Başbakan'a ODTÜ'de protesto: 21 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Başbakana ODTÜde protesto: 21 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 11:54

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında ODTÜ'de toplandı. Bina dışında Başbakan Erdoğan'ı protesto eden öğrencilerle polis arasında okul önünde arbede yaşandı. Protesto gösterisinde bulunan 21 ODTÜ'lü polis tarafından gözaltına alınırken, polis öğrencilere biber gazı sıktı. Reuters haber ajansının tüm dünyaya geçtiği bir fotoğraf ise polisin uyguladığı orantısız gücün simgesi oldu. Öte yandan öğrenciler polis barikatının önünde uzun eşek ve kartopu oynadıkları eylemleriyle dikkat çekti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN'A ODTÜ'DE PROTESTO / FOTO GALERİ

POLİSİN ÖNÜNDE UZUN EŞEK OYNADILAR / WEB TV

ÖĞRENCİLER BÖYLE PROTESTO ETTİ / WEB TV 

ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO

Başbakan Erdoğan'ın salona girmesinin ardından bina önünde toplanan bazı ODTÜ'lü öğrenciler, protesto gösterisinde bulundu. “Kendi okulumuzun salonuna almıyorlar” diyen öğrenciler, AK Parti aleyhine sloganlar attı. Yaratıcı eylemleriyle dikkat çeken ODTÜ’lü öğrenciler Başbakan Erdoğan'ı protesto etti. Öğrenciler barikatın önünde uzun eşek ve kartopu oynadı.Olay yerine özel timin takviye olarak gelmesinin ardından, öğrenciler üstleri aranarak Çevik Kuvvet otobüslerine bindirildi.

21 ODTÜ'LÜ GÖZALTINDA 

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'ndeki Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) yapılan toplantı sırasında, bina önünde protesto gösterisinde bulunan ODTÜ'lü 21 öğrenci, gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı sırasında, bina önünde toplanan ve okullarının salonuna alınmadıkları gerekçesiyle AK Parti aleyhine sloganlar atan öğrencilere çevik kuvvet ekipleri müdahale etti. Müdahale sonucunda, Güvenlik Şube ekipleri, ODTÜ öğrencisi 21 kişiyi gözaltına aldı. Taşkınlık yapan yaklaşık 80 öğrenci de kampüs dışına çıkarıldı.

POLİSTEN BİBER GAZI

Arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto eden ODTÜ'lü öğrenciler,  enstitünün üst tarafında toplandı. Polisin dağılın uyarısına, öğrenciler slogan  atarak karşılık verdi. Öğrencilerin polise saldırması üzerine polisler biber gazı  kullandı. Gazdan öğrenciler, gazeteciler ve polisler etkilendi. Bir polisin  kalkanını eline geçiren öğrenciler, basın mensuplarına gösterdikleri kalkanı yere  vurarak kırmaya çalıştılar.

Bazı öğretim üyelerinin olay yerine geldiği ve öğrencileri  sakinleştirmeye çalıştıkları gözlendi.

Grup adına konuşan master öğrencisi Uğur Yıldırım, polisin İstanbul ve  Ankara'da “öğrencilere müdahalesini” protesto ettiklerini ve ODTÜ'de polis  istemediklerini söyledi. Açıklama sırasında arka taraftan bazı öğrencilerin taş  atması üzerine, öğretim görevlileri söz konusu öğrencileri taş atmamaları  konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Öğrenciler, polis ekiplerinin kampüsten ayrılması üzerine eylemlerine son verdi.

Protestolar sırasında kampüs içindeki bazı araçların zarar gördüğü gözlendi.

REKTÖR POLİSİ KINADI / Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA, (DHA)
 
ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Acar, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun toplantısına katılmak üzere üniversitelerine gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden öğrencilere polisin uyguladığı şiddeti kınadığını belirterek, “Üniversitemizin faaliyetlerini durduracak noktaya getiren bu toplantı nedeniyle öğrencilerimize polisin uyguladığı şiddetti üniversite olarak kınıyoruz. Protesto her insanın olduğu gibi öğrencinin de en doğal hakkıdır” dedi.

ODTÜ’de Başbakan Erdoğan’ı protesto eden öğrencilerden 26’sının gözaltına alınması tepkilere neden oldu. ÖDTÜ Yerleşkesi’nde toplanan yaklaşık 500 öğrenci sloganlar atarak Rektörlük Binası’na yürüdü. Burada Rektör Prof.Dr. Ahmet Acar’ın dışarı çıkması yönünde sloganlar atan öğrenciler, binanın giriş kapısının camlarını kırdı. Rektörlük binasının cam ve pencerelerini kıran öğrenciler, ‘Öğrenciler burada rektör nerede’, ‘Rektör aşağı gelmezse al aşağı’, ‘İşgal, isyan’ sloganları attı.

REKTÖR ÖĞRENCİLERE KONUŞTU

Öğrencilerin dağılmaması üzerine aşağıya inen Rektör Prof.Dr. Ahmet Acar, bir sehpanın üzerine çıkarak olaylara karışanların adliyeye sevk edilmemesi için çalıştıklarını söyledi. Öğrencilerin sık sık sözünü kestiği ve protesto ettiği Rektör Acar, “Öğrencilerimizle üniversite yönetimi arasında hiçbir sorun yok. Biz üniversitemize hiçbir zaman polis çağırmadık. Bu toplantının yapılacağını ve Başbakan'ın katılacağını önceki gün öğrendim. Polisin ne şekilde önlem alacağını bilmiyordum. Protesto öğrencilerin en doğal hakkıdır. İstanbul'da ve Siyasal'da yaşanan olayları kınadık, burada polisin öğrencilere uyguladığı şiddeti kınadık, bugün uygulanan şiddeti de kınarız” dedi.

ÖĞRENCİLERLE BASINA AÇIKLAMA YAPTI

Ancak öğrenciler bu açıklamayla da ikna olmayarak, polisi basın açıklamasıyla kınamasını istediler. Bunun üzerine Prof.Dr. Acar, gazetecileri rektörlük makamına davet etti. Yanına protestoya katılan üç öğrenciyi de alan Rektör Acar burada yaptığı açıklamada, “Toplantı nedeniyle üniversitemizde malesef üzücü olaylar yaşadık. Öğrencilerimize polisin müdahalesi sırasında maalesef şiddet olayları yaşandı. Üniversitemizin faaliyetlerini durduracak noktaya getiren bu toplantı nedeniyle Öğrencilerimize uygulanan şiddeti üniversite olarak kınıyoruz” diye konuştu.

Rektör Prof.Dr. Acar ile birlikte basının karşısına geçen 3 öğrenci de polisin uyguladığı şiddetle ilgili olarak, polisin kendilerine karşı uyguladığı biber gazlarının kutularını gösterdiler. Açıklamaların ardından öğrenciler slogan atarak dağıldı.

TOPLANTIYA KİMLER KATILIYOR

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsündeki BTYK'nin 22. toplantısına Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, rektörler, bakanlık müsteşarları ve ilgili kurum yöneticileri katıldı.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!