Başkent doğalgaz abonelerine geri ödeme yapacak

Güncelleme Tarihi:

Başkent doğalgaz abonelerine geri ödeme yapacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 11:11

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş, (Başkentgaz) Genel Müdürü Veysel Karani Demir, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararı gereği, bazı doğalgaz abonelerinden mükerrer alınan bağlantı bedelleriyle, fazla tahsil edilen pil bedellerinin geri ödenmesiyle ilgili uygulamanın başlatıldığını bildirdi.

Başkentgaz Şirketi Genel Müdürü Veysel Karani Demir, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak 2004 tarihinden önce bağlantı bedeli ödeyenlerden abonelik yaptırırken tekrar bağlantı ücreti alınması sonucu oluşan mükerrer ödeme ile fazla tahsil edilen pil bedellerinin EPDK kararları çerçevesinde abonelere geri ödeneceğini bildirdi.

Gaz sayacı ve bağlantı bedelleri tarifesinin EPDK’nın kuruluşundan sonra 2004 yılı başına kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kuruluşlardan EGO tarafından belirlendiğini ifade eden Demir, bu tarihten önce 2002 ve 2003 yılında abone olanlardan 300 dolar sayaç bedeli ile maliyet üzerinden bağlantı (servis) ücreti alındığını belirtti. Demir, EPDK’nın 2004 yılından sonra geçerli olan “Mekanik sayaç abonesi ise 40 dolar, ön ödemeli sayaç abonesi ise 150 dolar sayaç kira bedeli ile maliyeti ne olursa olsun 150 dolardan fazla bağlantı (servis) bedeli alınmayacaktır” kararları gereği en fazla 300 dolar gaz bağlantı bedeli tahsil edilecekken, 2004 yılından önce bağlantı ücreti ödeyenlerden bu tarihten sonra abone olurlarken tekrar bağlantı bedeli alınmasının söz konusu olduğunu belirtti. Karani Demir, bu nedenle doğan mükerrer ödemelerin abonelere ilişkin incelemeler tamamlanınca iade edileceğini bildirdi.

2004 yılında abone olanların dilekçelerinin kabul edilmediği iddiasını da yalanlayan Demir, kuruluşlarına 10 bin 919 kişinin müracaat ettiğini ve bunlardan kapsam dışında kalan 1830’una cevap verildiğini belirterek, “Kalan 8 bin 279 dilekçeden 1710’nun incelenmesi tamamlandı” dedi.

SAYAÇ BEDELLERİ İADE EDİLMEYECEK

Meskenlerde kullanılan sayaç bedellerinin iadesiyle ilgili EPDK’nın bir kararı olmadığını belirten Demir, şunları kaydetti:

“G-4 diye tabir edilen konutlarda kullanılan mekanik ve ön ödemeli sayaçların bedellerinin iade edilmesine ilişkin EPDK’dan verilmiş herhangi bir karar ve talimat yoktur. Bu nedenle sayaç bedellerinin iadesi söz konusu değildir. Nasıl ki müşteriler elektrik abonesi olurken elektrik sayacı, su abonesi olurken su sayacı, telefon abonesi olurken telefon makinesi almak durumundaysa ve bunlardan ayrı olarak abone bağlantı bedeli ödüyorlarsa doğalgaz abonesi olurken de sayaç ve bağlantı bedeli ödemek durumundadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!