Batıda yeni krizin nedeni devlet tahvilleri olacak

Güncelleme Tarihi:

Batıda yeni krizin nedeni devlet tahvilleri olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2010 13:43

ABD ve Avrupa'da önümüzdeki yıllarda devlet tahvillerinden kaynaklanacak bir krizin yaşanması beklenirken, finans danışmanları altın ve gümüş gibi kıymetli metallere yatırım yapmanın akıllı bir tercih olabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

ABD merkezli finansal hizmetler ve yatırım danışmanlığı şirketi Tyche’nin idari direktörlerinden Martin Hennecke, CNBC’ye yaptığı değerlendirmede, Batı'da yeni büyük krizin devlet tahvillerinden, özellikle de uzun vadeli ABD Hazine kağıtlarından kaynaklanacağını belirtti.   

 

Hennecke, yatırımcılar için en büyük problemin yüksek enflasyon olacağını söyledi ve ekledi: “Son dönemde ülkelerin para politikalarını sıkılaştırması yüzünden dünya genelinde faizler yükseldi. Bu yüzden uzun vadeli tahvillerden uzak durmak gerekiyor. Bu noktada altın, gümüş ve çelik gibi kıymetli metallere yatırım yapmak iyi bir tercih olabilir.”

 

Haberin Devamı

“ABD’de bırakın istikrarlısını, herhangi bir büyüme işareti görmüyoruz. Beyaz Saray, bankaları kurtarmak için trilyonlarca dolar harcıyor ancak sorunu kendi bilançosuna aktarmaktan başka bir şey yapmıyor. ABD’nin bütçe açığı önceki yılların üç katına çıkmış durumda ve şu anda gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 11’ine denk geliyor” diyen Hennecke, ülkedeki işsizlik sorunu için geniş bir iyileşme beklemediğini ve küresel sanayi üretiminde ABD’nin rekabetçiliğini kaybetmediğine inandığını belirtti.   

 

Ekonomist aynı zamanda, ülkede 1,4 trilyon dolar değerinde ticari mülk kredisinin önümüzdeki üç ya da dört yıl içinde geri ödenmek zorunda olduğunu söyledi. Hennecke, bu paranın büyük bir kısmının geri ödenemeyeceği öngörüsünde bulundu. 

 

YÜKSEK ENFLASYON BATIYA YAYILACAK 

Özellikle ABD ve İngiltere’de yüksek enflasyon sorununun baş göstereceğini belirten Hennecke, Asya’da benzer bir sıkıntının görülmeyeceğini dile getirdi ve “Şu anda Yunanistan’da yeni bir devlet tahvili krizi baş gösterdi. Yakın bir sürede bu sorunun İspanya’ya yayıldığını göreceğiz” dedi.  

 

Devlet tahvili krizinin birçok Avrupa ülkesinde yüksek enflasyona neden olacağına dikkat çeken uzman, tüketici ürünlerinin fiyatlarının da yükseleceğini belirtti.

   

Haberin Devamı

Müşterilerini Avrupa borsalarından çok Asya borsalarında yatırım yapmaya yönlendirdiklerini söyleyen Henneck, “Asya ekonomisinin daha sağlam temellere sahip. Çin Merkez Bankası’nın aldığı sıkılaştırma önlemlerinin oldukça gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!