Basın meslek örgütleri olağanüstü toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Basın meslek örgütleri olağanüstü toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2008 00:27

BASIN meslek örgütleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ’gazete boykotu’ kampanyasına büyük tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), tırmanan iktidar-medya ilişkilerini değerlendirmek üzere basın meslek örgütlerini 30 Eylül Salı günü olağanüstü toplantıya çağırdı. TGC’de yapılacak toplantıda ayrıca, sektördeki yaşanan diğer gelişmeler ve sorunlar da görüşülecek. Basın meslek örgütlerinin Başbakan’ın sözlerine tepkileri şöyle:

Başbakan’dan utanıyoruz

Ahmet Abakay (Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı):
Böyle bir Başbakan’a sahip olduğumuz için utanıyorum. Başbakan’ın kendisini eleştiren ve daha da somutu Deniz Feneri’nde olduğu gibi mahkeme kararlarını yayınlayan gazeteleri düşman ilan etmesi uluslararası camiada şaşkınlık yaratacaktır.

Anayasa’ya aykırı

Göksel Bozkurt (Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı):
Boykot çağrısı, Anayasa’daki ’basın hürriyeti’ ilkesine aykırıdır. Bu çağrı basın emekçilerinin çalışma haklarını da tehlikeye sokabilecek unsurları barındırmaktadır.

Bu kez sınırlarını aştı

Metin Özkan (Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı):
Erdoğan, bu kez eleştiri sınırlarını aştı. Sert eleştirilerin ardından boykot, boykotun ardından ne geleceği ise bilinmez.

Türkiye’ye yakışmadı

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu:
Hangi gruptan olursa olsun, basın çalışanları halkın gözü, kulağı ve dili olmak, doğruları kamuoyuna aktarmak durumundadır. Bu kampanya çağdaş, demokratik, özgür bir Türkiye’ye ve halkına yakışmadı.

O koltukta hazımlı olmalı

Nazmi Bilgin (Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı):
Gazetelerin denetçisi Başbakan değildir. Demokratik bir sistem sayesinde o koltukta oturduğunu unutup, demokrasinin tüm kurallarını hiçe sayamaz. Başbakanlık koltuğunda oturanların hazımlı olması gerekir.

Dönüşü olmayan yolda

Erol Akıncılar (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı):
Cumhuriyet tarihinde hiçbir Başbakan basına karşı böyle bir tavır içinde olmamıştır. Bu suçtur. Basını hedef alan Başbakan geriye dönüşü olmayan bir yolda yürümektedir.

Hoşgörüyle bakmalı

Hamdi Yurdakul (Mersin Gazeteciler Derneği Başkanı):
Boykotun basın özgürlüğü ve demokrasi ile bağdaşır bir yanı yoktur. Başbakan demokratik toplumlarda yer alan aykırı fikirlere de hoşgörüyle bakmalıdır.

Gaflet ve dalalet içinde

Bülent Ecevit (Akdeniz Basın Vakfı Başkanı):
Bırakın siyasetçi olmasını hiçbir kimse ’okumamayı’ teşvik edemez. Kaldı ki yazılanların çizilenlerin hepsi doğrudur, kimse yalanlamadı. Başbakan, gaflet ve dalalet içine düşmüştür.

Çirkin bir saldırı

Ünal Türkeş (Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı):
Mesnetsiz ve çirkin bir saldırı. Başbakan’ın talihsiz çağrısı, Alman yargısının mahkûm ettiği kişileri himaye altına almak demektir.

Hayır getirmez

Ertuğrul Aytaç (Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı):
Başbakan’ın medya üzerinde bu kadar baskı kurmak istemesi kendisine hayır getirmez. Demokrasilerde herkes herkesin hakkına saygı duymak zorundadır.

Antidemokratik zihniyet örneği

(Basın Konseyi Başkanı): Başbakan’ın bu çağrısının demokratik hiçbir toplumda eşini göstermek mümkün değildir. Çünkü, ’gerçekleri öğrenmek için çeşitli yayınları okuyup kendiniz değerlendirme yapın’ demesi gereken Başbakan tam tersini yapmakta ve ’sadece benim beğendiğim gazeteleri okuyun’ demiş olmaktadır. Başbakan’ın bu çağrısı eşi az bulunur ayıp ve eşi az bulunur bir antidemokratik zihniyet örneğidir. Bu örneği, Başbakan Erdoğan’ın ülkemizde demokrasiyi genişletmeye çalıştığını ileri süren iç ve dış destekçilerinin görmesini isteriz.

Benzeri olmayan basın düşmanlığı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu: Sorumlu bir Başbakan olarak ifade özgürlüğünü ve çok sesliliği sağlama görevini üstlenmiş olmasına karşın Sayın Erdoğan’ın partililerine yaptığı boykot çağrısını demokrasi ve hukukla bağdaştırma olanağı yoktur. Benzer çağrıların geçmişte askeri yönetimler döneminde yapılmış olması, tedirginliğimizi daha da artırmaktadır. Gerçek çok partili dönemde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi açıkken yapılmış, bugüne kadar benzeri olmayan bir basın düşmanlığıdır.

Sorulara ’Hayırdır’ yanıtı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan dün cuma namazını Subayevleri’ndeki evinin yakınlarında bulunan Aksa Camii’nde kıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in eşlik ettiği Erdoğan, namaz çıkışında uzun bir kuyruk oluşturan vatandaşlarla tokalaştı. Erdoğan makam otomobiline binerken gazetecilerin, "Gündeme ilişkin sorularımız olabilir mi?" sorusuna, gülerek "Hayırdır" karşılığını verdi. Erdoğan daha sonra önce Başbakanlık Resmi Konutu’na, ardından da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile olağan görüşmesi için Çankaya Köşkü’ne gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!