Batman polisi, İngiliz parlamenterleri fişledi

Güncelleme Tarihi:

Batman polisi, İngiliz parlamenterleri fişledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sular altında kalacak Hasankeyf'i incelemeye gelen iki İngiliz parlamenter Emniyet Müdürlüğü'nce fişlendi. Heyeti izleyen gazeteciler de fişlenmekten kurtulamadı. Vali, olayı polis memurlarının işgüzarlığı olarak değerlendirerek özür diledi.

AVRUPA Birliği ile Türkiye ilişkilerine Batman'da, ‘‘fişleme gölgesi’’ düştü. AB'nin genişlemeden sorumlu yetkilisi, Verhaugen'in, Ankara'da devlet zirvesi ile demokratikleşme görüşmeleri yaptığı gün Batman Emniyet Müdürlüğü, Türkiye dostu iki ingiliz milletvekilini fişledi.

Batman'da yapılacak olan Ilısu Barajı'nın tarihi Hasankeyf'i sular altında bırakacağı iddiasını araştırmak üzere Batman'a gelen İngiltere İşçi Partisi Milletvekili ve İngiliz Parlementosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ann Clwyd ile Margaret Thatcher ile John Major hükümetlerinde İçişleri Bakanlığı yapan Peter Loyd'un pasaportları dün gece konakladıkları Turhan Oteli'nin resepsiyonundan alınarak, Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Polis, İngiliz milletvekillerinin pasaportlarının yanı sıra heyete eşlik eden ve aynı otelde kalan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Bucak ile heyeti izleyen gazetecilerin kimliklerini de Emniyet Müdürlüğü'ne götürerek fişledi. Pasaport ve kimlikler otel resepsiyonu tarafından sahiplerine sabah verilebildi.

Polisin otel yönetiminin zaten düzenli olarak, otelde kalanlar hakkında kendisine verdiği kimlik formunu yeterli bulmayarak, böyle bir işlem yapması Batman'da tepkiye neden oldu. Otel yönetimi İngiliz milletvekilleri ve gazetecilerden özür dilerken, CHP'li Şule Bucak, skandalı Batman Valisi İsa Parlak'a şikayet etti. Vali Parlak, olayın yanlış olduğunu belirterek, ‘‘Bu olay polis memurlarının işgüzarlığıdır. Gerekli incelemeyi yapıp, yapılan yanlışı düzeltmeye çalışacağım. Heyetten özür dilerim’’ dedi.

KAMULAŞTIRMA RANTI

Bu arada, Ilısu Barajı nedeniyle Hasankeyf ve Batman'da yapılacak kamulaştırmalar için aşiret kökenli bazı siyasetçilerin rant planları yaptığı öne sürüldü. Aşiret lideri ve ANAP Batman Milletvekili Ataullah Hamidi'nin, kıraç arazilerine son yıllarda meyve fideleri diktiği ve böylece önümüzdeki bir iki yıl içinde yapılması beklenen kamulaştırma sırasında, ‘‘Verimli üretim arazisi’’ diye çok yüksek kamulaştırma bedeli almaya çalıştığı iddia edildi.

Hamidi'nin bu bölgede 20 bin dönüm arazisi bulunduğu ve GAP projesi kapsamında son beş yıldır İl Tarım Müdürlüğü'ne gönderilen fıstık, badem ve çam fidelerine el koyarak, kendi arazilerine diktirdiği belirtildi. Bu iddiaların resmen Batman Valiliği'ne bildirildiği ancak valiliğin bu şikayeti işleme koymadığı öğrenildi.

Ilısu Barajı'nı istemeyen belediye başkanına sansür

İNGİLTERE İşçi Partisi Milletvekili Ann Clwyd ile İçişleri eski Bakanı Peter Loyd'un Hasankeyf Belediyesi'ni ziyaretinde ilginç bir olay yaşandı.

İngiliz milletvekilleri, yapılacak olan Ilısu Barajı hakkında görüşmek için DYP'li Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen'i makamında ziyaret etti.

Barajın yapılmasına Hasankeyf antik kentini sular altında bıracağı gerekçesiyle karşı çıkan Kusen, düşüncelerini İngiliz milletvekillerine anlatamadı. Çünkü görüşmeye davetli olmadıkları halde ilçe kaymakamı Ahmet Erdoğdu ile ilçe jandarma komutanı da girdi. Belediye Başkanı Kusen bu görüşmede İngiliz milletvekillerinin soruları karşısında sadece yüzeysel bilgiler verdi.

İngiliz milletvekilleri görüşme sonunda, belediye başkanının konuya hákim olmadığını ve kendilerine yeterli bilgi veremediğini söylediler. Ancak, heyet Hasankeyf'ten ayrılıp, Batman'a döndüğünde, Belediye Başkanı Kusen heyeti telefonla arayarak, kendisinin ‘‘Kaymakam ve jandarma komutanının yanında düşüncelerini açıklayamadığını’’ belirterek, barajın yapımına belediye başkanı olarak karşı olduğunu, yöre halkının da bu işi istemediğini iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!