Basın Konseyi heyeti Gül ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Basın Konseyi heyeti Gül ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2011 16:09

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Haberin Devamı

Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit,  ulaşabildikleri verilere göre 68 gazetecinin yazdıkları sebebiyle tutuklu ve  hükümlü olarak cezaevlerinde bulunduğunu belirterek, “Hakkında suç iddiası  bulunan meslektaşlarımızın adil, kişi özgürlüğü ile ifade özgürlüğü haklarına  saygılı ve hızlı biçimde yargılanarak maddi gerçeklerin ortaya çıkartılması  konusunda hassasiyetimizi vurgulamak isterim” dedi.

Basın Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah  Gül'ün bugün Konsey Başkanı Orhan Birgit başkanlığında konsey yüksek kurulu  üyelerinden oluşan bir heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul ettiği belirtildi.

Birgit'in kabul sırasında Cumhurbaşkanı Gül'e söylediklerine yer verilen  açıklamada, Birgit'in, başkanlık görevine seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı  Gül'e gösterdiği teveccüh ve kendisine konsey hakkında bilgi sunmak için ziyaret  talebini kabul etmesi dolayısıyla teşekkür ettiği vurgulandı.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinde Basın Konseyinin  medyanın daha özgür ve daha saygın olması için faaliyet gösteren ve BM tarafından  da danışman sivil toplum kuruluşu olarak tanınmış bir meslek örgütü olduğunu  belirten Birgit, “23 senedir çalışmalarını sürdüren konsey, iletişim (ifade,  basın) özgürlüğünü genişletmek amacıyla çalışmalarda bulunmakta ve bu özgürlüğün  yüklediği sorumluluklara uygun biçimde kullanıldığını denetlemek amacıyla bir  denetim mekanizmasını içermektedir” dedi.

Birgit, konseyin bütün çalışmalarını Basın Meslek İlkeleri, Basın Konseyi  Sözleşmesi ve çalışma kuralları çerçevesinde yürüttüğünü ifade ederek,  Cumhurbaşkanı Gül'e konseyin temel ilkelerini ve işleyişine ilişkin kurallarını  içeren kitapçığı sunmaktan duyduğu onuru ifade etti.
Birgit, tüm basın ve yayın kuruluşları ile gazetecilerin katılımına açık  olan konseyin en yüksek karar organının Basın Konseyi Yüksek Kurulu olduğunu  belirterek, kabulde hazır bulunan heyetin yüksek kurulun yaklaşık 3'te 1'inden  oluştuğunu ve heyette kurum temsilcileri, okuyucu temsilcileri ve seçilmiş  gazetecilerin yer aldığını belirtti.

Birgit, açıklamasında şunları kaydetti:
“Sayın Cumhurbaşkanımız, sizi ziyaretimizin esas sebebi gösterdiğiniz  teveccüh için teşekkür etmek ve Basın Konseyinin faaliyetleri hakkında sözlü  bilgi vermek olsa da ziyaret talebimizden sonra gelişen süreç size gazeteciliğin  güncel bir sorununu sunma gerekliliğini doğurmuştur. Şu anda ulaşabildiğimiz  verilere göre 68 meslektaşımız, yazdıkları sebebiyle tutuklu ve hükümlü olarak  cezaevlerinde bulunmaktadır. Ülkemizde 7 bin 569 sarı basın kartı sahibi  meslektaşımız olduğunu düşündüğümüzde neredeyse bunlardan yüzde 1'i  özgürlüklerinden mahrumdur. Basın Yasası, Türk Ceza Yasası ve Terörle Mücadele  Yasası'nda yer alan iletişim özgürlüğünün gerektirdiği standartlara aykırı  düzenlemelerin yol açtığı bu sonuç maalesef ülkemizi basının özgürlüğü  sıralamalarında 138. sıraya itmiştir.
Size sunabileceğimiz talebimiz öncelikle toplumun bilgi edinme hakkına  hizmet eden meslektaşlarımıza yönelik hukuki ve idari işlemlerin, toplumun bilgi  edinme hakkındaki yararı gözetilerek, titizlikle ve iletişim özgürlüğünün özüne  zarar gelmeyecek şekilde yürütülmesi konusunda adım atmanızdır. Hakkında suç  iddiası bulunan meslektaşlarımızın adil, kişi özgürlüğü ile ifade özgürlüğü  haklarına saygılı ve hızlı biçimde yargılanarak maddi gerçeklerin ortaya  çıkartılması konusunda hassasiyetimizi vurgulamak isterim. Yukarıda belirttiğimiz  yasalarda değişiklik yapılması da öncelikli taleplerimi arasındadır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!