Batı’ya kayıyor

Güncelleme Tarihi:

Batı’ya kayıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde son 60 yıl içinde yaşanan depremlerin izlediği yol dikkate alındığında, önümüzdeki zaman dilimi içinde İzmit'in batısında büyük bir depremin olabileceği belirtildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, ‘‘Bunu tahmin ediyoruz, ancak depremin zamanını saptamak mümkün değil’’ dedi.

Prof. Dr. Işıkara, 'Batıya göç' olarak adlandırılan deprem hareketlerinin Erzincan Karlıova'dan 1939'da başlayıp, zaman içinde batıya doğru adım adım ilerlediğini ve 1967'de Adapazarı'nda durduğunu anlattı.

'Batıya göç'olgusunun karakteristiği gözönüne alındığında, depremin batıya ilerleyeceğinin bilindiğine dikkat çeken Prof. Dr. Işıkara, bundan sonra aynı hat üzerinde yaşanacak büyük bir depremin İzmit'in batısında olacağını vurguladı. Prof. Dr. Işıkara, ‘‘Şimdi yaşadığımız İzmit depreminin ardından depremlerin batıya göçü yine devam edecektir. Yani deprem merkezi İzmit'in batısına doğru ilerleyecektir. Bunun tam zamanını bilmek mümkün değil. ’’ dedi. Salı sabaha karşı meydana gelen 'ana şok' depreminin ardından yeni bir büyük depremin meydana gelmesinin karakteristik olarak mümkün olamayacağını söyleyen Prof. Işıkara, şöyle konuştu:

‘‘Vatandaşlarımız yanlış yönlendirilmesin. Büyük bir depremin aynı yerde bir daha meydana gelebilmesi en az 30 yıl gerektirir. Artçı depremler sürecek. Bunlar arasında 5.5-6.0 büyüklüğünde olanlar yaşanabilir. Önemli olan yaşanan büyük depremde evlerinde hasar olanların bu binalara girmemesidir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!