allah böyle bir acıyı kimseye yaşatmasın.”

Haberin Devamı

Batman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca sağlanan kumanyalar askerler tarafından vatandaşlara dağıtıldı. Selden zarar görenlerin bir bölümü spor salonuna, bir bölümü Belediye Konuk Evi'ne yerleştirilirken, bazı vatandaşlar da yakınlarının yanına yerleşti. Çok sayıda araç suların sürüklemesi sonucu devrilirken, kentte yüzlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvan sel sularına kapılarak telef oldu.

MİDYAT'I DA SEL VURDU

Mardin’in Midyat İlçesi'ne bağlı Şenköy ile Çavuşlu beldeleri, dün saat 19.00 sıralarında başlayan ve sabaha kadar yağan yağmur nedeniyle su altında kaldı. İki beldede 250'den fazla evi su bastı. 100’den fazla hayvan telef oldu. Şenköy Beldesi'nden geçen derenin taşması sonucu, cami dahil olmak üzere 100'den fazla evi su bastı. Su baskınında yol ve kaldırımlar tahrip oldu, kanalizasyon boruları patladı. Midyat ile Savur ilçelerini birbirine bağlayan karayolu bir köprünün çökmesi nedeniyle trafiğe kapandı. Kaymakam Mustafa Yılmaz, Şenköy ve Çavuşlu beldelerinde incelemelerde bulunurken, zarar tespitine hemen başlanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Şırnak’ın Cizre İlçesi'nde de yağışların etkisiyle 3 mahalleyi su bastı. Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi’nde de bazı evleri su bastığı ve elektriklerin kesildiği belirtildi.

Şırnak- Uludere karayolunun su baskınlarından hasar görmesi nedeniyle ulaşım güçlükle yapılıyor. Mardin-Savur karayolu da yolun hasar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı. Önceki aksam kapanan Mardin-Diyarbakır karayolu da 20 saat sonra tek taraflı olarak ulaşıma açıldı.

ŞIRNAK VE BATMAN'DA OKULLAR TATİL

Şırnak Valiliği, son yağışlar ve sel tehlikesi nedeniyle il merkezi, ilçe ve köylerdeki tüm okullar 2 gün tatil etti. Batman kent merkezinde de okullar 2 gün süreyle tatil edilirken, Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde de eğitime bugün ara verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!