Başkan ve kardeşine kurşun yağmuru

Güncelleme Tarihi:

Başkan ve kardeşine kurşun yağmuru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2006 11:47

Adana'nın Karataş ilçesi AK Partili Belediye Başkanı ile kardeşi evlerinin önünde tartıştıkları 2 kişi tarafından öldürüldü.

Haberin Devamı

Kısa süre önce ‘turizm bölgesi' ilan edilen Adana’nın Akdeniz kıyısındaki Karataş İlçe Belediye Başkanı AKP’li Yusuf Erenkara ile kardeşi Çınar Erenkara’yı kimin öldürdüğü araştırılırken, ‘azmettirici' olduğu iddia edilen ve cinayetten önce olay yerinde konuştuğu yakın arkadaşı 40 yaşındaki Mehmet Kumlu gözaltına alındı. Bir firmanın 15 milyon YTL’lik dış kaynaklı ‘hibe kredisi’ ile Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmayı kabul etmediği için çeşitli çevrelerden tepki toplayan Başkan Erenkara, şubat ayında DHA muhabirine, “Tehdit ediliyorum, benim kimsem yok” demişti. Öldürüldüğü gece birlikte bir düğünde birlikte olan arkadaşları da, Erenkara’nın kendilerine zaman zaman tehdit edildiğini söylediğini anlattı.

Adana’nın 27 bin nüfuslu sahil ilçesi olan Karataş’ı şoke eden çifte cinayet, dün geceyarısı baba İs

TEHDİT EDİLİYORUM

BELEDİYE Başkanı AKP’li Yusuf Erenkara'nın adı, geçen yıl, Ankara’da bulunan ‘Makro Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin Avrupa kaynaklı 15 milyon YTL’lik hibesini kabul etmemesiyle gündeme gelmişti. Hibeyi kabul etmediği için AKP’li meclis üyeleri Muhsin Dayır, Emin Kumlu, Fırat Kangal ve Yaşar Bulut, CHP’li meclis üyesi Hasan Bulut, Metin Çatalbaş’ın sert tepki gösterdiği Başkan Erenkara, “Bu hibe değil, geri dönüşümlü kredi. Sözleşmeyi imzalamayarak Karataş’ın geleceğini kurtardım. Sözleşmede Karataş’a zan altında bırakacak maddeleri saptadım. İçişleri Bakanlığı’na da sordum onlar da kabul etmememi istemişti” dedi. Konuyla ilgili DHA muhabirine açıklama yapan Erenkara, zaman zaman yasal olmayan istekleri yerine getirmediği için tehdit edildiğini anlatırken, “Tehdit ediliyorum, benim kimsem yok. Bana sahip çıkın” dedi. Başkan Erenkara, DHA muhabirine şunları söylemişti:

“Karataş’ta ağalık düzenini yıkıp başkan oldum. İlçemiz insanları daha önce toprağa bağlı, topraktan ekonomik değer elde eden 3 aileye mensup adayları başkan seçmek zorunda kalıyordu. Ortaya 2 aday çıkıyor, birine oyumuzu vermek durumunda kalıyorduk. Ama artık dönem değişti. Artık ilçede en fazla nüfusa sahip olsalar da bu 3 ailenin dediği olmuyor. Başkan seçilmem de bunun göstergesi. Artık inisiyatif ağaların değil, halkın elinde. Çünkü tarım dışında başka gelir kaynakları doğdu. Balıkçılık çok gelişti, deniz ürünlerinden kazanç elde edenlerin ekonomik yapısı toprak ağalarını aştı. Önceden insanlar yanında çalıştığı toprak sahibi kimi işaret ettiyse onun adayına oy verirdi. Benimle birlikte ağalık düzeni yıkıldı. Benim çevremde belirli aileler yok. İlçede benimle aynı soyadını taşıyan kişi sayısı 1 elin parmakları kadar. Önceden insanlar benim ağa olarak nitelediğim güç unsurlarının etrafında birleşiyordu. Ama şimdi denge değişti.”

met Erenkara’nın Atatürk Caddesi’ndeki tek katlı evinin bahçesinde meydana geldi. Bekar olan Belediye Başkanı 35 yaşındaki Yusuf Erenkara ve Ayla Güleç ile nişanlı olan kardeşi 30 yaşındaki Çınar Erenkara, akşam dayılarının oğlu Yusuf Elverdi’nin ‘Arkadaş Kafe’deki düğününe katıldı. İddiaya göre Başkan Erenkara, samimi arkadaşı olduğu belirtilen ‘Kumlu Tavukçuluk’un sahibi Mehmet Kumlu, arkadaşı manav Hasan Karaçaylı, Yücel Aydın, teyzesinin oğlu ‘Ustura Mahmut’ lakaplı Mahmut Alice ile aynı masada sohbet etti. Başkan Erenkara, sohbet sırasında piste çıkarak gelin ve damat ile oynarken, havaya para attı. Erenkara, piste kardeşi Çınar ile de halay çekti.

Haberin Devamı

Cinayetten sonra ‘azmettirici’ olduğu iddiası ile gözaltına alınan ve geçen yaz mevsiminde Belediye Halk Plajı’nı da işleten Kumlu, Erenkara’ya, “Sen eve git, ben geliyorum” deyip salondan ayrıldı. 15 dakika sonra Başkan Erenkara, babaları İsmet Erenkara ile birlikte oturduğu evine gitti. Başkan ile kardeşi Çınar Erenkara, evlerinin bahçesindeki masaya oturarak anneleri Sevim Erenkara’nın hazırladığı yemeği yerken eve gelen plaj işletmecisi Mehmet Kumlu, Başkan ve kardeşi ile sohbet etmeye başladı. Yaklaşık 5 dakika sonra Kumlu evden kendine ait 01 FK 786 plakalı otomobille ayrılırken, içeri kimliği saptanamayan 2 kişi geldi. Başkan Erenkara’yı yakasından tutup kaldıran saldırganlar, daha sonra tabancalarıyla ateş etti. Başına 2, göğsüne 1 kurşun isabet eden Başkan ile katilleri engellemeye çalıştığı için başından tek kurşunla vurulan kardeşi Çınar Erenkara, kanlar içinde yere yığıldı. Bu sırada dışarı çıkan anne Sevim Erenkara, oğullarını kanlar içinde yerde görünce şoka girdi. Kaçan zanlılar, kapıda şok halinde duran anneye de tabancalarını doğrulturken, Sevim Erenkara, kapıyı kapatması üzerine, cinayet zanlıları ruhsat sahibi Fahri Kaplan adına kayıtlı 34 BM 9565 plakalı otomobille kaçtı.

Haberin Devamı

Sevim Erenkara ile eşi İsmet Erenkara, bahçede oğullarını kanlar içinde yerde görünce şoka girdi. Silah sesleri üzerine eve gelen teyzelerinin oğlu Zeyno Alice ile İzzet Akkol tarafından Karataş Sağlık Ocağı’na götürülen Başkan ile kardeşinin öldüğü anlaşıldı. 2 kardeşin cenazesi, sağlık ocağına gelen Cumhuriyet Savcısı’nın yaptığı inceleme ardından Adana Adli Tıp Kurumu’na otopsi için gönderildi. Başkanın başına 2, göğsüne 1, kardeşi Çınar’ın ise başında tek kurşun yarası saptandığı belirlendi.

Saldırıda 2 oğlunu kaybeden anne Sevim Erenkara ile baba İsmet Erenkara ile diğer yakınları sinir krizi geçirirken cinayetin duyulması üzerine siyasi parti temsilcileri, çevre belde ve ilçe belediye başkanları Karataş’a akın etti. Polis ve jandarma ilçe çıkışlarını tutarak kapsamlı operasyon başlattı. Biri esmer, uzun boylu, diğeri sarışın ve kısa boylu olan katil zanlıları, Adana yönüne giderken, yolda önlem alan jandarmanın ‘dur’ ihtarına rağmen kaçmayı sürdürdü. Zanlılar, peşlerine düşen jandarmayı görünce, çalıntı olabileceği üzerinde durulan otomobili ilçeye 30 kilometre uzaklıktaki Solaklı Beldesi’nde terk ederek kayıplara karıştı. Bunun ardından kayıplara karışan Mehmet Kumlu’ya ait 01 FK 786 plakalı otomobil de Küçükkarataş Beldesi’ne terk edilmiş halde bulundu. 2 otomobil de Adana Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek incelemeye alındı.

Haberin Devamı

‘CİNAYETLE İLGİM YOK’

Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Olcay Tok’un yürüttüğü operasyonlar sırasında kayıp olan Mehmet Kumlu’nun, Kemaliye Mahallesi’nde bir yakının evinde olduğu saptandı. Baskın yapılan evde bulunan Kumlu gözaltına alınarak Karataş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Katil zanlılarını azmettirdiği iddia edilen Kumlu daha sonra rapor için Sağlık Ocağı’na götürüldü. Polislerin arasında muayene getirilen Kumlu, DHA muhabirinin cinayetle ilgili sorularına ise, “Ne öldürmesi kardeşim, benim olayla ilgim yok” dedi.

Mehmet Kumlu'nun, ilçede ‘kabadayı’ olarak tanındığı, ağabeyi Sacit Kumlu'nun ise, 1980 öncesi ilçeye gelen bir bakanın otomobilini 11 kişi ile birlikte ters çevirip olaylar çıkardığı, DSİ’ye ait 1 otobüsü yaktıktan sonra kaçtığı belirtildi. Yasa dışı sol bir örgütün mensubu olduğu öne sürülen Sacit Kumlu aynı günlerde yurt dışına kaçtı ve halen arandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Sevim Erenkara, olayın şokunu yaşarken, “Mehmet Kumlu ile iyi arkadaştı. Birlikte gezer, yer, içerlerdi. Neden böyle yaptığı bilmiyorum. İnşallah cenazesi çıkar” diyerek ağıt yaktı. Erenkara’nın bir yakını da, “Doğum günümde evleneceğim’ diyordu. ‘Dışarı çıkma’ dedik, neden çıktın?” diyerek ağladı. Çınar Erenkara’nın nişanlısı Ayla Güleç ise sinir krizi geçirdi.

PARAYI ÖDE BASKISI

Mehmet Kumlu’nun işlettiği plajı ihalesiz olarak aldığı, sezon bitmesine rağmen herhangi bir ödeme yapmadığı, öldürülen Belediye Başkanı'nın da, ‘Belediye’nin parasını artık ver’ dediği öne sürüldü.

GERGİNLİK HİSSETMEDİK

Öldürülmeden önce katıldığı düğünde Mehmet Kumlu ile birlikte aynı masada oturup sohbet ettiği arkadaşı Hasan Karaçaylı, Başkan Erenkara’nın zaman zaman kendine tehdit edildiğini söylediğini ancak kim tarafından neden tehdit edildiğini anlatmadığını ileri sürdü. Karaçaylı, düğünde ise Mehmet Kumlu ile arasında herhangi tartışma olmadığını, sohbet edip güldüklerini belirterek, “Kavgaya yol açacak bir gerginlik olsaydı başkanı yalnız bırakmazdık. Ben onlardan yarım saat önce masadan kalktım eve gittim. Sonra ne oldu bilmiyorum. Başkanın öldüğü söylendi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!