Başbakan'dan hızlı trende hızlı açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Başbakandan hızlı trende hızlı açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2009 10:03

Ankara ile Eskişehir arasında hizmet verecek yüksek hızlı tren, seferlerine başladı. Erdoğan'ın kullandığı tren, 250 km hıza ulaştı. Başbakan trende gazetecilerin sorularını yanıtladı ve IMF, anayasa değişikliği ve vergi artışı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

TRENİ ERDOĞAN KULLANDI. İŞTE FOTOĞRAFLARI

İŞTE YÜKSEK HIZLI TREN

HIZLI TREN BASINA TANITILDI / VİDEO

Başbakan Erdoğan,  Yüksek Hızlı Tren'in ilk seferine konuk oldu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Başbakan Erdoğan, trende gazetecilerin anayasa değişikliğine ilişkin bir sorusunu yanıtlarken, “Anayasanın tamamını değiştirmeyeceğiz. Kısmı değişiklik yapacağız. Bireysel başvuru, Siyasi Partiler Yasası, Ombudsman, Seçim Kanunu gibi 5-6 konuda değişiklik yapacağız” şeklinde konuştu.

IMF'NİN TEKLİFİ

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin “IMF'nin yeni bir teklifi olmuş. Böyle bir açıklama yapıldı” hatırlatması üzerine, “o teklif henüz arkadaşlarımıza gelmiş değil” dedi.

Erdoğan, “Bütçede bazı rakamların revize edileceği ifade ediliyor” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Çok ciddi bir düşüş asla planlamıyoruz. Yüzde 6'nın üzerine asla çıkmayacağız. IMF de zaten yatırım yapmamızı istiyor. Bir taraftan da kalıcı gelir kaynaklarını söylüyor. Gelir kaynağı bazen kalıcı olmaz, geçici olur. Bugün sen geçici bir şeyle rahatlatırsın ben bunu seruma benzetiyorum. Serum daimi midir? Serum daimi değildir, geçicidir. Bir an seni serum çadırına alırlar, sen o an atlatırsın. Atlattıktan sonra da sağlığın zaten kalıcı hale gelir. Kalıcı gelir kaynağı dediğin zaman bir defa ekonominin karakterinde bu yok. Ekonomide hiçbir şey kalıcı olmaz, değişebilir” dedi.

VERGİ ARTIŞI

Haberin Devamı

''Ben bugüne kadar vergi arttırma yoluna gitmedim'' diyen Erdoğan, olağanüstü bir durum olmadığı sürece vergi artışına da gidilmeyeceğini açıkladı.

ERKEN SEÇİM

Başbakan Erdoğan, erken seçim tartışmalarıyla ilgili olarak, “Türkiye'yi böyle erken seçimlere alıştırmayalım” dedi.

'HIZLI TRENİ KULLANDIM, FARKLI BİR MUTLULUĞU TATTIM'

Başbakan Erdoğan, Eskişehir tren garında da vatandaşlara hitap etti. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

- Yüksek Hızlı Tren projesini bugün burada milletimizin hizmetine sunuyoruz. Ülkemize milletimize hayırlı olsun. Tabi bu arada Eskişehir’e Ankara’ya da hayırlı olsun.

Haberin Devamı

- Bugün bu hat sayesinde ülkemiz yeni bir lige adım attı. Az önce bu hızlı treni bizzat kullandım ve gerçekten kullanırken farklı bir mutluluğu tattım.

 Çünkü, bir akıllı yüksek hızlı tren. Yani gerektiğinde kendiliğinden durabiliyor ve sadece ufak bir sinyalle yolunu buluyor.

- Emniyeti güvenliği itibari ile çok farklı bir hızlı trene kavuştuk.

Bu başarıyı bu coşkuyu buraya Eskişehir’de Eskişehirli kardeşlerimizle kutluyoruz.

 - Biz bütün şehirlerimizi birer birer dünya markası haline getiriyoruz. İstanbul. Yaşanılabilir bir kent haline geldi. Yatırımlarla İstanbul’u bir dünya kenti haline getirdik.

- Antalya. Antalya dünyanın en iyi 100 otelinden 15’ine sahip. Dubai’yle yarışıyor.

Haberin Devamı

- Erzurum kış sporlarında cazibe merkezi oluyor.

- Konya, inanç turizminde dünyanın önde gelen şehirlerinden biri oluyor.

- Gaziantep, ticaret şehri kabuğunu kırıyor.

- Bütün bunlarla beraber Türkiye bir kabuk değişimini yaşıyor. Dünya Türkiye’ye farklı bakıyor.

Eskişehir’in adı artık Tokyo’yla Roma’yla Lizbon’la yan yana yazılıyor. Eskişehir Yüksek Hızlı Tren’de bu şehirlerle yarışıyor. İşte bizim hükümetimizin vizyonu bu.

- Biz laf değil hizmet üretiyoruz. Buna da devam edeceğiz. Eserlerimizle 81 vilayette yaptığımız açılışlarımızla konuşuyoruz.

- Bizim gençliğimiz demiryolu hikâyeleriyle geçti. Şimdi merak ediyorum. O bol keseden vaatler uyduranlar şimdi neredeler?

Haberin Devamı

- Biz hiçbir işi tünelde bırakmayız. Terk edip gittikleri tünelleri bile biz bitiriyoruz. Çünkü bizim hedeflerimiz var. İdeallerimiz var. Bunlara doğru hızla yol alıyoruz. Aynen bu yüksek hızlı tren gibi.

- Bizim kaybedecek vaktimiz yok. Çünkü Türkiye’nin kaybedecek vakti yok. Gece gündüz yürümemiz lazım.

- 2004’te bu inşaat başladı, gecikmeli de olsa hizmete açtık. Bu bir çok rüyaları gerçekleştirdiğimiz gibi bunu da gerçekleştirirken, 20132te Marmaray’ın bitişiyle birlikte yeni bir dönem ortaya çıkacak.

- Denizin altından Marmaray geçecek. Tüpler birleştirildi. Üsküdar’dan Sirkeci’ye denizin altından geçtik. Bunu da gördük. Hazırlıklar hızla devam ediyor. 2013’te onun da açılışı yapılacak.

Haberin Devamı

- Bakü-Tiflis-Kars demiryolu yapımı hala devam ediyor. Merkezde Anadolu var, merkezde Eskişehir var. İpekdemiryolunun kalbi burada, Eskişehir’de atıyor.

- Eskişehir sanayinin önemli bir hareket noktası burada yeniden canlanacak. Eskişehir’e hızlı tren üssü olmak yetmez. Bir de lojistik merkezi lazım dedik ve Hasanbey Lojistik Merkezi’ni de yaptık.

- Yüksek Hızlı Tren hattının bir kez daha hayırlı olmasını temenni ediyorum.

 

TRENİ ERDOĞAN KULLANDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kullandığı tren, saat 09.40'ta Ankara'dan Eskişehir'e hareket etti.

Trenin sefere başlaması dolayısıyla Ankara Garı'nda tören düzenlendi. Başbakan Erdoğan, Ankara Garı'na gelişinde Ankaralı seğmenlerin gösterisiyle karşılandı.
Erdoğan, törende yaptığı kısa konuşmada, hızlı trenin hayırlı olmasını diledi.

Bundan sonra Eskişehir ile İstanbul hattını süratle tamamlayacaklarını belirten Erdoğan, Ankara-İstanbul hattını bitirdiklerinde on yılların hayalini gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.

Erdoğan, gelecek yıl sonu bitirmeyi hedefledikleri Ankara-Konya etabının da kendileri için büyük önem arzettiğini dile getirerek, “Böylece demir ağlarla ülkemizi örüyoruz” dedi.

Yüksek Hızlı Tren'in ilk seferinde, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İran ve İspanya'nın ulaştırma bakanları, yabancı misyon temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çok sayıda gazeteci de yolcu olarak bulunuyor.

Bu arada, trene binen Beyza ve Furkan isimli iki kardeş, Başbakan Erdoğan'ın komşusu olduklarını ve trene binmek istediklerini salı günü Erdoğan'a ilettiklerini belirttiler.

HIZLI TRENİN ÖZELLİKLERİ

TCDD Genel Müdürlüğü, hızlı trenlerin üreticisi İspanyol CAF firmasıyla yapılan sözleşme gereği 12 set temin edecek. Bu tren setlerinden 3'ü tamamlanarak TCDD'ye teslim edildi. Bu setlerin ikisi bugün itibarıyla hızlı tren hattında kullanılmaya başlandı, diğerinin ise statik ve dinamik testleri devam ediyor. Kalan 9 set ise 2010 sonuna kadar Türkiye'ye teslim edilecek.


Türkiye'nin ilk hızlı treninin üretiminde son teknolojiler kullanıldı. Saatte 250 kilometre hız yapabilen tren, 17,5 milyon avroya mal oldu.

Dağıtılmış 8 motor tarafından çekilen tren, motor arızalarından dolayı yolculuklarda herhangi bir aksamaya meydan vermeyecek.

Trende, işletmeyi temsil eden kurumsal renkler olan mavi ve kırmızı renkler yer alıyor. 6 setten oluşan vagonlar, business ve ekonomi vagonları olarak ayrı ayrı dizayn edildi. Business vagonların oturma düzeni 2 artı 1 şeklinde, ekonomi vagonlar ise 2 artı 2 koltuk şeklinde sağlandı. Tek seferde Toplam 419 yolcuyu taşıyabilen trenin koltukları 55 business, 354 birinci sınıf, 2 özürlü, 8'i de kafeterya için monte edildi.

Business bölümümdeki koltuklar deri, diğer bölümlerdeki koltuklar ise kumaşla kaplandı. Business bölümündeki tüm koltukların arka bölümlerine 4 ayrı kanaldan yayın yapılabilecek şekilde LCD ekran görsel yayın sistemleri konuldu. Taşınabilir bilgisayarlar için güç kaynağının bulunduğu trende ortak kullanım için ayrıca LCD ekranlar tavanlara yerleştirildi.

Yolculukta maksimum konforun sağlanması amacıyla hızlı trenin ses yalıtım düzeyi yükseltildi. Bu sayede dışarıdan düşük gürültü gelmesi sağlandı. Tünellerde ve karşılıklı tren geçişlerinde yolcuların basınçtan etkilenmemesi için basınç dengeleme sistemi kuruldu. Bu sayede yolcuların olası kulak rahatsızlıkları önlenecek.
Dijital göstergelerle yolcuların bilgilendirildiği vagonda, çağrı butonları, vakumlu tuvaletler bulunuyor.

“HADİSE KAYDEDİCİ” KONULDU

Hızlı tren, olası kazalara karşı maksimum güvenlik önlemleriyle donatıldı. Hız ve mesafe kontrolü için iki sinyal ekipmanı konulurken, olası kazalarda vagonların üst üste tırmanmalarını önleyen dizayn kullanıldı.


Makinistlerin bulunduğu bölüm de dahil olmak üzere 16 kameranın yerleştirildiği trene, uçaklardakine benzer şekilde “hadise kaydedici” konuldu. 4 kamerayla trenin dışından da görüntü toplanacak.

Makinistlerin bayılması ya da ani ölümlere karşı treni durduran “Totman” cihazı konulurken, arızaları anında tespit edecek SICAS bilgisayarı monte edildi. Tren hareket ettikten sonra giriş kapılarını otomatik olarak kilitleyen sistem, kızaklama önleme sistemi, acil durum freni, arıza ve bilgi aktarımı için GPRS modülü, giriş kapılarında sıkışmayı önleyen engel tespit sistemi, yangın tespit sistemi, trendeki diğer donanımlar arasında yer alıyor.
Hızlı tren, Ankara-Eskişehir arasında tamamı elektrikli, sinyalli ve çift hatlı hızlı demir yolu üzerinde çalışacak.

YOLCULUK 1 SAAT 28 DAKİKA SÜRDÜ

Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan YHT, Ankara Garı'ndan başlayan ve 1 saat 28 dakika süren yolculuğun ardından saat 11.08'de siren sesleri ile Eskişehir Garı'na girdi.

Başbakan Erdoğan'ının da bulunduğu treni garda bulunanlar coşkuyla karşıladı. Demir yolu işçileri de “Sayın Başbakanımız demir yollarına verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederiz” yazılı bir pankart açtı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!