Basından MİT'e tam puan

Güncelleme Tarihi:

Basından MİTe tam puan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ve yardımcısı Mikdat Alpay'ın, Türkiye'nin son bir yıl içinde sürekli gündeminde olan sorunlarına ilişkin yaptığı açıklamalar büyük yankı uyandırdı. Farklı gazetelerin yazarları, Öcalan'ın idamı konusundan Kürtçe TV'ye, inançlı insanların rencide edilmemesinden demokrasinin tüm kurallarının işlemesi gerekliliğine uzanan bu açıklamaları köşelerinde yorumladılar. Fatih Altaylı MİT'in basına açıklama yapmasını doğru bulmazken, Emin Çölaşan Kürtçe televizyon konusundaki kaygılarını dile getirdi. Geri kalan yazarlar ise MİT açıklamalarına tam destek verdiler.

Oktay Ekşi (Hürriyet)

Çıkarlarımızla örtüşüyor

MİT'in başındakilerin sözleri Türkiye'nin çıkarları ile birebir örtüşmektedir... Artık insanlara ‘şu dilde yayın yapman yasak’ demenin başını kuma gömmekten farkı olmadığını, mütedeyyin (dinine bağlı olan ama bunu şeriat özlemi için kullanmayan) insanları ‘mürteci’ diye rahatsız etmemek gerektiğini kabul edelim. Çünkü bu yasakçı ve olumsuz yaklaşımlarla kimseyi kazanamadığımız bir yana, çok şeyi de kaybediyoruz.

Emin Çölaşan (Hürriyet)

Sonrası nasıl gelecek?

MİT'in görüşü Kürtçe televizyondan yanadır ve bu görüş hükümete bildirilmiştir. İşte bütün sorun, bu aşamada çıkıyor. Nasıl bir Kürtçe televizyon? Bunu kim yapacak? Bu iş TRT tekeline mi verilecek, yoksa önüne gelen herkes radyo ve televizyon kurup Kürtçe yayın yapabilecek mi? Yolu açtığınız takdirde sonrası nasıl gelecek? Kürtçe başlarsa, örneğin Arapça yayını da serbest olacak mı?

Tufan Türenç (Hürriyet)

‘Mütedeyyin vatandaş’masalı

‘‘Efendim, irtica ile mücadelede mütedeyyin vatandaşlar rahatsız edilmemeli.’’ Türkiye'de 1950'den beri politikacıların dilindedir bu sözler. (...) MİT Müsteşarı'nın ve yardımcısının ‘‘mütedeyyin vatandaş’’ masalına katılmasını anlayamadım. ‘‘Cami cemaatinin kazanılması gerekir’’ yaklaşımı doğrudur. O da şu açıdan: Cami cemaatini siyasi İslamcıların propagandalarından, onların kandırmacalarından korumak.

Sedat Ergin (Hürriyet)

Güdülen politika isabetli

Bu çıkış MİT'in sivilleşmesi yönünde 1990'lı yılların başında başlatılan politikanın isabet derecesini de gösteriyor. Çünkü, MİT geçmişte olduğu gibi askerlerin denetiminde bir kuruluş olarak kalsaydı, bu analizlerini değil kamuoyu önünde devlet içinde seslendirilebileceği bile şüphe götürürdü.

Fatih Altaylı (Hürriyet)

MİT basına konuşmamalı

Devletin bir memuru olarak bu açıklamaları yapmasını yadırgadım. Çünkü Atasagun, görüş bildirecek bir makamda ama o görüşleri halka değil, Başbakan'a veya Başbakan aracılığıyla MGK'ya, Milli Savunma Bakanlığı'na bildirmeli, basına değil.

Güneri Civaoğlu-Milliyet

Yararlı bir süreç

MİT'in Türkiye'nin yapısında çok önemli bir yeri olduğu kesindir. MİT türü istihbarat kurumları her ülkede önemlidir. Ülke kaderlerini etkileyen isimler bile çıkarır. MİT'in iyi yetişmiş gençlerle teknik olanaklarla donatılması güncel siyasetten mümkün olduğunca arınması ve kurumsallaşması Türkiye için yararlı bir süreçtir.

Taha Akyol (Milliyet)

Sosyal bilimsel bir bakış açısı

MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ve Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay'ın yaptığı açıklamalar fevkalade önemli ve fevkalade olumlu idi. Başbakan Bülent Ecevit'in desteğini de çok olumlu buluyorum. MİT, güvenlik sorunlarında yeni bir dil ve sosyal bilimsel bir bakış açısı ortaya koymuştur.

Hasan Cemal (Milliyet)

Demokraside dönüm noktası

MİT'in bir ve iki numaraları Atasagun'la Alpay'ın önceki gün yaptıkları açıklamalar, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde bir dönüm noktasıdır. Bu konularda farklı düşünenlerin, MİT yöneticilerinin açıklamalarını okuduktan sonra görüşlerini bir kez daha gözden geçirmelerinde yarar olabilir.

Güngör Mengi (Sabah)

Şeffaflık iyidir

MİT'in topluma açılması ve bilgilerini medyayla, toplumla paylaşmaya başlaması yeni bir şey... Ve iyi bir şey. Şeffaflaşan MİT, gizli istihbarat örgütü kimliğinin ağır bastığı dönemden daha yararlı olacaktır ülkeye. Hayalet taşlamak yerine direnç noktalarını bilerek mücadele edebilmek, Avrupa Birliği yolumuzu da kısaltacaktır.

Zülfü Livaneli (Sabah)

DGM'lik olacak mı?

Benzer görüşlerin hepsini ya da bir kısmını ifade eden kişiler yıllar boyunca ‘‘vatan haini’’ ilan edildi ve bir kısmı Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılandı. Bu fikirler yüzünden Yaşar Kemal gibi 5 yıl hüküm giyenler bile oldu. Sonra... Birdenbire MİT'in en üst yöneticileri çıkıp bu fikirleri dillendirdiler. Şimdi ne olacak? DGM savcıları MİT yöneticilerinin de mi peşine düşecek?

İzzet Sedes (Akşam)

Sorunlar çözülür

MİT Müsteşarı'nın olağanüstü orjinal açıklamasında söyledikleri yanlış değil. Eğer bunları yapmayı başarabilirsek, başta ABD ve Avrupa ile insan hakları anlayışımız konusundaki sorunlarımızın büyük çoğunluğu çözülmüş olacaktır. CIA ile yeni şekil işbirliğimize gelince, umarım ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olur.

Okay Gönensin (Yeni Binyıl)

Siyaset hep geride

MİT Müsteşarı Atasagun ‘‘olayın içinde’’ olanların gerçekçi ve ileriye dönük çözümler, ‘‘gerçek’’ tedbirlere hem açık olduklarını hem de siyasilerden ‘‘bir şeyler‘‘ beklediklerini çok açık anlatıyor. Ve şunu da anlatıyor: Siyaset bu çok önemli meselede de geride kalmıştır.

Halit Kakınç (Star)

Gerçek bir dönüşüm

MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un açıklamaları tek kelime ile devrim niteliğindedir. Türk Tarihi'nde gerçek anlamda bir dönüşüm özelliği taşıyan görüşleri temelde büyük bir önem taşımaktadır. İstihbarat tarihinde bir ilk yaşanmıştır. İlk kez bir bürokrasi grubu, Türk Kamuoyu'nun önünde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin stratejisinin ne olması gerektiği hususunda somuta yakın tablolar çizmiştir. MİT'in bu tarihi çıkışının taktik değil strateji olarak kalıcılık kazanabilmesi, bu devrimin havada kalmaması için hükümetten ve MGK'dan tamamlayıcı açıklamalar bekliyoruz.

Erhan Başyurt (Zaman)

MİT artık ara kurum değil

Atasagun dönemi MİT ile ilgili olarak dikkat çeken bir nokta, MİT'in yeni politikaları ile artık Genelkurmay-Başbakanlık arasında bir ara kurum olmaktan çıkarak, eşit ve etkin bir kurum haline gelmeye başladığı. MİT, tıpkı CIA, MOSSAD gibi, karar mekanizmasında etkili bir kurum olarak yükseliyor. Bu durumun Başbakanlık-Genelkurmay ilişkilerine nasıl yansıyacağını ise zaman gösterecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!