Başımıza bela oldu

Güncelleme Tarihi:

Başımıza bela oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Boğazda karaya oturan Yunan bandıralı tanker, yerinden oynatılamayınca, içindeki 140 bin tonluk petrolden 20 bin tonu bir başka tankere boşaltılmaya başlandı.

Haydarpaşa açıklarında salı günü 140 bin ton ham petrol yüküyle karaya oturan Yunan bandralı ‘Korku tankeri’ Crudegulf, İstanbul'un başına dert oldu. Römorkorlar tarafından çelik halatlarla çekilerek yapılan kurtarma çalışmaları başarılı olmayınca, dünden itibaren gemideki ham petrolün bir kısmını boşaltmak için çalışmalara başlandı.

Bilgisayarlı kurtarma

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Hücum Tulgar, bilgisayarla yapılan hesaplara göre, bir ve dördüncü ambarlardan 15-17 bin ton petrolün boşaltılmasının yeterli olacağını söyledi. 13 metre derinlikte kuma oturan geminin, boşaltmadan sonra hafifleyerek, saplandığı kumdan kurtulması bekleniyor.

Henüz tehlike geçmedi

Crudegulf'a, ham petrol transferi için dün 07.30'da 21 tonluk, ‘Esram’ adlı tanker yanaştı. Yanaşma sırasında sürtünmeden dolayı kıvılcım çıkmasını engellemek aracıyla araya fender döşendi. Transfer işlemine, petrol sızdırmayan özel borularla saat 09.00'da başlandı. Petrol sızıntısı olma ihtimali göz önüne alınarak, iki tankerin çevresine bariyerler yerleştirildi. Petrol transferinin yaklaşık 20 saat süreceği bildirildi.

Yerinden oynatılamadı

274 metre boyunda, 23 metre eninde ve 81 bin 135 grostonluk Yunan bandıralı dev tanker, çelik halatlar bağlanıp altı römorkor tarafından çekilmeye çalışıldı. 13 metre derinlikte kum zemine oturan tanker, yerinden bile oynamadı. 140 bin ton ham petrol yüklü ‘korku tankeri’ İstanbul Boğazı'nda fitili ateşlenmeye hazır bir bomba gibi bekliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!