Basında Genelkurmay-Yılmaz gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Basında Genelkurmay-Yılmaz gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2001 13:12

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’ın ANAP’ın 7. Büyük Kongresi’nde, ‘ulusal güvenlik’ kavramının gelişmenin önündeki engel olduğunu söylemesi tartışmalara neden oldu. Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklama ise Yılmaz’ın sözlerine yanıt niteliğindeydi. Bu tartışma ve Genelkurmay’ın sert yanıtı basında da geniş yankı buldu. Konuya ilişkin haber ve yorumlar şöyle:

HÜRRİYET: Yılmaz’a ağır cevap

Genelkurmay Başkanlığı, Yılmaz’ın “ulusal güvenlik” kavramını tartışmaya açmasını, Türkiye’yi dışarıya şikayet eden onursuz bir davranış olarak değerlendirdi.”

Bekir Coşkun: Sessiz sinema

“... Mesut Yılmaz Başbakan Yardımcısı ve MGK üyesi... Şimdi ilk MGK toplantısında, ‘Ulusal Güvenlik sendromu ile Türkiye’nin önünü tıkayanları’ orada açıklamasını ve orada tartışmasını bekliyoruz... Devlet adamlığı böyle olur... Sessiz sinema oynayarak olmaz...”

Serdar Turgut: İki buçuk parti kalacak

“...Mesut Yılmaz kendi seçmen kitlesinin aptal olduğu varsayımıyla hareket ediyor olabilir, ancak yanılıyor. Artık hiç kimse onun içi boş çıkışlarını yemiyor. Mesut Yılmaz Ulusal Güvenlik nosyonunu tartışmaya açamaz. Buna cesaret edemez. İlk yapılacak MGK toplantısında askerlerden azar işitir, sonra da dediklerini unutur, gazetecilerin karşısına geçer, sessiz sinema oyunu yöntemiyle bu konuda konuşamayacağını anlatır...”

Tufan Türenç: Genelkurmay’ın açıklaması

“... Türkiye, demokratik açıdan batı normlarının gerisindedir. Bunun sıkıntısını askerler de duymaktadır... Bunu aşmak için bazı konuları, tabu bile olsalar tartışmak gerekir. Zaten Türk Silahlı Kuvvetleri açıklamasında buunu kabul etmektedir.... Yalnız Genelkurmay bu tartışma çağrısının zamanına, yerine ve gündeme getiriliş şekline karşıdır... Genelkurmay’ın bu sert açıklaması karşısında siyasi kadro, serinkanlı davranmalıdır...”

MİLLİYET: Kışladan siyasi çıkış: Bu da ulusal gerginlik

“ Ulusal güvenlik tartışmalarını ulusal güvenliğe aykırı bulan Genelkurmay’a göre, Yılmaz başarısızlığı örtme çabasında.”

Fikret Bila: Yılmaz’ın askere yanıtı

“... Yılmaz’a sorduk: Durumu ve Genelkurmay’ın açıklamasını bugün MKYK toplantısında değerlendireceğiz... Elbette laikliğe ve ulusal bütünlüğe karşı yapılmış bir konuşma değildi. Bu konudaki hassasiyetimiz en az askerlerinki kadar yüksektir. Kaldı ki, ben dün Sayın Başbakan’la konuşarak neyi amaçladığımı anlattım. Bazı yorumcular, televizyonlarda Başbakan’ın konuşmasından sonra TSK’nın aynı konuda açıklama yapmasının demokratik teamüllere uymadığını vurguladılar. Ki bu yaklaşım doğrudur...”

RADİKAL: Asker ‘ulusal güvenlik’ tartışmasına sert girdi Olan demokrasiye oluyor

“Yok yere başlayan tartışma sivil-asker kavgasına döndü. Kaybeden ise her zamanki yine Türkiye demokrasisi”

İsmet Berkan: İki taraf da haksız

“’Ulusal güvenlik anlayışı’ndan şikayet edebilecek kişiler arasında Yılmaz sıralamaya bile giremez. Ancak askeri bürokrasi tarafından kamuoyunda ‘mesnetten yoksun’, ‘onurlu bir yaklaşım değil’, başarısızlıktan kaçma gayreti’ gibi sıfat ve tanımlamalarla eleştirilemez.”

Murat Yetkin: Dozu kaçan tepki

“Genelkurmay’ın Yılmaz’a ağır ithamlar yönelttiği açıklaması kulislerde dozu kaçmış bir tepki olarak değerlendirildi. Ama askerler Yılmaz’ı suçlasalar da ulusal güvenlik tartışmasına karşı çıkmıyor. Tartışmanın yapılması gereken yer olarak MGK’yı işaret ediyorlar.”

Haluk Şahin: Mesut Yılmaz sendromu

"...Mesut Yılmaz, zaten tenzilatla piyasaya çıkmış olan sözlerinin arkasında durmuyor, biraz sıkıştırılınca geri alıyor ya da ‘ben öyle demek istememiştim’ diyerek sıyrılmaya çalışıyor...”

SABAH: Asker sadece Yılmaz’a değil tüm siyasilere yüklendi Çok sert cevap

“Genelkurmay alışılmadık sert bir dille hem ulusal güvenlik tartışmasını açan Yılmaz’ı hem son dönemin tüm siyasilerini eleştirdi”

Sedat Sertoğlu: Ulusal güvenlik...

“... Mesut Yılmaz kongrede söylediklerinde haklıdır. Çünkü ulusal güvenlik kavramı, nerede başlayıp nerede biteceği belli olmaz bir hale getirilmiştir... Konu, Türk toplumu, siyasetçisi ve MGK gündemini saptayan Genel Sekreterliği tarafından masaya getirilmelidir...”

Ali Bayramoğlu: Milli güvenlik ve asker

“...Silahlı Kuvvetler açıklamasındaki ‘siyasete cepheden giren siyasi bir bildiriyi’ andıran sert ton, ‘ulusal güvenliğin tartışılmasına bile gösterilen büyük tepki’, ‘ulusal güvenlik kavramı ile silahlı kuvvetlerin rolünün birleştirilmesi’ ve ‘siyaseti tarif biçimi’ Mesut yılmaz’ın açıklamalarını sadece doğrular...”

CUMHURİYET: Mesut Yılmaz’ın ulusal güvenliği gündeme getiren sözlerine Genelkurmay’dan kapsamlı bir açıklama Askerden sert yanıt

“ANAP Genel Başkanı Mesut yılmaz’ın ulusal güvenlik kavramına ilişkin değerlendirmelerine Genelkurmay’dan sert yanıt geldi. Yapılan yazılı açıklamada, Yılmaz’ın konuya ilişkin değerlendirmeleri ‘mesnetten yoksun ve başkalarına saldırırak başarısızlıktan kaçma gayreti’ olarak değerlendirildi.”

Hikmet Bila: Haydi tartışın

“Bence tartışmanın daha çok kafa karıştırmasının önüne geçmek için Sayın yılmaz’ın yapması gereken bir iş var. Ulusal güvenlik tartışmasını ANAP kongresinde ortaya attığına göre ‘ulusal güvenlik kavramının kapsam ve sınırlarının belirlenmesi’ çalışmalarını da önce ANAP Meclis Grubu’nda başlatmalıdır...”

STAR: Ağır tahrik ağır cevap

“Asker, ANAP Lideri’nin tahriğine çok sert bir üslupla, çok ağır bir cevap verdi. Genelkurmay açıklamasında, Yılmaz için, ‘Yaptığı onurlu bir davranış değil’ denildi. Ayrıca IMF’ye karşı izlenen teslimiyetçi politikadan, kişisel çıkarlara sahne olan siyasete ve yolsuzluklara kadar pek çok kritik tespit yapıldı...”

Fatih Çekirge: Beklenen oldu

“Evet, Yılmaz, Türkiye’yi yeniden çok gergin bir noktaya getirmiştir... Üstelik bunu ekonomik krizin en kritik anında yapmıştır... Şimdi sorulan soru şudur: Ekonomideki muhtemel başarısızlığın önü, böyle bir tartışmayla kesilmek mi isteniyor?...”

Umur Talu: Acil olarak özelleşecekler

“... Nerede kalmıştık... Mesut Bey’in şimdi tutunacak tek dal olarak sarılmış olsa da, ortaya attığı ‘ulusal güvenlik’ tartışmasının yerinde olduğunda, ama bu tartışmanın bizzat kendisinden kurtarılıp yapılmasında... Tartışmalar, tartışma kanallarının içten pazarlıksız samimiyeti ve yürekten, en önemlisi göbekten bağımsızlığı ile değer kazanır...”

AKİT: Genelkurmay’dan çelişkili açıklama

“Genelkurmay, ANAP Genel başkanı Mesut Yılmaz’ın başlattığı ‘ulusal güvenlik kavramı’ konusundati tartışmalar üzerine yaptığı açıklamada, Yılmaz’a ve hükümete yönelik sert eleştirilerde bulundu...Genelkurmay’ın; bir yandan milli ve ahlaki değerlerin aşınmasından şikayet ederken, bir yandan da ‘irtica’dan söz etmesi çelişki olarak değerlendirildi.”

YENİ ŞAFAK: Yılmaz’a ültimatom

“Genelkurmay ANAP liderinin kongredeki ‘Ulusal Güvenlik’le ilgili sözlerine sert tepki gösterdi"

Ömer Çelik: Siyasetçilerin siyaset sendromu

“... Siyasetçiler ağırlıklı olarak konunun tartışılma yerini MGK olarak işaretliyorlar. Bu tip konuların tartışılma yerinin Meclis olduğu neredeyse gündeminden çıkmış Türk siyasetçisinin. Oysa makro politikaların tartışılacağı tek yer Meclis’tir... Oysa bu tartışmaların yapılmasına siyasetçilerin topluca önayak olması gerekir.... Çünkü hiç bir ülke geleceğini ‘korkuların gücü adına’ kuramaz. ‘Korkulardan kurtuldukça geleceğini kuran’ ülekelere gelişmiş ülkeler deniliyor zaten...”

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!