Basın özgürlüğü karnemiz

Güncelleme Tarihi:

Basın özgürlüğü karnemiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2012 10:55

ABD'nin saygın düşünce kuruluşu Freedom House, dünya basın özgürlüğü liginde bu yılki sonuçları açıkladı. Bir puan gerileyen Türkiye, "kısmen özgür" ülkeler klasmanında kaldı.

Haberin Devamı

ABD'nin en saygın düşünce kuruluşlarından olan Freedom House, Basın Özgürlüğü 2012 raporunu bugün yayınladı. Perşembe günü kutlanacak BM'nin Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesinde yayınlanan rapora göre dünyada basın özgürlüğü 8 yıldır ilk kez ortalamada gerilemedi. Ancak Türkiye hâlâ basının "kısmen özgür" olduğu ülkeler klasmanında...

197 ülkede yapılan araştırma sonucu ortaya çıkan rapordaki sıralamaya göre dünya basın özgürlüğü liginin zirvesinde Finlandiya, Norveç ve İsveç var. Ligin dibinde ise İran, Beyaz Rusya, Eritre, Özbekistan, Türkmenistan ve Kuzey Kore yer alıyor.

"Kısmen özgür" 60 ülke arasında yer alan Türkiye, geçen yıla göre bir puan kaybederek 117'nci sıraya geriledi. Türkiye, bu yıl basın özgürlüğünde, Nijerya, Mali, Tanzanya gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

Türk hükümetinin “2011 yılında ‘hoşuna gitmeyen’ haberlere baskı uygulamaya devam ettiği” belirtilen raporda, "Türkiye’nin dünyada en fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkelerden biri olduğu” vurgulandı. “Anayasa tarafından güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüğünün kısmen uygulandığı” kaydedilen raporda, Ceza Kanunu'yla Terörle Mücadele Kanunu'nun basın ve ifade özgürlüğüne zarar verdiği belirtildi.

Raporun "Yeni demokrasiler için tehlike sinyalleri" başlıklı bölümde de Türkiye, Ukrayna, Macaristan ve Güney Afrika'daki gelişmelerden bahsedildi. Bu dört ülkenin kısa süre öncesine kadar "demokratik gelişimde önemli başarılar kaydettiği" belirtildikten sonra şu ifadeler kullanıldı:

"Ama şimdi bu ülkelerin demokratik ehliyeti sorgulanır oldu. Nüfusunun çoğu Müslüman olan ülkelere bir demokrasi modeli olarak sunulan ve bölgesel liderliğe oynayan Türkiye'deki gelişmeler endişe verici. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hükümeti iktidara geldiğinden beri önemli reformlar yapsa da, Kürt hakları savunucularına yönelik gözaltılar arttı, geniş kapsamlı ve siyaseten endişe verici Ergenekon davası sürdürülüyor ve bu durum uzun tutukluluklara yol açıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!