'BaÅŸkaya'ya açılan yeni davayı yadırgadık'

Güncelleme Tarihi:

Başkayaya açılan yeni davayı yadırgadık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2003 16:48

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, 1990'larda yayımladığı bir kitap yüzünden hüküm giyen Yazar Fikret Başkaya'nın aynı kitabının yeniden yayınlanması üzerine yeniden dava açılmasını yadırgadıklarını söyledi. Yargıya seslenen Elkatmış, Türkiye'de her kişi ve kurumun yasal değişiklikleri iyi okuması ve ülkenin durumunu gözönünde bulundurması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Elkatmış, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında İsviçre'nin Cenevre kentine yaptıkları geziyle ilgili bilgi verdi. Komisyon üyesi 3 milletvekiliyle birlikte Cenevre'de çeşitli temaslarda bulunduğunu, BM'nin Kofi Annan'dan sonra 2. adamı olan Genel Direktör, Mülteciler Yüksek Komiseri, İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Türkiye Başkansolosu, Türk dernekleri ve işadamlarıyla yararlı görüşmelerde bulunduklarını anlatan Elkatmış, ayrıca yılda 20 bin mültecinin barındığı bir kampı da gezerek yetkililerden bilgi aldıklarını kaydetti.

Kampta hiçbir Türk'ün bulunmadığını vurgulayan Elkatmış, ''Temaslarımızda Türkiye'nin insan hakları konusunda ilerleme kaydettiÄŸi bize iletildi.Olumlu geliÅŸmeler takdirle karşılanıyor''  dedi.Â
  Â
Almanya Federal Parlamentosu'ndan bir heyetin 13 Mayıs'ta Komisyon'u ziyaret edeceğini, Alman heyetle birlikte Diyarbakır'a gideceklerini anlatan Elkatmış, daha sonra AB Ombudsmanlar Toplantısı'na katılmak üzere Polonya'ya gideceğini kaydetti.        
   Â
"OLUMLU GELÄ°ÅžMELER Ä°YÄ° TAKÄ°P EDÄ°LMELÄ°"
   Â
Ä°nsan hakları konusunda olumlu geliÅŸmeyi kendilerinin de takip ettiÄŸini, ancak uygulamada bazı aksaklıklar yaÅŸandığına dikkati çeken Elkatmış, Yazar Fikret BaÅŸkaya ve Ä°HD konusunda bugün basına da yansıyan geliÅŸmeleri örnek gösterdi.Â
  Â
Elkatmış, Yazar Başkaya'nın 1990'lı yılların başında yayımladığı Paradigmanın İflası adlı kitabı yüzünden mahkum edildiğini, cezanın infaz edilmesinin ardından AİHM'in Türkiye'yi 300 milyar lira tazminat ödemeye mahkum ettiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

"YARGIYA SAYGILIYIZ, AMA YASA DEĞİŞİKLİKLERİ İYİ OKUNMALI"

Elkatmış, kitabın yeniden basımı sonrasında Başkaya hakkında yeniden bir dava açılmasını yadırgadıklarını söyledi. Elkatmış, bu iki olayla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:
  Â
''Yargıya saygımız var ama her kişi ve kurumun da yasa değişikliklerini iyi okuması, iyi değerlendirmesi ve Türkiye'nin durumunu gözönünde bulundurması gerekiyor. Herkesi daha dikkatli olmaya çağırıyoruz.

Bir yandan yeniden yargılamayı kabul ediyoruz, diÄŸer yandan biz yeniden dava açıyoruz. O zaman inandırıcılığımız kalmıyor ve adamlar bizi sorguluyor. Buna izin vermemek lazım. Memlekette birçok yolsuzluk, hortumlamalar, hırsızlıklar yapılmış ve bunları araÅŸtırmak gerekirken, düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak için gayret gösterilmesini yadırgadık.Â
   Â
"Ä°HD'YE BASKIYI ANLAYAMADIK"

Haberin Devamı

İHD'de arama yapılan gün derneğin Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir toplantıya davet edilmesini de anlamadık. Elbette suçlular cezalandırılacak ama sivil toplum örgütlerine gerekli serbestliğin verilmesi, onların üzerinde baskı olmaması gerekir. Daha rahat çalışmaları gerekir.''
   Â
''HALKIN İRADESİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ''
        Â
Elkatmış, bir kişinin kaybolması ve bir kişinin öldürülmesi nedeniyle Şırnak'a, ayrıca Sıddık Kaya adlı kişinin kaybolduktan sonra cesedinin bulunması nedeniyle de Muş'a giderek olayları araştıracaklarını söyledi.

''Ä°nsan hakları ihlallerini nerede görürsek onları inceliyoruz'' diyen Elkatmış, kamuoyunda yankı yapan davaların da duruÅŸmalarını izlediklerini hatırlattı. Â
  Â
"BELEDİYE BAŞKANI'NIN SEZER'LE GÖRÜŞTÜRÜLMEMESİ DOĞRU DEĞİL" 

Haberin Devamı

Deprem nedeniyle Bingöl'e de gideceklerini belirten Elkatmış, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yaptığı ziyaret sırasında  kendisini karşılamaya giden Bingöl Belediye Başkanı'na izin verilmemesini doğru bulmadıklarını söyledi.

Elkatmış, herkesin halkın iradesine saygı göstermesi gereÄŸine iÅŸaret ederek, ''Suçlu varsa cezasını çeker ama partisinden veya kiÅŸiliÄŸinden dolayı birinin dışlanması insan haklarına aykırıdır, yadırgıyoruz'' dedi.Â
  Â
Elkatmış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın insan hakları konusunda valiliklere birer genelge gönderdiğinin hatırlatılması üzerine, kendilerinin uygulayıcı değil denetleyici olduğunu söyledi.

Elkatmış, ''Yanlış davranış içinde olanları görürsek araştırırız. Hükümetin işi ayrı bizim işimiz ayrıdır. Hükümet'in işine karışmıyoruz, onları da kendi işimize karıştırmayız'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!