Başsavcı, müsteşar için soruşturma izni istedi

Güncelleme Tarihi:

Başsavcı, müsteşar için soruşturma izni istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2001 00:00


Oya ARMUTÇU / ANKARA
Haberin Devamı

Başsavcı Sabih Kanadoğlu, Beyaz Enerji dosyasında adı geçen Müsteşar Yurdakul Yiğitgüden için Enerji Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi. Soruşturma izni verilirse Beyaz Enerji davası Yargıtay'a taşınmış olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i istifa ettiren ‘‘Beyaz Enerji’’ soruşturmasında, Yüce Divan Savcısı da olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da sürpriz şekilde devreye girdi.

Kanadoğlu, ‘‘Beyaz Enerji’’ iddianamesinde adı geçen, ancak sanıklar arasında yer almayan Müsteşar Yurdakul Yiğitgüden hakkında işlem yapmak için dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan, ‘‘soruşturma izni’’ istedi.

SORUŞTURMA YAZISI

‘‘Beyaz Enerji’’ soruşturmasını yürüten Ankara DGM Savcısı Talat Şalk, Memur Yargılama Yasası'na göre, müsteşarlarla ilgili soruşturma yetkisi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda olduğu için, iddianame ve hazırlık soruşturması evrakını başsavcılığa gönderdi. Başsavcı Kanadoğlu da yaptığı inceleme sonunda, ‘‘Soruşturma izni’’ isteyen yazıyı hazırladı. Başsavcı yazı ile birlikte, ‘‘Beyaz Enerji’’ davasına ilişkin iddianame ve hazırlık soruşturması evrakını da dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderdi.

ERSÜMER OLASILIĞI

Başsavcı, Yiğitgüden hakkında, ‘‘Görevde yetkiyi kötüye kullanma ve devlet ihalelerinde rekabeti önleme’’ suçlarının soruşturulmasını talep etti. Kanadoğlu, ‘‘Soruşturma izni'' verilmesi halinde Yurdakul Yiğitgüden hakkında, bu iddialarla Yargıtay'da dava açacak. Böylece, ‘‘Beyaz Enerji’’ davası Yargıtay'a taşınmış olacak. Bu sürpriz gelişme, Kanadoğlu'nun, hakkındaki soru önergesi reddedilen Ersümer hakkındaki iddiaları da yazı ile Meclis'e taşıyıp taşımayacağı sorusunu gündeme getirdi. Yargı çevrelerinde, Ersümer'le ilgili iddiaların da Yiğitgüden'le ilgili olası davada gündeme gelmesi halinde; Başsavcılığın dosyayı gönderebileceği öne sürülüyor.

Bakan: Henüz bize gelmedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun talebinin henüz bakanlığına ulaşmadığını bildirdi. Çakan, dün Ankara'ya giderken, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorusu üzerine, ‘‘Bakanlığımıza intikal etmiş herhangi bir husus yok. Bakanlıkla görüştüm, ancak haberi ben de medyadan aldım’’ dedi.

Prag'a özel gezi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile eşi Bilge Kanadoğlu da dün, özel bir gezi için Prag'a gitti. Başsavcı Kanadoğlu, Müsteşar Yiğitgüden hakkında bakanlığa başvuruda bulunmasıyla ilgili bir soru üzerine, ‘‘Anadolu Ajansı yazmışsa doğrudur’’ diye konuştu. Başsavcı aynı sıralarda havalimanında olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ile karşılaşamadan Prag’a uçtu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!