Başsavcıya Nuriş sürgünü

Güncelleme Tarihi:

Başsavcıya Nuriş sürgünü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Nuri Ergin'in Uşak Cezaevi'nde yaptığı katliam, Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Kayral ile Cezaevi Savcısı Nevzat Engin'in sürgün edilmelerine neden oldu. Başsavcı, düz savcı olarak İzmir'e, Engin de Afyon'a gönderildi.

UŞAK Cezaevi'ndeki kanlı olaylar nedeniyle, cezaevi yönetiminden sonra Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Kayral ve Uşak Cezaevi Savcısı M. Nevzat Engin de önceki gün görevlerinden alındı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), önceki gün Adalet Bakanlığı müfettişlerinin ön raporunu görüştü. HSYK bu rapor üzerine Uşak Cezaevi'nde yaşanan olaylarla ilgili ‘Hata ve ihmalleri görülen’ Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Kayral ve Cezaevi Savcısı Engin'in, ‘Soruşturma sonuçlanana kadar’ görevden alınmalarına karar verdi. Başsavcı Kayral İzmir'e düz savcı olarak atandı. Savcı Engin ise Afyon'a savcı olarak gönderildi.

MESLEK ONURU

Olayı araştıran bakanlık müfettişleri, Uşak Cezaevi'nde Vedat Ergin'le aynı koğuşta kalan, ancak Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerden habersiz haraç aldığı için ölüm listesine giren Hünkar Karataş'ın, Afyon Cezaevi'ne sevk edilip canını kurtardıktan sonra savcıya verdiği 16 sayfalık ifadeyi dikkate almışlardı.

Müfettişlerin ön raporlarında, iki savcının da ‘Mesleğin onuru ile bağdaşmayan davranışlar sergiledikleri ve gerekeni yapmadıkları’ kaydettikten sonra, görevden alınmalarını istedikleri öğrenildi.

KARATAŞ'IN İFADESİ

Karataş, ifadelerinde başsavcı ve savcıyla ilgili şu şok iddialarda bulunmuştu:

...Nuri ve Vedat Ergin ile Başsavcı, tanımadığım yeni savcı, bir müdür ve başgardiyanlar oturuyordu. Hepsinin huzurunda Nuri Ergin bana, ‘‘Sen bizim kardeşimizsin. Sen niye kaçtın?’’ dedi. Ben bir şey söylemedim. Sadece, ‘‘Bu cezaevinden gitmek istiyorum’’ dedim. Başsavcı göndereceğini söyledi.

Bazı gardiyanlar, Başsavcı'ya çıkıp endişelerini iletmişler.

Nuri Ergin, cezaevi savcısına bağırıp, çarıyor, küfrediyordu. Nuriş, ikinci müdür ve gardiyanları tokatlıyordu.

Başsavcının 2000 şanssızlığı

Uşak Başsavcısı Kürşat Kayral, Ocak 2000’de bayram tatili yapmak için Uşak’tan İzmir’e giderken ailesiyle birlikte trafik kazası yapmıştı. Otomobilinin kontrolünü kaybetmesi sonucu gerçekleşen kazada kendisi ve eşi İpek Kayral hafif yaralı olarak kurtulmuş, kızı Gözde olay yerinde hayatını kaybetmişti. Başsavcı Kayral, kızının cenazesini kaldırırken, kazada ağır yaralanan ve hastaneye kaldırılan oğlu Arif’in de ölüm haberiyle yıkılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!