Başkentte kimyasal toplantı

Güncelleme Tarihi:

Başkentte kimyasal toplantı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2012 00:00

İstanbul’da ağustos ayında Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve ABD’li mevkidaşı Clinton’ın kurduğu Suriye Çalışma Grubu’nun önceki gün Ankara’da yaptığı toplantının ana gündem maddesi “kimyasal silahlar” oldu. Toplantıda, Esad sonrası kimyasal silahların PKK, El Kaide gibi örgütlerin eline geçmemesi için önlemler konuşuldu.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton’ın İstanbul’da ağustos ayında kurdukları Suriye Çalışma Grubu’nun ikinci toplantısı önceki gün Ankara’da yapıldı. Bu toplantıda Esad sonrası kimyasal silahların PKK, El Kaide ve diğer radikal örgütlerin eline geçmemesi için alınması gereken önlemler görüşüldü. Toplantıda Türk tarafına Ortadoğu’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik, ABD heyetine de Pentagon’dan Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Derek Cholet başkanlık etti. Toplantıya iki ülke askeri ve istihbarat yetkilileri ile eski Şam büyükelçileri Ömer Önhon ve Robert Ford da katıldı.
Toplantının ana gündemi Suriye’deki kimyasal silahlar oldu. İki ülke yetkilileri, Esad sonrası ülkedeki kimyasal silahların PKK, El Kaide ve diğer radikal grupların eline geçmemesi için askeri operasyonlar dahil hemen alınacak önlemler ile kimyasal silahların nerelerde bulunduğuna dair kendi ellerindeki harita ve planlar ile diğer bilgileri paylaştı.
Suriye’den Türkiye’ye sığınmacı akını da görüşüldü. Sığınmacıların sorunları ve Türkiye’ye yardımı konuşmak için ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus ve Göç Hareketleri Dairesi’nden bir heyetin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi kararlaştırıldı. Türkiye’ye yapılan girişler ile sığınmacıların kontrol altına alınması için Başbakanlık AFAD tarafından yürütülen, sığınmacılara kimlik kartı verilmesi konusu da ele alındı. AFAD’ın bu konuda başlattığı çalışmalarda özellikle Arapça isimlerin Türkçe’ye çevrilmesinde yaşanan sıkıntılar ile bunun güvenlik açısından doğurduğu sakıncaların çözülmesinde ABD ile işbirliği yapılmasının imkanları görüşüldü.

Haberin Devamı

Brahami’den telefon

BM ve Arap Birliği’nin yeni Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmeden önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla aradı. Önceki gün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşmesi hakkında bilgi veren Brahimi, Davutoğlu’na Suriye için Kahire’de Türkiye, Suudi Arabistan, İran ve Mısır arasında bakanlar düzeyinde yapılması planlanan dörtlü toplantıya katılıp katılmayacağını sordu. Davutoğlu, “Elbette katılacağım” dedi. İran’ın, bu toplantıya Irak ve bazı Latin Amerika ülkelerinin katılmasını istediği ancak Mısır’ın buna karşı çıktığı bildirildi. Dörtlü toplantının önümüzdeki hafta yapılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Dempsey geliyor

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey bugün geleceği Ankara’da resmi temaslarına yarın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’le görüşerek başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!