Başika’dan 10 gün sonra kısmi çekilme

Güncelleme Tarihi:

Başika’dan 10 gün sonra kısmi çekilme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 00:06

TÜRKİYE, Irak’la gerilime yol açan Musul yakınlarındaki Başika Kampı’na 4 Aralık’ta yaptığı askeri yığınağı, 10 gün sonra dün kısmen geri çekti.

Haberin Devamı

Bağdat’ın yanı sıra, Tahran ve Moskova’nın da tepkisine neden olan yaklaşık 400 asker ve 25 tanktan bir kısmının dün sabah Irak’ın kuzeyinde bir başka yere intikal ettiği bildirildi. 

10-12 ARAÇ

Askeri kaynaklar, yapılanın ‘çekilme’ değil ‘yeniden tanzim’ olduğunu belirterek, “Başika’daki Türk unsurlarından bir kısmı yeni düzenleme kapsamında kampın kuzeyinde kalan bir bölgeye intikal ettiler. 10-12 araçlık bir konvoydan oluşan askeri birlikte zırhlı araçlar ve tanklar da yer alıyor” bilgisini paylaştılar. Başika’nın tamamen boşaltılmasının sözkonusu olmadığı vurgulanırken, yeniden tanzim edilen askerlerin büyük çoğunluğunun bağlı oldukları Siirt 3. Komando Tugayı’na geri dönüp dönmeyecekleri de açıklanmadı.
Kısmi çekilişin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Bağdat’a ziyaretinden sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Başbakanlık cuma günü, Fidan ve Sinirlioğlu’nun Başbakan Davutoğlu’nun ‘özel temsilcileri’ olarak Bağdat’a gittiklerini ve Başika’daki Türk askerlerinin ‘yeniden tanzim’ edileceğini duyurmuştu.
Başika’daki askerlerin intikali için pazarı pazartesiye bağlayan gece boş Türk TIR’ları Irak’a giriş yaparak Başika’ya gitti. TIR’ların şoför mahallerinde silahlı bir asker de yer aldı. Rüdaw adlı internet sitesi, TIR’ların Başika’dan Kuzey Irak’taki Dohuk’a geçtiğini öne sürdü. Askerlerin Bamerni Kampı’na konuşlandıkları da iddia ediliyor.

Haberin Devamı

ANKARA: İYİ NİYET

Askeri ve diplomatik kaynaklar, Başika’dan ayrılan bir kısım askerin Barzani’nin geçen haftaki Ankara ziyaretinde belirlenen Kuzey Irak’ta bir yere gittiğini belirterek, “Bağdat’ın, bu tanzimi Ankara’nın iyi niyet göstergesi olarak algılamasını bekliyoruz. İlişkilerin rayına oturmasını ve Irak’ın BM’ye yaptığı şikâyetlerden vazgeçmesini umuyoruz” dediler.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!